COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

V-ați imaginat vreodată că domeniul IT și participarea la competiții sportive se aseamănă? Că ambele au nevoie de planificare, evaluare și continuă îmbunătățire a tehnicii, a proceselor?  Am stat de vorbă cu Alin Iordache, programator al Gemini Solutions și sportiv amator, pasionat de triatlon și maraton montan, care ne-a povestit cum aceste elemente, precum și o minte sănătoasă într-un corp sănătos, cântăresc greu pentru a evolua în ambele domenii: programare și sport.

 

În ultimii ani, competițiile de sport corporatist, organizat în special pentru companiile IT, iau amploare și evoluează în mai multe domenii sportive, dar în special în alergare, ciclism, înot, triatlon și fotbal.  Aceasta se întâmplă pentru că inginerii programatori  echilibrează prin sport profesia și pasiunile personale. În același timp, cele două paliere de viață au unele principii asemănătoare. În plus, potrivit lui Alin, sportul, la Gemini Solutions, este cea mai bună formă de team building.

 

Alin Iordache (Gemini Solutions) - între cod și triatlon

 

 

Înainte de toate, propun să ne cunoaștem: cine este Alin Iordache - profesionistul - și Alin Iordache persoana pasionată de Triatlon?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: Salutare, lucrez în Gemini Solutions de 14 ani și de atunci am avut o mulțime de "pălării": automation engineer, tester, developer, dev ops, scrum master și product owner. Acum lucrez ca developer într-o echipa de dev ops.

 

De sport m-am apucat acum 12-13 ani și ca sportiv amator evoluez de 8-9 ani. Îmi plac înotul, bicicleta și alergatul, împreună și individual, pe teren plat dar și pe munte.

 

Cum a apărut pasiunea pentru activități sportive și cum a evoluat aceasta în timp? Dintre cele trei activități sportive pe care le implică triatlonul care îți place cel mai mult?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: După ce mi-am luat mașina eram atât de bucuros încât aș fi mers să duc și gunoiul cu ea. :). La câteva luni după, am început să iau în greutate și trebuia să fac ceva. Așa am început să înot și am renunțat și la mașină. La început a fost greu pentru că nu reușeam să fac niciun bazin, apoi am văzut pe cineva care a făcut 10 bazine legate, fără oprire. Am fost vădit impresionat și mi-am propus să fac două bazine, apoi patru și tot așa până m-a auzit un coleg și mi-a propus să înot în locul lui într-o ștafetă de triatlon. Și de aici a început totul.

 

Greu de spus care îmi place mai mult. Pot spune că mă simt confortabil pe bicicletă și în alergare. Asta pentru că la înot, fiind un mediu diferit, trebuie să mă antrenez mai mult ca să ajung la același nivel. În plus, la înot apare și o latură psihologică. Antrenându-te în bazin, ești obișnuit cu un anumit nivel de temperatură, vizibilitate în apă, cunoști perimetrul, vezi fundul bazinului, nu sunt valuri și ești singur pe culoar. În ape deschise nu e îndeplinit nimic din toate astea și apare sentimentul de necunoscut. Este motivul pentru care echilibrez performanța în cele trei probe.

 

Participi doar la triatlon sau descoperi noi preocupări sportive?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: În ultima vreme am mai multe maratoane montane în palmares. Poate pentru că priveliștile și aerul curat îmi urmăresc visele câteva zile după competiție.

 

Care sunt cursele la care ai participat, unde intenționezi/ planifici să participi?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: Ultimul triatlon a fost ”Fără Asfalt la Mare”. Acolo am vrut să scot un timp mai bun ca anul trecut cu cel puțin 10 minute. Nu a fost să fie așa pentru că am făcut 2 pene la bicicletă. Am continuat cursa, am alergat pe lângă ea 17 km în pantofii aceia rigizi, dar am dorit să termin proba. :) Apoi am dus proba de alergare la final, chiar cu un timp mai bun decât anul anterior.

 

 

 

Mi-am propus să particip în septembrie la Mamaia. Nu am hotărât dacă mă înscriu la proba olimpică sau half.  Aceasta pentru că, tot în septembrie, am un ultramaraton în Ciucaș. Rămâne să văd cât de bine mă recuperez pentru triatlon.

 

 

 

Triatlonul implică performanță și disciplină poli-sportivă. Cum te antrenezi pentru a susține o competiție, până la urmă, pluri-disciplinară?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: Am o ”metrică” a mea: cel puțin 1 oră/zi, timp de o lună de antrenamente. Nu am un antrenament specific de triatlon. Făcând și alergare montană și MTB aș putea spune că antrenamentele cuprind elemente din toate. Mult ”core”, urmat de bicicletă intensiv, cu multe antrenamente specifice de HILL, High End Endurance, Extensive Interval și HIIT. Apoi, mai am unul sau două antrenamente de alergare intensă pe săptămână și înot, în funcție de timpul disponibil. Pentru a-mi crește performanța la înot plănuiesc să lucrez cu un antrenor.

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: ”urmăresc să îmbunătățesc tehnica pentru îmbunătățirea performanței”

 

 

Cum susții motivația de a te antrena continuu?

 

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: Repetivitatea antrenamentelor depinde de motivație, așa că o susțin participând la competiții.  Cel puțin o dată pe lună am un maraton montan, un triatlon sau ultramaraton montan. Particip și la două competiții pe asfalt: semimaratonul și maratonul din București. 

 

La job și în competiții urmăresc să îmbunătățesc tehnica pentru îmbunătățirea performanței. Spre exemplu, fiindcă vorbim despre sport acum, pentru îmbunătățirea tehnicii de alergare folosesc niște încălțări cu talpa foarte subțire pentru a simula alergatul desculț. Așa am un feedback mai bun de la sol și ori de câte ori mă doare ceva reușesc sa rezolv pe loc.

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: ” Învăț de fiecare dată din greșelile anilor trecuți și aduc elemente noi ”

 

În afară de antrenament, ce mai implică participarea la o competiție de triatlon sau maraton?

 

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: Pentru mine, fiecare competiție necesită o planificare amănunțită. Învăț de fiecare dată din greșelile anilor trecuți și aduc elemente noi referitoare la alimentare, scurtarea timpilor de tranzit, dozarea efortului în funcție de momentul competiției, vizualizarea părților dificile și pregătirea psihicului. O competiție nu e reușită dacă simt că nu am dat tot ce am putut.

 

 

 

Care sunt provocările tale ca pasionat de sport care  participă la concursuri de triatlon?

 

Alin Iordache, programator  Gemini Solutions: După mulți ani, încă  depun efortul să mă reacomodez dacă fac pauză chiar și o săptămână, dar asta nu mă împiedică să-mi îmbunătățesc de 2 ani timpii la maratoane cam cu 30 de minute și la triatloane cu aproximativ 10-20 minute în fiecare an față de anul precedent.

 

Principiul din sport se aplică și în programare

 

Ai dat exemplul pantofilor sport cu talpă subțire care te ajută să te monitorizezi și să îmbunătățești tehnica. Procesul acesta de însușire tehnică - monitorizare - auto-evaluare - îmbunătățire se poate aplica și pe plan profesional în jobul de programator la Gemini Solutions?

 

Alin Iordache, programator  Gemini Solutions:
Eu merg pe principiul că ideea bună pe care am avut-o când am implementat acea bucată de cod ar putea fi îmbunătățită la un moment dat folosind tehnologii mai noi și poate mai multă experiență. Tot timpul este loc de mai bine. Din când în când revizuiesc procese mai vechi și caut soluții mai bune dacă simt că în zona aia lucrurile ar putea merge mai bine. Greșelile noastre și ale celorlalți sunt exemple bune din care putem învăța. Clienții Gemini Solutions apreciază în special faptul că suntem preocupați de îmbunătățirea produselor lor. E foarte bine când faci ce solicită, dar și mai bine când le depășești așteptările.

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: ”În domeniul IT nu ai timp de odihnă”

 

 

Similar, mediul IT evoluează rapid, apărând noi tehnologii, noi soluții. Este și aceasta o competiție cu tine însuți și o continuă formare, ca un continuu antrenament?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: În domeniul IT nu ai timp de odihnă. Atâta timp cât este cerere pentru o tehnologie, noi trebuie să ne punem repede la punct. Dar nu numai atât. Noi trebuie să evaluăm din timp care vor fi trendurile pentru a rămâne în top și să dăm clienților soluții de ultimă generație. Spre exemplu, acum lucrez în zona de big data cu Scala, Spark, Hadoop, Vertica, Mesos. Am început de curând sa cochetez cu zona de AI. Am un pic experiență pe zona de NLP și supervised learning. Am făcut chiar în Gemini Solutions, în urmă cu câțiva ani, un astfel de framework pe care l-am folosit intern pe partea de testare, pentru a rula testele manuale scrise în limbaj natural, automat.

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: „Sport-ul și IT-ul au nevoie de planificare: setarea obiectivului, pregătirea, susținerea și evaluarea.”

 

Ce te învață disciplina sportivă pe plan profesional, în viața de programator?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: Că o minte sănătoasă are nevoie de un corp sănătos. Se aseamănă pe anumite planuri. Ambele, sport și IT, au nevoie de planificare: setarea obiectivului, pregătirea, susținerea și evaluarea. În rest sportul înseamnă odihnirea minții, iar profesia odihnirea corpului.

 

”Cred că sportul este cel mai bun team building”

 

Cum influențează disciplina sportivă modul în care Alin Iordache privește performanța profesională în echipa Gemini Solutions?

 

Alin Iordache, programator Gemini Solutions: Echipa primează cu adevărat și nu succesele individuale. Nu interesează pe nimeni că tu ai fost primul la proba ta, dacă echipa a eșuat. Performanța ta este văzută prin prisma echipei și este datoria fiecăruia de a identifica și a comunica potențialele breșe pentru a putea lua măsuri.

 

Cum susțin colegii Gemini Solutions activitatea ta sportivă?

 

Alin Iordache, programator Gemini SolutionsSunt foarte înțelegători în privința programului meu. Un motiv ar fi că știu cum să țin clientul mulțumit și că atunci când este nevoie pun umărul la treabă indiferent de momentul zilei.

 

Susținerea pasiunii tale pentru sport de către colegii Gemini Solutions este un motiv în plus pentru a evolua în carieră?

 

Alin Iordache, programator Gemini SolutionsEvoluția ține de percepția fiecăruia. Dar aș putea spune că, din punctul meu de vedere, mă ajută.

 

Am aflat deja despre echipa de fotbal, participarea la curse de alergare, escaladă, parapantă și lista nu se oprește aici. Pasiunea pentru sport a colegilor din echipa Gemini Solutions vă unește în proiectele voastre profesionale?

 

Alin Iordache, programator la Gemini SolutionsNoi suntem uniți în general, dar sportul ne oferă noi oportunități de a discuta despre problemele noastre și de a deveni mai buni în ceea ce facem.

 

Crezi că firmele de IT, în general, ar trebui să investească în pasiunile sportive ale angajaților?

 

Alin Iordache, programator Gemini SolutionsCu siguranță. Cred că sportul este cel mai bun team building. Aceasta pe lângă efectele benefice asupra sănătății.

 

Mulțumim frumos și succes în continuare!

 

Despre Gemini Solutions

 

Gemini Solutions este firmă românească de IT, înființată în anul 2005 de către un grup de ingineri din Silicon Valley. Misiunea Gemini Solutions este să furnizeze soluții software de top pentru beneficiari din întreaga lume, la ora actuală având finalizate proiecte complexe pentru  companii  din Statele Unite ale Americii, Europa și Israel.

Top managementul companiei este asigurat de către Theo Nissim (CEO și fondator), Florin Pîrlea (Managing Partner), operațiunile tehnice fiind manageriate de către Șerban Țîr (CTO).

 

Website: https://www.geminisols.com/

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.