Două miliarde de tone de producție de țitei în Azerbaidjan

 •  Business OTS
471 afişări

Una dintre cele mai mari realizări ale industriei petroliere din Azerbaidjan are loc în 1971. Azerbaidjanul extrage un miliard de tone de titei.

4330841b-2497-4c4f-8647-f1c892ffe48f

Industria noastră petrolieră, care a inregistrat progrese semnificative, în anii de independență servește dezvoltării țării și prosperității poporului nostru. Producția de 2 miliarde de tone de titei în acești ani lasă amprentă pe istoria Azerbaidjanului ca fiind un alt succes al țării.

Ceremonia solemnă pentru sărbătorirea celor două miliarde de tone de producție de titei din Azerbaidjan a avut loc la sediul Centrului Heydar Aliyev. Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a participat la ceremonie.

Șeful statului a ținut un discurs, menționând că astăzi a fost o zi remarcabilă în viața țării noastre, deoarece 2 miliarde de tone de titei au fost extrase în Azerbaidjan. Președintele a felicitat lucrătorii din domeniul petrolier și pe toți oamenii din Azerbaidjan.

Acesta este un eveniment istoric. Muncitorii din domeniul petrolier din Azerbaidjan au servit tot timpul populația din Azerbaidjan. De-a lungul anilor independenței, Azerbaidjanul a reușit să creeze un mare potențial economic, datorită muncii lor. Profesia de petrolist este foarte respectată și dorită în Azerbaidjan și așa a fost dintotdeauna. Apreciez foarte mult rolul petroliștilor din Azerbaidjan în dezvoltarea generală a Azerbaidjanului, a spus Președintele Republicii Azrebaidjan Ilham Aliyev.

Vorbind despre pagubele provocate economiei și industriei țării, Președintele Azerbaijanului a spus că strategia petrolieră a lui Heydar Aliyev a jucat un rol important în asigurarea dezvoltării țării, reamintind că "Contractul secolului" semnat în anul 1994 a fost un reper care a dat putere republicii și a asigurat investiții în economie.

Semnarea "Contractului secolului" a fost un eveniment istoric. În acel moment, Azerbaidjanul era un tânăr stat independent, care se confrunta cu provocări foarte mari, economia fiind distrusă aproape complet. Într-o astfel de situație, aducerea investițiilor străine în Azerbaidjan a fost un act de mare înțelepciune, iar strategia petrolieră a lui Heydar Aliyev a răspuns acestor provocări. "Contractul secolului" semnat în anul 1994 cu partenerii străini a fost o cale de ieșire pentru noi. Azerbaidjanul a reușit să se facă cunoscut în lume, a declarat președintele Azrebaijanului, Ilham Aliyev.

Președintele a reamintit, de asemenea, că, în urma implementării acestui contract, în țară au fost implementate proiecte de infrastructură. