COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:30 si 10:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Cluj; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:15 si 11:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:00 si 12:00 se va semnala Ceață care va reduce vizibilitatea local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Bacău, Județul Botoşani, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 06:10 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Mun. Bucureşti; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 06:00 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi, Județul Ilfov; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Harghita;

Magiunul de prune Topoloveni, primul produs românesc certificat la nivel european prin Indicaţia Geografică Protejată (IGP) a stârnit curiozitatea unei delagații a Comisiei Europene aflată în vizită în România. Marți 17 septembrie 2019, ambasadori și oficiali din 14 state europene au vizitat fabrica Sonimpex Topoloveni și au avut ocazia să descopere, unii pentru prima dată, cum se produce adevăratul magiun de prune Topoloveni.

Veniți din țări precum Austria, Belgia, Finlanda, Bulgaria, Estonia, Cehia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Olanda, Slavenia, Suedia și Slovacia, membrii delegației au fost impresionați de faptul că într-o fabrică mică din România este produs unul dintre cele mai apreciate produse românești pe piața europeană. prin certificări internaționale și premii de specialitate. Aceștia au fost interesați să afle cum sunt selectați funizorii de prune și ce soiuri sunt potrivite pentru un magiun de calitate, cum sunt obținute produsele din portofoliul companiei fără adaos de zahăr, dar mai ales ce înseamnă un produs 100% natural fără conservanți sau aditivi alimentari.

“Este fascinant cât de mic este pasul de la prună la magiun în această fabrică. Pruna este singurul ingredient folosit și faptul că au reușit să obțină un brevet internațional de invenție pentru utilizarea sucului de măr în loc de zahăr este extraordinar. Oamenii au devenit din ce în ce mai atenți la produsele pe care le consumă și este important să promovăm calitatea, iar aici vorbim despre calitate” – a menționat unul dintre membrii delegației.

Magiunul de prune Topoloveni este certificat de către Institutul de Cercetări Alimentare drept aliment funcțional, care consumat în mod curent contribuie la menținerea stării optime de sănătate, prin aportul de macroelemente, microelemente, macronutrienți, micronutrienți (fitonutrienți, în special antioxidanți, vitamine, fibre alimetare). Poate fi consumat de persoane de toate vârstele (de la 6 luni, când începe diversificarea alimentației bebelușilor, până la persoanele diagnosticate cu diabet - cu acordul medicului curant, întrucât are indice glicemic scăzut: 39/100 gr). Prunele atent selecționate (din cel puțin patru soiuri) sunt fierte în vase speciale cu pereți dubli, fără foc direct, în așa fel încât sunt păstrate aproape integral calitățile sanogene ale prunelor proaspete.

Ambasadorii au luat acasă pentru familiile lor și au promis că vor încerca dulcețurile și zacuștele Topoloveana, dar mai ales că vor promova magiunul de prune Topoloveni în țările lor. Această vizită vine la scurt timp după realizarea în fabrica Sonimpex Topoloveni a unui material video la solicitarea Parlamentului European, cu scopul de a promova magiunul de prune Topoloveni în Comunitatea Europeană ca exemplu de afacere dezvoltată cu fonduri europene, după principii sănătoase și cu respect pentru calitate si consumatori. Fabrica Sonimpex Topoloveni a fost singura selectate pentru vizita delegației, prezentă zilele acestea în România. Magiunul de prune Topoloveni este multiplu premiat “Superior Taste Award” de către Institutul Internațional pentru Gust și Calitate Bruxelles, premiat inclusiv Great Taste Marea Britanie. De-a lungul timpului, Magiunul de prune Topoloveni a obținut certificări multiple, cum ar fi Cod Operator NATO, certificat Kosher sau certificat HALAL, iar cu sprijinul UE este protejat în state precum Canada și Japonia.