

Antreprenorul român Sorin Barbu, fondatorul lanțului de restaurante cu specific Spaniol Alioli, deschide oficial porțile La Pescaderia, concept de magazin tip pescărie care deține singurul restaurant din Europa aprovizionat cu pește și fructe de mare de captură direct din portul Villajoyosa de lângă Alicante, Spania.
Este pentru prima dată în istoria de zeci de ani a acestui port când o firmă privată non-spaniolă are acces direct la licitațiile zilnice, și aduce pește de captură la prima mână, în maxim 48h, fără să urmeze traseul standard din 4 pași: Port - Piețe de pește en gros din Spania – Piețe en detail din Europa și Restaurant.
Portul Villajoyosa din Spania este una din sursele principale de pește și fructe de mare de captură de unde se aprovizionează marile piețe en gros din Barcelona, Madrid și Valencia, cei mai importanți furnizori de pește proaspăt pentru țări precum Franța, Italia, Olanda și întreaga Europă.
“Este un moment istoric pentru industria de restaurante din Europa și, ca român, sunt extrem de încântat să pun România pe o hartă cheie în domeniul culinar din Spania. Clienții noștri se pot bucura de acum de produse la nivelul restaurantelor din capitale cu tradiție culinară, direct de la sursă. Deocamdată aducem o cantitate lunară de 1600 kg de pește, iar în acest moment avem în meniu aproximativ 30 de specii de pește și fructe de mare proaspete, între care specialități cum sunt creveții roșii și homarii albaștri. Cele mai vândute produse sunt barbunul, scorpia de mare, dorada sălbatică, lufărul, calamarul extra, caracatița și creveții roșii”, declară Sorin Barbu, fondator La Pescaderia by Alioli.
Conceptul de pescărie cu restaurant La Pescaderia are o bucătărie deschisă unde chef-ul internațional de originie italiană, Andrea di Russo, gătește personal produsele de pește pentru a fi consummate pe loc sau pentru a fi luate acasă. Principalele modalități de preparare se axează pe specificul spaniol și portughez la plită sau la cuptor.
Un element de inovație este investiția antreprenorului Sorin Barbu într-un sistem de livestreaming care le va permite în curând clienților să aleagă, din fața unui laptop sau a unui telefon mobil, produsele dorite direct din galantar, simulând astfel experiența de alegere a produselor din piața de pește.
“Prin acest concept ne-am asumat totodată și misiunea de a educa piața din România în privința diferenței majore care există între peștele de acvacultura (crescătorie) și peștele de captură, mai ales pentru sănătate. Peștele de acvacultură consumă hrană ce conține făina de pește și animală, antibiotice și antidepresive pentru că trăiesc în țarcuri și au tendința să se canibalizeze. În țările din vest nu se mai consumă deloc pește de baltă, considerat un pește sanitar, care este folosit doar pentru pescuit sportiv”, explică Sorin Barbu.
În ultimii 5 ani, un număr semnificativ de restaurante românești au evoluat către a le oferi clienților experiențe gastronomice deosebite.
“Principalele provocări în managementul restaurantelor din București sunt legate de stabilizarea și motivarea echipelor, având în vedere deficitul de personal, autenticitatea conceptului, accesul la materie primă proaspătă și consecvența calității produselor și a serviciilor. Noul parteneriat cu Portul de Peste Villajoyosa ne ajută să redăm și în Romania aceeași calitate a produselor și a serviciilor de care au parte și spaniolii. Un nou stil de viață sănătos. Pește de captură proaspăt, adus direct din port”, declară Bianca Barbu, co-fondator La Pescaderia.
Pentru La Pescaderia by Alioli, situată în Complexul Pipera Plaza pe Șoseaua București Nord 18 în orașul Voluntari, Sorin Barbu a început cu o investiție de 180.000 de euro și estimează la finele anului 2019 o cifră de afaceri de 350.000€. Săptămânal, peste 500 de clienți calcă pragul La Pescaderia, iar produsele proaspete sunt aduse de 8 ori pe lună.
