

COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
Alexandru Tomescu aflat în TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS - „VIVE LA MUSIQUE !” a transformat, pentru câteva ore, Căminul Cultural de la Mihăileni-Botoșani într-o adevărată Sală de concerte
Luni, 20 mai 2019, în fața a sute de oameni, pe scena Căminului Cultural de la Mihăileni/Botoșani s-a auzit muzica celor mai cunoscuti compozitori români și francezi, interpretată de Alexandru Tomescu și sunetul strălucitor al Viorii Stradivarius Elder Voicu, alături de harpista de origine franceză, Delphine Benhamou și actorul TNB, Lari Giorgescu-dans contemporan, care au adus în atenția publicului un dialog fascinant între muzică și dans.
Concertul de vioară, harpă și dans contemporan a celor trei mari artiști a transmis publicului prezent, în mod special, zecilor de copii și tineri, o puternică emoție și bucurie, insuflându-le pasiune și inspirație pentru artă, dar și o mare recunoștinâă pentru opera lui George Enescu, care a copilărit chiar pe meleagurile de la Mihăileni/Botoșani.
Violonistul Alexandru Tomescu a declarat, după concertul de la Mihăileni/Botoșani „Cu deosebită emoție am revenit la Mihăileni/Botoșani, alături de colegii mei Delphine Benhamou și Lari Giorgescu. Pot spune deja că mă simt ca acasă aici, poezia locurilor mă inspiră de fiecare dată. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a vedea entuziasmul și luminițele din ochii copiilor atunci când ascultă muzică? Să nu uităm, totul a pornit de la acțiunea de salvare a Casei lui George Enescu, inițiată de Societatea Internațională George Enescu din Viena și transformarea ei într-un centru cultural care să beneficieze întreaga comunitate. Reabilitarea Casei George Enescu este încă în curs de desfășurare și este sub coordonarea directă a Fundației Pro Patrimonio, acțiune care se realizează cu sprijinul a numeroși sponsori și donatori”.
Cea de-a XII-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius, numit „VIVE LA MUSIQUE !”, se derulează în cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019, sub Înaltul Patronaj al Ambasadoarei Franței în România, E.S Michele Ramis, iar concertul de la Căminul Cultural Mihăileni/Botoșani este al 7lea concert dintr-o serie de 15 concerte în România. Turneul continuă cu seria de concerte de la Iași -21mai-Palatul Culturii-Sala Voievozilor, 25mai-Târgu-Jiu-Parcul Coloana Fără Sfârșit a lui Brâncuși, 26mai-Filarmonica Oltenia-Craiova, 30mai-SALA RADIO BUCUREȘTI, 31mai-Filarmonica Sibiu-Sala Thalia, 2iunie-București- SALA RADIO. La cererea extraordinară a publicului, concertul „VIVE LA MUSIQUE!”- din Turneul Internațional Stradivarius va avea două reprezentații la SALA RADIO-București, pe 30mai și 2iunie.
Repertoriul compus din minunata muzică a lui Enescu și Bartok alături de celebrele piese clasice franceze- Camille Saint-Saëns - Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, propuse într-o nouă sonoritate ale viorii și harpei, cu o interpretare special concepută care poate reda întreaga gama de emoții și vibrații a unei orchestre, totul se completează cu piesa contemporana Pas Encore, compusă e tânara și foarte talentata Sabina Ulubeanu. Tot acest tablou muzical este completat de actorul Lari Giorgescu, care vine să susțină vizual, prin dans contemporan și o coregrafie special concepută, muzica interpretată de cei doi artiști, vioară și harpă.
Ca în fiecare an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar în acest an sprijină initiativa ONGului Dăruiește Viață. Investește în fericire pentru a contribui la construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică.
Turneul Internațional Stradivarius- VIVE LA MUSIQUE ! este posibil cu sprijinul nemijlocit al sponsorilor și partenerilor:
BRD GROUP SOCIETE GENERALE- Susținătorul principal al turneului,
UNILEVER, BMW Automobile Bavaria-partener mobilitate, Casa de avocatură Popovici Nitu Stoica & Asociații, Aqua Carpatica, Angelli, Auchan România, Tudor Tailor, Securitas-partener protectie și securitate, Blue-Air, IBIS, TAROM
Coproducători: Radio România și TVR
Parteneri Media: Rfi, AGERPRES, Adevărul, Dilema Veche, Cariere, Observatorul Cultural
Organizatori: BrandYOU-UP și Fundația Culturală Remember Enescu
Parteneri Instituționali: Institutul Cultural Român, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Brașov, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Național Timișoara, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Târgu-Mureș, Palatul Culturii Iași, Filarmonica Oltenia/Craiova, Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, Filarmonica Sibiu-Sala Thalia, Primăria Mihăileni/Botoșani, Primăria Târgu-Jiu și Scoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Primăria și Consiliul Local Sebeș, Primăria Iași, Centrul Cultural Arad și Primăria Arad.
Despre artiști:
Alexandru Tomescu - vioară. Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, în concerte de succes susținute în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pe scena muzicală a Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri, precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta. Alexandru Tomescu realizează, de 12 ani, în Turneul Stradivarius, proiect pe care l-a inițiat și pe care îl continuă an de an, în luna mai și iunie, ducând muzica clasică în toate zonele țării. Totodată se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activități culturale și educaționale de la Academia de Muzică și Arte frumoase de la Mihăileni/Botșani. Aici au loc an de an o serie de Master Classuri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava,Iași, Piatra-Neamt. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „5minute de muzică clasică” și este angajat solist concertist permanent de elită a Orchestrei Naționale Radio București. Alexandru Tomescu a câștigat, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur încă 5ani.
Delphine Benhamou- Harpă. Absolventă a Conservatorului Național de Muzică și Dans din Paris, unde a obținut Masterul în 2010, Delphine Benhamou este frecvent invitată de numeroase orchestre naționale din Franța (Orchestra Operei Naționale din Paris, Orchestra Filarmonică a Radio France), precum si de orchestrele filarmonicilor din Lyon, Nancy, Bordeaux-Aquitaine, Strasbourg, Metz, Rennes sau în mari festivaluri: Festival des Forêts, Festival Normandie impressionniste, Entrecasteaux, pentru interpretarea unor repertorii clasice, lirice sau contemporane. Dar și în recitaluri sau concerte de muzică de cameră o putem regăsi recent, în concertul Carte blanche de la Muzeul Orangerie cu un program Debussy și Ravel, la Casablanca în duet cu chitaristul Souad Chawki, împreună cu Cvartetul Voce sau în trio flaut, alto și harpă, alături de Silvia Careddu și Natalia Tchitch.
Împreună cu soprana Maïlys de Villoutreys, a format în anul 2012 duo-ul Asturiana.
Pasionată și de activitatea pedagogică, posesoare a unui Certificat de Maiestrie pentru harpă și muzică de cameră, Delphine susține cursuri la Conservatorul din Arondismentul 14 din Paris.
De asemenea, ea a creat clasa de harpă în cadrul proiectului DEMOS (Sistemul de Educație Muzicală și Orchestrală, cu vocație socială), proiect susținut de Orchestra Philarmonie din Paris și are plăcerea de a se număra printre profesorii Academiei din Belle-Ile en Mer. Delphine s-a născut la Fontainebleau, în 1985 și trăiește la Paris.
Lari Giorgescu – Actor. Astăzi angajat la Teatrul Național din București, a ajuns să înțeleagă că "publicul nu te iartă". S-a nascut in Craiova, la 28 noiembrie 1986. Absolvent al UNATC, secţia actorie, prof.coord. Adriana Popovici, clasa prof. Marius Gâlea şi Liviu Lucaci, Lari Giorgescu a primit Premiul Maria Filotti la Gala Tânărului Actor (2008), Premiul publicului „Pledez Pentru Tineri”, Piatra Neamţ (2009), Premiul cel Mare, Gala Star, Bacău (2011) și Premiul Ştefan Iordache, Gala Star Bacău (2011).
A colaborat cu mai multe teatre, printre care: Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Green Hours, Teatrul Arca. Din 2012 este actor angajat al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, fiind distribuit în mai multe spectacole de regizori și coregrafi, printre aceștia numărându-se Yuri Kordonsky, David Doiashvili, Gigi Căciuleanu, Petrică Ionescu, Erwin Şimşensohn sau Ion Caramitru. În prezent, poate fi văzut în spectacole precum „Cursa de șoareci”, „Regele Lear”, „Romeo și Julieta”, Omul care a văzut moartea” sau „Magic Național”.Lari are o serie de roluri memorabile și extrem de apreciat pentru Jocul actoricesc: Benvolio - "Romeo şi Julieta" după William Shakespeare, regia YuriKordonsky, 2018/Christopher Wren - ’’Cursa de şoareci’’ de Agatha Christie, regia Erwin Şimşensohn, 2018/ Oswald, intendentul Gonerilei - “Regele Lear” de William Shakespeare, regia David Doiashvili, 2016/"L`Om DaDa" - spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu, 2016/"Folia, Shakespeare & Co" - spectacol de teatru dans semnat de Gigi Căciuleanu, 2016/"Magic Național" - spectacol concert regizat de Ion Caramitru, 2015/Lisandru - "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare, regia Petrică Ionescu, 2015/Făt Frumos - “Înşir’te mărgărite” după Victor Eftimiu, regia şi versiunea scenică Dan Puric, 2015/Lae - "Dumnezeu se îmbracă de la second - hand" de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, 2014/Vagabondul - "Omul care a văzut moartea" de Victor Eftimiu, regia Dan Tudor, 2013/ "D`ale noastre", spectacol de teatru - dans regizat de Gigi Căciuleanu, 2012
Detalii se pot găsi pe pagina: turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com
www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial
Departament Comunicare Turneul Stradivarius
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.