Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ai o mașină adusă din străinătate? Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a circula în condiții de legalitate este să o înmatriculezi. Eliminarea taxei auto a determinat aducerea unui număr din ce în ce mai mare de mașini de peste hotare, însă cei ce cumpără astfel de autoturisme nu cunosc îndeaproape care este procesul pe care trebuie să îl urmeze pentru ca mașina să intre în legalitate.

 

Dosarul de înmatriculare se va depune la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Auto (DRPCIV) și cuprinde o listă întreagă de documente pornind de la cererea de înmatriculare, fișa de înmatriculare vizată, dar și certificatul de autenticitate. Dovada efectuării inspecției tehnice periodice, dar și cartea de identitate a mașinii, actele de proprietate sunt alte lucruri necesare a fi depuse la dosar alături de plăcuțele de înmatriculare ale mașinii și dovada achitării taxei de înmatriculare, alături de actul de identitate al solicitantului. Nu trebuie să uităm că dosarul este considerat complet abia atunci când solicitantul depune la dosar o poliță de asigurare auto obligatorie.

 

Mai înainte de a proceda la înmatricularea autoturismului ar fi bine să îți faci o programare la RAR (Registrul Auto Român), în vederea obținerii inspecției tehnice periodice (ITP), certificatului de autenticitate și fișei de înmatriculare vizate.

Ce acte auto pot fi traduse?

Traducerea documentelor care demonstrează proveniența mașinii este absolut obligatorie, indiferent de țara de origine a autoturismului.

Dosarul de înmatriculare depus la DRPCIV trebuie să fie complet și are nevoie ca pe lângă actele de proprietate în original să conțină și traduceri legalizate și autorizate ale acestora. Cartea de identitate a mașinii, factura de achiziție a mașinii, actul de proprietate și certificatul de înmatriculare sunt documente ce trebuie legalizate la un birou de traduceri autorizat.

De ce documente ai nevoie când mergi să traduci actele auto?

Realizarea acestor traduceri de acte auto necesită depunerea lor în original sau în copie. Ar trebui să cunoști încă de la început ce fel de traduceri îți sunt de folos, traduceri legalizate sau traduceri autorizate. În funcție de acest lucru, vei reuși să soliciți biroului de traduceri pe cele ce îți sunt necesare. Procedura de autorizare a unei traduceri are în vedere printarea acesteia și aplicarea ștampilei traducătorului. Procedura de legalizare a unei traduceri este mult mai diferită, având un timp de procesare și un cost mai mare. Cu traducerea printată și ștampilată de traducător, acesta se va prezenta în fața unui notar public pentru legalizarea semnăturii translatorului.

Dacă nu ai timp să mergi la un birou de traduceri, ai putea trimite solicitarea prin email sau telefon, însoțită de imaginea actelor ce trebuiesc traduse, dar și de dovada plății efectuată prin transfer bancar.

În cât timp este gata?

Traducerea acestor acte auto autorizate este de obicei gata în maximum o zi lucrătoare. Atunci când este nevoie și de legalizarea lor, este posibil ca predarea traducerilor să se facă fie în aceeași zi, fie în ziua următoare, în funcție de programul notarului public. În mod obișnuit, legalizarea semnăturii traducătorului pe o anumită traducere autorizată se face foarte repede, fiind nevoie doar de aplicarea unei ștampile care certifică semnătura traducătorului, documentul fiind semnat de notarul public. Cu toate acestea, biroul de traduceri va trimite traducerea către notarul public prin curierii biroului, așa că trebuie să iei în calcul și timpul de deplasare propriu-zis.

 

Așadar, traducerile actelor auto pentru autoturismele aduse din străinătate, fie din UE, fie din afara comunității europene, este absolut necesară, fără ele fiind imposibilă înmatricularea auto.

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.