Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

După mai multe zile de căutare ai găsit mașina care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și bugetului de care dispui? Acum urmează să parcurgi traseul birocratic pentru a-ți înmatricula mașina. Înainte de a merge la RAR (Registrul Auto Roman), asigură-te că ai toate actele care atestă cumpărarea automobilului. Dacă ți-ai cumpărat o mașină second-hand, ar trebui să ai contractul de vânzare-cumpărare și certificatul fiscal, iar în cazul unei mașinii cumpărate de la un dealer autorizat - factura.

După ce ai semnat contractul, cel care vinde va trece pe talon că îți înstrăinează mașina, alături de data și semnătura. Din acest moment, ai la dispoziție 30 de zile pentru a înmatricula automobilul. Mai mult, va trebui să completezi o fișă de înmatriculare împreună cu vânzătorul. Acesta va radia mașina de pe numele lui. De asemenea, trebuie să iei în calcul faptul că procesul de înmatriculare se poate întinde chiar pe durata mai multor luni, deoarece instituțiile care se ocupă cu așa ceva sunt aglomerate. Este bine știut că înmatricularea pe numele unui șofer mai tânăr va atrage după sine costuri mai mari la asigurarea RCA. Taxa de înmatriculare poate fi mult mai ridicată dacă vei avea de înscris o mașină mai puternică, cu o capacitate cilindrică mai mare.

 

Unde se înmatriculează autoturismele?

 

După ce ți-ai făcut programarea poți să mergi la Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din orașul tău cu dosarul de înmatriculare. Dosarul de înmatriculare trebuie să cuprindă toate actele necesare înmatriculării auto. Iată care este lista completă a acestora:

 

-Cererea de înmatriculare;

-Cartea de identitatea autovehiculului (primită la RAR);

-Fișa de înmatriculare, cu viza agenției fiscale (primită de la primărie sau de la Finanțele Publice);

-Actul de proprietate;

-Documentele de înmatriculare străine și traducerile legalizate ale acestora;

-Plăcuțele cu numerele de înmatriculare străine sau o declarație pe propria răspundere că mașina a venit în țară pe platformă;

-Ceritificatul de autenticitate;

-Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP);

-Copie după polița de asigurare obligatorie;

-Certificatul de atestare fiscală;

-Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;

-Dovada plății contravaloarii certificatului de înmatriculare;

-Actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei.

 

Cât costă numerele preferențiale?

 

De asemenea, dacă dorești numere preferențiale trebuie să știi că acest lucru costă 85 de lei și că va trebui să vii cu mai multe variante de numere, în cazul în care prima varianta aparține altui proprietar auto.

 

Cât durează să înmatriculezi o mașină?

 

După ce ai terminat cu birocrația, vei primi a doua zi numerele și dovada că poți circula cu mașina până primești talonul. Talonul va sosi prin poștă în decurs de 7-10 zile, apoi urmează să îți faci și rovinieta și ai terminat cu tot ce înseamnă înmatricularea unei mașini.

Când te gândești la achiziția unui nou automobil, trebuie să iei în calcul și suma pe care o vei scoate din buzunar pentru a plăti diferite taxe. În funcție de proveniența și vechimea autoturismului diferă și prețul taxelor. Cu toate acestea, suma pe care o vei scoate din buzunar pentru plata taxelor nu va depăși câteva sute de lei. Deci, ar trebui să ții cont și de acest aspect în momentul în care vrei sa îți iei o mașină și să decizi dacă ești dispus să plătești pe taxa de înmatriculare.

 

Așadar, procesul de înmatriculare al unei mașinii este unul care presupune vizite pe la mai multe instituțiile ale statului. Așa că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și cu toate actele necesare pentru a te bucura de mașină în cel mai scurt timp posibil.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.