COD GALBEN: 27-02-2020 ora 11 Intre 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00 Zone și fenomene vizate

Asociația Environ, unul dintre principalii actori din domeniul deșeurilor electrice și electronice, anunță îndeplinirea țintei de colectare și reciclare pentru anul 2019, colectând 23.630 tone de echipamente electrice vechi și realizând astfel o rată de 45,97% din media vânzărilor pe ultimii trei ani.

În 2019, Environ a preluat responsabilitatea gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice pentru 658 de producători și importatori care au pus pe piață în total circa 60.000 tone de aparatură electrică și electronică. Perfecționarea sistemului de colectare dezvoltat în cei 12 ani de activitate și schimbarea strategiei de management în ultimul an, au condus la obținerea unor rezultate record din punct de vedere al cantităților de DEEE gestionate.

Îndeplinirea obiectivelor de colectare a deșeurilor electrice a fost posibilă în principal datorită colaborării cu operatorii de colectare (în proporție de 80%), retaileri, distribuitori și alți generatori B2B, precum și prin preluarea deșeurilor de la populație în cadrul campaniilor de conștientizare. Întregul sistem de management al deșeurilor electrice ar putea fi eficientizat, iar cantitățile colectate la nivel național ar putea crește simțitor, și deci și rezultatele generale raportate de țara noastră s-ar îmbunătăți, cu un pic mai multă implicare: din partea autorităților, din partea companiilor și din partea oamenilor.

,,Începutul anului 2020 vine cu două vești bune pentru Environ: raportarea îndeplinirii obiectivelor de colectare pentru anul trecut și obținerea licenței de operare pentru următorii trei ani ca o confirmare a competenței organizației noastre. Auspiciile bune cu care începem o nouă decadă ne obligă să fim cel puțin la fel de performanți, inovatori și responsabili, pe măsura încrederii acordate de producătorii care au ales să ne fie clienți. Domeniul deșeurilor este în continuare unul plin de provocări, cu atât mai mult cu cât țintele sunt în creștere, însă suntem încrezători în eficiența demersurilor noastre și rămânem totodată deschiși colaborării cu Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, autoritățile locale, precum și cu ceilalți jucători din piață pentru identificarea soluțiilor optime și îmbunătățirea sistemului de management al DEEE”, a declarat Roxana Puia, director marketing Environ.s

Asociația Environ operează o rețea națională de puncte de colectare la dispoziția cetățenilor care integrează circa 3500 de magazine, benzinării, hipermarket-uri, școli și alte instituții publice listate în aplicația www.undereciclam.ro.  În baza încheierii unui protocol de colaborare, Environ pune la dispoziția oricărei instituții publice sau private containere personalizate pentru colectarea deșeurilor electrice de mici sau mari dimensiuni, asigurând preluarea gratuită a cantităților de deșeuri generate.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 5/2015 care transpune Directiva Europeană 2012/19/EU, producătorii și importatorii de echipamente electrice şi electronice, au ca ţintă de colectare un procent de 45% din totalul de echipamente puse pe piață în ultimii trei ani, iar din 2021 ținta va crește la 65%.

Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă, non-guvernamentală şi non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, promovând activ de peste 12 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare, economie circulară și sustenabilitate.