COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Utilizarea aparatelor de tip tahograf este obligatorie conform legislatiei din Europa dar si din Romania, acestea fiind folosite cu scopul de a inregistra date importante despre timpul de conducere al unui sofer, viteza cu care a circulat acesta precum si despre pauzele pe care este obligat sa le ia.  

Daca la inceput soferii au protestat impotriva introducerii acestor aparate, intr-un final au fost convinsi ca utilizarea tahografelor este si in beneficiul lor.

Autoritatile au introdus aceasta obligativitate din dorinta de a scadea numarul de accidente produse de soferii care conduceau ore in sir, fara a mai lua pauze de odihna. Iar efectele s-au putut observa rapid, dupa introducerea tahografelor, numarul de accidente cauzate de starea de oboseala a soferilor scazand considerabil.

Scurt istoric

Tahografele exista de foarte mult timp. Primul tahograf ar fi fost inventat in anii 1920, in Germania, insa ele au devenit obligatorii ceva mai tarziu. In Germania au fost declarate obligatorii in anul 1952, iar in Europa in anul 1970.

Initial, tahografele inregistrau cursele feroviare insa dupa raspandirea automobilelor, tahografele au fost fost incluse la scurt timp si in lista de dotari a acestora.

Acum, tahografele sunt obligatorii atat in Romania cat si in Europa, legislatia fiind foarte clara in acest sens.

Tipuri de tahografe

Tahografele sunt de trei tipuri: modulare, analoage si digitale. Primul tip de tahografe este mai putin popular, iar de aceea vom discuta mai mult despre tahografele analoage si digitale.

Puteti gasi ambele tipuri de tahografe in oferta disponibila pe verificare-tahografe.ro, acolo unde pot fi accesate si alte informatii utile pentru persoanele interesate de service tahografe, vericari, comercializare sau montaj.

Mod de functionare tahografe analoage

Tahografele analoage folosesc diagrame de hartie pe care sunt inregistrate datele. Acestea trebuie introduse in aparatul tahograf si inlocuite atunci cand este necesar.

Acest tip de tahografe s-a dovedit a fi usor de manipulat de catre soferi si astfel a aparut nevoia dezvoltarii unui tahograf mai inteligent. Asa au aparut tahografele digitale, preferate astazi de majoritatea companiilor care detin o flota de masini.

Mod de functionare tahografe digitale

Tahografele digitale inregistreaza datele in memoria aparatului sau chiar pe o cartela a soferului. Acestea trebuie descarcate folosind software-ul corespunzator.

Unele tahografe digitale folosesc hartie pentru imprimat, acolo unde sunt inscrise mai multe detalii din memoria aparatului sau a cardului soferului. Toate aceste date trebuie extrase la cel mult 3 luni.

Posibile probleme ale tahografelor

La fel ca orice alt dispozitiv mecanic sau electronic, chiar si tahografele pot prezenta defectiuni. De aceea, legislatia obliga companiile care detin masini dotate cu tahografe sa efectueze verificari regulate, pentru a depista eventualele defectiuni care ar putea duce la o functionare necorespunzatoare.

Legislatia in vigoare mai spune totodata ca tahografele ar trebui verificate doar in service-urile autorizate. Aceste verificari trebuie efectuate o data la 2 ani.

Printre cele mai intalnite probleme la tahografe sunt legate de vitezometru. Indiferent ca apar diferite erori oscilante sau vitezometrul nu se mai ridica deloc, SC SPER CORPORATIA DE LOGISTICA SRL te poate ajuta pentru remedierea acestei probleme si nu numai.

Mai pot aparea probleme precum neinregistrarea datelor pe diagrama, sau blocarea cardului de sofer. Si in acest caz puteti primi ajutor de la compania mentionata putin mai sus.

Montaj si service tahografe

Fiind dispozitive obligatorii care memoreaza date despre cursele efectuate de soferi, acestea nu pot fi instalate de catre oricine. Legislatia impune instalarea aparatelor de tip tahograf doar in service-uri specializate si autorizate.

Prin parteneriatul cu Tachonan service si FAURO Smart, dar si cu Siemens VDO si Efass Efkon, SC SPER CORPORATIA DE LOGISTICA SRL castiga increderea clientilor care apeleaza oricand au nevoie la serviciile disponibile in oferta.  Mai mult decat atat, compania mai ofera si servici

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.