Asociația Orașelor din România lansează un apel către toți primarii din România

 •  Business OTS
209 afişări

Asociația Orașelor din România lansează un apel către toți primarii din România, indiferent de culoarea politică, cerându-le să-și convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susțină proiectul bugetului pe 2018 în forma prezentată de Guvern și să promoveze argumentat cerințele formulate de asociația noastră.

59c23fa8-8066-4030-b6f3-55ab662c80c2

În cadrul mecanismului folosit pentru stabilirea sumelor care revin bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, AOR solicită ca pentru asigurarea unui buget minim de funcționare, ținându-se cont și de faptul că unele unități administrativ-teritoriale deservesc pe lângă locuitorii proprii și locuitorii din zona geografică corespunzătoare altor unități administrativ-teritoriale situate împrejur, stabilirea sumei să se facă ținând cont de statutul unități administrativ-teritoriale:
a. 750 lei/locuitor pentru unități administrativ-teritoriale care au statut de comună.
b. 850 lei/locuitor pentru unități administrativ-teritoriale care au statut de oraș sau municipiu, altele decât cele reședință de județ.
c. 950 lei/locuitor pentru unități administrativ-teritoriale care au statut de municipiu reședință de județ.

De asemenea, cerem Guvernului României să respecte Programul de guvernare care prevede 'Creșterea cotelor defalcate din impozitul pe venit către autoritățile locale, de la 71,5% la 100% și a masei impozabile prin includerea impozitului din pensii' și propunem ca repartizarea către unitățile administrativ-teritoriale să se facă în următoarele cote:
a. 58% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit sau în care au domiciliul beneficiarii de pensii;
b. 20% la bugetul local al județului;
c. 22% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice la trezoreria municipiului reședință de județ, pentru echilibrarea bugetelor comunelor, orașelor și municipiilor.

Totodată solicităm Guvernului să renunțe la diminuarea cu 1/2 din "excedentul" la data de 31.12.2016, întrucât cea mai mare parte a sumelor denumite în legea bugetului de stat sunt sume alocate pentru cofinanțarea proiectelor din programele susținute de Uniunea Europeană sau credite bugetare neutilizate din motive obiective și nicidecum excedent bugetar.

Semnalul dat de structurile asociative ale unităților administrativ-teritoriale (AOR, AMR, ACoR și UNCJR) prin votul dat împotriva "Proiectului de Lege a Bugetului de Stat pentru 2018" în forma prezentată de guvern în ședința Comitetului de Finanțe Publice Locale, din 05.12.2017, arată nevoia de dialog real între toți partenerii și găsirea unor soluții pentru rezolvarea aspectelor menționate în acest comunicat, care să nu pună în dificultate autoritățile administrației publice locale.

Conducerea AOR
Relații prin Ionel Chiriță — președinte executiv
E-mail: aor@aor.ro, ionel_chirita_apl@yahoo.com
tel: 0744.385.323

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Business OTS

Cele mai citite din Business OTS

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe