In anii `90, cand societatea si economia romaneasca treceau prin transformari puternice, foarte multe industrii s-au creat de la zero, iar oportunitatile de a face cariera practic in aproape orice domeniu erau imense. Si asta pentru ca pregatirea clasica nici macar nu era posibila, caci nu existau inca facultati specializate pe anumite ramuri noi si nici macar cursuri de specialitate. Multe persoane s-au calificat "din mers" si au devenit experti tocmai lovindu-se de toate problemele posibile in respectivele domenii.

Mass-media, publicitatea, managementul afacerilor, domeniul bancilor si asigurarilor, domeniul de vanzari imobiliare - iata doar cateva noi ramuri ce se deschideau puternic pe piata muncii, unde nu exista cu siguranta deloc personal pregatit cu adevarat. Maturizarea tuturor segmentelor de afaceri s-a produs treptat, iar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana s-au produs si mai multe schimbari care asigura alinierea mediului de business din tara noastra la rigorile din tarile dezvoltate.

Astazi, calificarea in munca devine tot mai relevanta. Nu poti ocupa in mod legal anumite functii daca nu ai pregatirea potrivita - si nu este vorba doar de cunostinte in sine, ci de documente care sa dovedeasca absolvirea unor studii / cursuri recunoscute pe piata muncii. Universitatile si-au adaptat in ultima perioada oferta educationala, procesul fiind insa inca in curs de realizare. Mai nou, se vorbeste despre bacalaureat profesional si despre revitalizarea scolilor de meserii, invatamantul profesional.

Realitatea ne arata ca, fara studii suficiente, nu te poti incadra cu succes pe piata muncii pe posturi care necesita calificare. Fara diploma de Bacalaureat, ai tot mai putine posibilitati de munca, in special in mediul urban. Si asta desi exista deficit de forta de munca in foarte multe domenii! Drept rezultat, multe persoane aleg sa se inscrie la cursuri in urma carora pot obtine o diploma recunoscuta legal pe piata muncii. Poate fi vorba despre cosmetician, frizer, ospatar, zugrav, programator, administrator de pensiune etc. In orice domeniu este nevoie de pregatire teoretica si practica! Studiile superioare aduc mai nou in mod garantat venituri in plus, la angajarea pe post conform pregatirii - ne referim aici la normele noi legate de salariul minim brut pe tara.

In acest context, se observa un interes tot mai mare spre oferta educationala. Unii aleg drumul drept, altii cauta scurtaturi. Pentru ca rezultatele examenelor de la testele nationale si de la Bacalaureat sunt extrem de importante iata, la nivel pragmatic, se cauta variante inclusiv dincolo de limita legislatiei. Online se vorbeste deschis despre sisteme de copiat, despre cutiuta gsm, casti de copiat, pixuri cu camera video si fel de fel de gadgeturi demne de Agentul 007.

Alegerea unor astfel de sisteme de copiat este extrem de riscanta insa, pentru ca cei prinsi cu casti de copiat sau cutiuta gsm pot avea probleme in a mai trece ulterior peste respectivele examene. Dincolo de aceste cerinte de pe piata muncii, mai apare insa o problema majora: daca ai trecut toate testele cu brio, dar nu ai acumulat informatii si abilitati suficiente, sansa de a esua la locul de munca este destul de mare, iar procesul de adaptare va presupune pana la urma o intoarcere spre invatare.

Cariera se construieste greu daca nu ai un CV impresionant pe care sa te bazezi. Problema este ca nu poti construi experienta fara studii suficiente sau cel putin este foarte dificil sa “intri in joc”.

SC TIPZOR MEDIA SRL