

COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
Angina pectorală și infarctul miocardic au simptome comune, care ne pot induce în eroare. Astfel, în momentul apariției simptomelor, există riscul de a subestima un infarct miocardic care trebuie tratat în regim de urgență, dar și de a supraestima o angină pectorală, care nu necesită întotdeauna apelul la 112. Haideți să vedem cum le putem deosebi și ce putem face, în cazul fiecărei afecțiuni.
Angina pectorală stabilă apare sub forma unei dureri apăsătoare la nivelul pieptului, de intensitate variabilă, cu creștere treptată care, după ce atinge un punct maxim, se ameliorează sau dispare. Adesea în asociație cu transpirațiile, durerea se poate extinde spre brațe, în special cel stâng, spre umăr, gât și mandibulă.
Aceasta apare din cauza îngustării arterelor care furnizează sânge inimii, și anume arterele coronare, ceea ce determină un transport insuficient de oxigen către aceasta. De cele mai multe ori, această îngustare este generată de ateroscleroză, afecțiune ce constă în îngroșarea pereților arteriali, din cauza depunerilor de grăsimi (placă de aterom).
Se declanșează în timpul efortului fizic, stresului emoțional puternic sau în urma consumului de alcool, meselor prea bogate ori schimbării bruște de temperatură. În timpul repausului fizic, angina se estompează sau dispare.
De obicei, ea durează între 3 și 5 minute, însă nu depășește 15 minute. Apare repetat, sub forma unor crize, la intervale diferite de timp. Este bine de știut că administrarea de nitroglicerină combate complet durerea cauzată de angină, în aproximativ 2-3 minute.
Când sunăm la 112? Dacă simptomele apar pentru prima dată, trebuie apelat numărul de urgență pentru a exclude posibilitatea unui infarct și pentru a se pune diagnostic de către medic.
Mai rar, atunci când durerea este menținută un timp mai prelungit (chiar și cu administrare de nitroglicerină) și apare în urma depunerii unor eforturi ușoare, se numește angină pectorală instabilă (pre-infarct). Această formă poate progresa spre infarct și, de aceea, necesită îngrijiri medicale imediate.
Diagnosticul este pus de medicul cardiolog în urma efectuării unor teste, precum electrocardiograma în repaus, electrocardiograma de stres, testul de efort EKG, holterul EKG sau coronarografia.
Medicul prescrie tratamentul care trebuie urmat pentru a scădea frecvența crizelor și, mai ales, pentru a preveni infarctul miocardic și decesul.
Infarctul de miocard este o afecțiune care se instalează brusc, prin întreruperea fluxului de sânge într-o porțiune a inimii, din cauza unui blocaj de la nivelul arterelor ce o alimentează (de obicei, o placă de aterom se desprinde și se formează un cheag de sânge). Oxigenul nu mai ajunge la inimă, iar celulele dintr-o anumită zonă a inimii mor și, în consecință, activitatea porțiunii respective se oprește. Dacă nu se intervine la timp, poate surveni moartea pacientului.
Această afecțiune este mai frecventă în cazul persoanelor fumătoare, sedentare, care suferă de obezitate, de hipertensiune, de diabet, care consumă în exces grăsimi sau care sunt înaintate în vârstă.
Infarctul este conectat cu angina pectorală prin faptul că aceasta este un factor mare de risc pentru apariția unui infarct miocardic acut. Sub supravegherea medicului, prin tratamentul medicamentos sau unele intervenții, angina pectorală poate fi controlată pentru prevenirea infarctului.
Dacă simptomele anginei iți sunt cunoscute, dar nu ai fost diagnosticat, fă o vizită la medic! Tratamentul medical este indispensabil pentru menținerea acestei afecțiuni sub control.
Pentru prevenirea anginei și infarctului, este necesară trecerea la un stil de viață sănătos. Acesta presupune renunțarea la fumat, o dietă săracă în colesterol, activități fizice zilnice în limita impusă de medic, reducerea consumului de alcool și evitarea stresului.
Ai grijă de sănătatea ta și poți ține la distanță bolile cardiovasculare.
ARES
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.