Antreprenorul român Sorin Barbu are o experiență de peste 17 ani în domeniul HoReCa. Cele două restaurant, insula Alioli din Mega Image Barbu Văcărescu și restaurantul La Finca by Alioli, împreună cu cele două food truck-uri pe care le deține, i-au adus la finalul anului 2018 o cifră de afaceri de 1.230.000€.
THE FIRST EUROPEAN FISH RESTAURANT WITH DIRECT ACCES TO VILLAJOYOSA FISH MARKET OPENS IN ROMANIA
The Romanian entrepreneur Sorin Barbu, founder of the Spanish restaurants chain Alioli in Bucharest, officially opens the gates of La Pescaderia, a combined concept of fishery store that holds the only restaurant in Europe supplied with fish and seafood directly from the port of Villajoyosa near Alicante, Spain.
It is for the first time in the decade-long history of this port when a non-Spanish private company has direct access to the daily auctions, and brings catch fish in the first hand, within 48 hours, without following the standard 4-step route: Port - Wholesale fish markets in Spain - Retail markets in Europe and Restaurant.
The port of Villajoyosa in Spain is one of the main providers of fish and seafood from where the big wholesale markets of Barcelona, Madrid and Valencia are supplied, and which are further the most important sources of fresh fish for countries such as France, Italy, the Netherlands and the whole Europe.
“This is indeed a historic moment for the restaurants industry in Europe and, as a Romanian, I am extremely pleased to place my country on the map of a key culinary industry in Spain. Our customers can now enjoy directly from the source the products served at 5 star restaurants in capitals with a strong culinary tradition. For the moment, we bring a monthly quantity of 1600 kg of fish, and we have about 30 fresh fishes and seafood varieties, among which specialties such as red shrimps and blue lobsters. The best-selling products are the red mullet, the black scorpionfish, the wild gilt-head bream, the blue fish, the extra squid, the octopus and the red shrimp”, declares Sorin Barbu, the founder of La Pescaderia by Alioli.
The concept of fishery -restaurant La Pescaderia has an open kitchen where the international chef of Italian origin, Andrea di Russo, personally cooks the fish products to be consumed on the spot or to be taken home. The main preparation methods focus on the Spanish and Portuguese specific on the stove top or in the oven.
An element of innovation is the investment made by Sorin Barbu in a livestreaming system that will soon allow customers to choose, in front of their laptop or mobile phone, the desired products, directly from the hauler, thus simulating the experience of choosing the products from the fish market.
“With this concept we have also assumed the mission of educating the Romanian market regarding the major difference that exists between aquaculture and capture fish for one’s health. Aquaculture fish consumes food containing fish and animal-based wheat flour, antibiotics and antidepressants because they live in reeds and tend to eat each other. The western countries stopped eating aquaculture fish, which is considered a sanitary fish, only used for recreational fishing”, explains Sorin Barbu.
In the last 5 years, a significant number of Romanian restaurants have evolved to offer their clients special gastronomic experiences.
“The main challenges in managing restaurants in Bucharest are related to the stabilization and motivation of the teams, considering the shortage of qualified workforce, the authenticity of the culinary concept, the access to fresh raw materials and keeping a constant quality of the products and services. The new partnership with the Villajoyosa Fish Port helps us bring to Romania the same quality of products and services that the Spanish people have. A new healthy lifestyle and fresh fish captured directly from the port”, declares Bianca Barbu, co-fondator of La Pescaderia.
For La Pescaderia by Alioli, located in the Pipera Plaza Complex on Bucharest North Road 18 in the city of Voluntari, Sorin Barbu started with an investment of 180.000 € and estimates at the end of 2019 a turnover of 350.000 €. Each week, over 500 customers come at La Pescaderia, and the fresh products are brought to Bucharest 8 times a month.
Sorin Barbu has an over 17 years of experience in the HoReCa field. His two restaurants, the Alioli island from Mega Image Barbu Văcărescu and La Finca by Alioli, together with the two food trucks he owns, brought him a 1.230.000 € turnover at the end of 2018.
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.