

Decesul este, în general, un subiect destul de sensibil iar majoritatea persoanelor preferă să nu discute despre trecerea în neființă. Un augument important este legat de teamă de moarte, în acest fel, mulți sunt cei care aleg să trăiască în prezent, să se bucure de moment, fără a-și face prea multe gânduri cu privire la acest moment sumbru din viața de familie. Cu toate acestea, sunt și oameni care se gândesc la ceea ce înseamnă întocmirea unui testament, dar și la modalitatea în care își doresc să își ia la revedere de la această lume.
România se află pe ultimul loc în ceea ce privește opțiunea de cremare după moarte!
Se veficulează despre țara noastră că, din punctul de vedere al evoluției nu se află printre locurile fruntase. Ei bine, nici la acest capitol, se pare că poporul român nu își dorește să evolueze, rămânând conservator, tradiționalist. România se află, așadar, pe ultimul loc în ceea ce privește opțiunea de incinerare după moarte în comparație cu celelalte țări europene, precum: Danemarca, cu un procent de 83%, Ungaria – 64,2%, Cehia – 83,7% sau Serbia – 20,7%. Totodată, Japonia rămâne țara în care este tot mai practicată taina incinerării, în procent de 99,98%.
De ce aleg românii înhumarea în detrimentul incinerării?
Faptul că poporul român se află pe ultimul loc în acest clasament are la bază câteva fundamente logice, raționale chiar. Iată care sunt acestea!
Spiritul Conservator – În general, roamnii sunt firi conservatoare, ce rar se abat de la respectarea unor tradiții. Acesta este și unul dintre motivele pentru care tind să aleagă înhumarea în detrimentul incinerării. Familiile îndoliate apelează la elemente specifice cultului Ortodox pentru a conduce pe ultimul drum o persoană dragă și pentru a îi arăta respectul desăvârșit până în ultimul moment. Acestea aleg îngroparea defunctului, chiar dacă procedura este una mai costisitoare decât cremarea, iar pentru a își demonstra regretul etern și suferință, aleg serviciul funerar care oferă cele mai complexe avantaje, menite să îi asigure celui răposat o trece în neființă cât mai discretă și un drum spre Cer cât mai lin. Printre cele mai vândute servicii de către firmele de pompe funebre se numără pachetele ce includ sicrie de lux, pentru că se dorește a crede că o astfel de alegere va influența și va facilita trecerea dintre cele două lumi.
Respingerea acestei practici de către Biserica Ortodoxă. Poate cel mai important și elocvent motiv este faptul că Biserica Ortodoxă nu privește cu ochi buni practica incinerării. Încă din timpul Revoluției Franceze, religiile respingeau cremarea, întrucât această procedură era aleasă pentru a diminua rolul Bisericii în ceea ce înseamnă procesul funerar. Cu toate acestea, sunt anumite religii care și-au schimbat atitudinea, fiind de acord cu această practică mai devreme sau mai târziu. Spre exemplu, Biserica Catolică, a acceptat cultul incinerării abia după secolul al XX-lea, însă cu condiția să se respecte cele mai importante principii ale acestei religii. Pentru Iudaism și Islamism, momentul cremării pare să amintească de toate suferințele și tragediile petrecute în lagărele de exterminare din timpul Holocaustului, în vreme ce pentru religia Budistă și cea Hindusă, această practică este una dintre cele mai cunoscute. Poziția Bisericii Ortodoxe rămâne, totuși, una vehementă, respingând cremarea trupului celui decedat. Religia Ortodoxă scoate la suprafață faptul că singura procedură prin care o persoană își poate arăta respectul pentru trupul uman, creație a lui Dumnezeu este îngroparea. De asemenea, incinerarea este considerată a fi o respingere a trupului ce a trecut în neființă de către familia sa, ducându-se în acest fel la ștergerea din amintirea celor dragi. Cu toate acestea, Biblia nu condamnda în mod direct persoanele care optează pentru cremare, în defavoarea înhumării, iar conform legii, această practică este complet legală și acceptată.
Aceasta este, așadar, poziția României în raport cu celelalte țări în ceea ce privește procedurile religioase, dar și motivele pentru care procentul de incinerare al poporului român este cel mai mic.
Baidoc Servicii Funerare
Bulevardul Uverturii nr. 100, Bucuresti
0766.402.0
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.