În perioada 14-23 septembrie, Nur-Sultan, noua capitală a Kazakhstanului, va fi gazda Campionatelor Mondiale de Lupte și Grappling. Evenimentul, care deja se anunță a fi un eveniment etalon pentru lumea sporturilor de contact, este organizat de United World Wrestling, for internaţional olimpic, prezent de peste 100 de ani la Jocurile Olimpice. Campionatele Mondiale se desfăşoară sub egida Ministerului Sportului şi a Comitetului Olimpic din Kazakhstan, Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev, urmând a fi prezent la ceremonia de deschidere.

La acest mega-eveniment sportiv, România va participa prin Federaţia Română de Lupte (wrestling) şi Federaţia Română de Kempo (grappling), naţionala de lupte aflându-se deja în Nur-Sultan, în timp ce lotul FR Kempo va ajunge acolo săptămâna viitoare.

Grappling-ul este o disciplină de luptă fãră lovituri, care pune accent pe aruncări şi proiectări, imobilizări și acțiuni articulare, chei, strangulări, torsionări. Este o disciplină de luptă extrem de solicitantă, practicanții acesteia trebuind să fie foarte bine pregătiți atât din punct de vedere fizic, cât și tehnico-tactic.

În România, Grappling-ul este organizat și reprezentat de Federaţia Română de Kempo, prima ediție a campionatelor naționale fiind organizată începând cu anul 2007.

La nivel mondial, Grappling-ul este una dintre cele mai practicate discipline, activitatea acesteia fiind organizată de United World Wrestling (UWW), Federația Română de Kempo fiind reprezentatul UWW în România pentru această disciplină.

Lotul național de Grappling al Federației Române de Kempo va fi compus din campionii Ovidiu Jimborean (62 kg),  Șpac Marius (66 kg), Marvin Belecciu (71 kg), Aurel Pirtea (77 kg),  Eugen Preda (92 kg), Clubeșan Mircea (100 kg) și Tolea Ciumac (+100 kg), fiind coordonat de Amatto Zaharia, Ciorcă Adrian şi George Stanciu.

Începând cu anul 2013, an în care FR Kempo a devenit membru UWW, România a avut rezultate internaţionale notabile, reușind să câștige mai multe medalii europene și mondiale, fiind prezentă la fiecare ediție a Campionatelor Mondiale și Europene de Grappling UWW.

"Sperăm ca și anul acesta să avem rezultate cel puțin la fel de bune ca şi în anii anteriori, această competiție fiind din punct de vedere organizatoric, dar şi al valorii sportive, de nivel olimpic", a declarat Amatto Zaharia, preşedintele FR Kempo, dar şi pionierul Grappling-ului în România.

George Stanciu

Director tehnic Federaţia Română de Kempo