Discursul delegatului CNDR în cadrul celui de-al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități

•  Business OTS
389 afişări

784fede8-4262-408a-ae9a-a056e46d690e

Al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități (EPPD) s-a defășurat ieri, 6 decembrie la Bruxelles.

Evenimentul a fost organizat de Forumul European al Dizabilității și Parlamentul European.

Discuțiile s-au axat pe dreptul de vot și de participare la viața politică și publică, pe Strategia europeană pentru persoanele cu handicap 2020-2030 și pe punerea în aplicare de către Uniunea Europeană (UE) a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD ONU).

România a fost reprezentată la Al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități (EPPD) de o delegație a Consiliului Național al Dizabilității din România, sponsorizată de europarlamentarul Norica Nicolai.

Tudorel Tupiluși, președintele Asociației Nevăzătorilor din România a fost desemnat vorbitor al delegației române.

'Doamnelor și domnilor europarlamentari, onorată asistență,

Mă numesc Tudorel Tupiluși, sunt președintele Asociației Nevăzătorilor din România și mă bucur să reprezint aici, în capitala Europei, Consiliul Național al Dizabilității din România. În numele comunității persoanelor cu dizabilități din țara mea, aș vrea să salut organizarea acestui eveniment excepțional și să adresez cele mai calde mulțumiri doamnei europarlamentar Norica Nicolai, fără sprijinul căreia participarea delegației noastre nu ar fi fost posibilă.
Europa unită este un vis purtat de-a lungul secolelor care devine iată realitate în zilele noastre. Europa unită este o mare putere, iar locuitorii ei sunt cetățeni cu drepturi egale. Indiferent în ce țară trăiesc, indiferent dacă au sau nu o dizabilitate. Cu toții tindem către un standard de civilizație care să ne ajute să ne putem împlini aspirațiile, să ne valorificăm potențialul personal. Iar această afirmație nu exclude, nu trebuie să excludă activitățile civice în general, participarea la viața politică în special.

În acest sens, România insistă asupra necesității ca Parlamentul European să adopte o directivă prin care persoanele cu dizabilități să beneficieze de aceleași drepturi electorale ca și minoritățile naționale și, în consecință, să aibă un reprezentant în forul legislativ. Un reprezentant care să aibă astfel posibilitatea de a le apăra eficient drepturile și de a le promova în deplină cunoștință de cauză interesele. Ponderea numerică și statutul social al persoanelor cu dizabilități sunt argumente ce nu pot fi ignorate. Mai mult, astfel se asigură cu adevărat implicarea persoanelor cu dizabilități în procesul decizional, în tratarea adecvată a principalelor lor probleme specifice: educația, formarea profesională, integrarea socială, accesibilizarea mediului informațional și fizic. Poate că, în pas cu evoluția tehnologică, a venit momentul ca societatea să conștientizeze imperativul unei schimbări de paradigmă în abordarea persoanelor cu dizabilități, care să transforme nevoile speciale în provocări speciale.

Credem într-o Europă unită, în valorile și în viitorul ei. Credem în puterea persoanelor cu dizabilități de a se face utile lumii în care trăiesc, de a contribui în mod efectiv la rezolvarea dificultăților cu care se confruntă. Tocmai de aceea, propunerea noastră ilustrează dictonul sub semnul căruia a fost creat Forumul European al Dizabilității: 'Nimic despre noi fără noi'. Vă mulțumesc!', a spus Tudorel Tupiluși în cadrul intervenției sale.

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau