COD GALBEN: 11-12-2019 ora 13 Intre 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Fenomene vizate se va semnala 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Fenomene vizate COD GALBEN: 11-12-2019 ora 20 Intre 20:00 si 23:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Mureş, Județul Sibiu;

Tranzacționarea la bursă înseamnă în primul rând citirea corectă a cotațiilor bursiere, căci pe acestea se bazează luarea deciziilor de plasare a ordinelor în piață. Simplist spus, cotația bursieră este prețul la un moment dat al unei acțiuni cotate la bursă. Cotația bursieră furnizează o serie de informații: prețul ofertei, prețul cererii, volumul tranzacționat și ultimul preț al acțiunii la care a avut loc o tranzacție.

Dacă până nu demult investitorii urmăreau cotațiile bursiere în presa de specialitate, astăzi toată activitatea de monitorizare a cotațiilor la bursă se realizează online, fie prin intermediul computerelor, fie prin intermediul dispozitivelor mobile. Și desigur sunt la mare căutare ceea ce numim cotații bursiere în timp real, adică fără decalaje între momentul în care se vizualizează cotația și cotația existentă la bursă în acel moment.

Cea mai facilă variantă de a urmări cotațiile bursiere în timp real este să utilizați o platformă de tranzacționare. Acolo veți putea cu doar câteva clickuri să aveți acces la cotațiile unei largi varietăți de instrumente financiare.

Cotația în general se referă la cel mai recent preț la care s-a tranzacționat un activ. Cele mai multe clase de active cotează atât prețul de cerere cât și prețul de ofertă, în vederea determinării prețului final pentru o tranzacție.

Bid sau prețul de ofertă se referă la cel mai mare preț pe care un potențial cumpărător dorește să îl plătească pentru un anumit activ.

Ask sau prețul de cerere se referă la cel mai mic preț pe care un vânzător dorește să îl accepte pentru vânzarea unui anumit activ.  Prețul ask va fi totdeauna mai mare decât prețul bid.

Bid și ask sunt termeni întâlniți în majoritatea piețelor financiare de la piețele de acțiuni și obligațiuni până la piețele de instrumente derivate și piețele valutare.

Diferența dintre cele două prețuri bid și ask formează spreadul. Cu cât este mai mare spreadul cu atât veți face profit mai greu. Titlul mobiliar se cumpără la valoarea mai mare a cotației și se vinde la valoarea inferioară a cotației. Spreadul în general este remunerația brokerului sau a intermediarului care vă oferă acces la piață și reflectă costurile tranzacției. În condiții de incertitudine sau volatilitate mare spreadurile pot crește brusc.

În condiții de tranzacționare normale, spreadurile pentru activele stabile și lichide sunt mici.

Cuplul bid ask fluctuează masiv atunci când apar evenimente sistemice neașteptate cum ar fi recesiunile economice sau evenimente geopolitice neprevăzute. Apariția incertitudinii și volatilității anormale duce la modificarea mecanismelor de ofertă și cerere și în consecință la modificarea cotațiilor în flux. Creșterea spreadului va face dificilă tranzacționarea în astfel de momente.

În afară de prețurile de cerere și ofertă cotațiile bursiere includ și alte informații cum sunt:

prețul minim, prețul maxim, prețul de deschidere și de închidere pentru un interval sau sesiune de tranzacționare. Astfel se evidențiază contextul evoluției prețurilor actuale.

Diferența dintre prețurile de închidere și deschidere sunt indicator al trendului în desfășurare. Spre exemplu, dacă prețurile de deschidere sunt sub prețurile de închidere avem indicii clare referitoare la un trend ascendent și deci apar oportunități de tranzacționare.

Cotațiile bursiere pot livra și alt tip de informații, ca de exemplu minimul și maximul la care s-a tranzacționat un titlu în cadrul unei ședințe bursiere. Sau modificarea prețului acțiunii în procente față de prețul de închidere al sesiunii bursiere anterioare sau față de prețul de deschidere al sesiunii bursiere curente.

De asemenea, sunt cotații bursiere care includ recomandări ale analiștilor pentru tranzacționarea pe diferite intervale de timp. Sau alte detalii cum ar fi indicatori de performanță ai acțiunii în cauză pe diferite intervale de timp, zilnic lunar, anul sau chiar multianual.

Prețul cotației bursiere este o reflectare a influenței volumelor de vânzare și cumpărare pentru acțiunea respectivă.

Știrile și trendul industriei din care face compania ale cărei acțiuni se tranzacționează au efect asupra alegerilor pe care le fac investitorii în privința acțiunii respective. Știri favorabile despre companie, cum ar fi creșteri de încasări sau lansarea cu succes a noi produse conduce la creșterea valorii acțiunilor respective. În sens invers știri negative fac ca numărul investitorilor care renunță la acțiuni să conducă la scăderea valorii acestora.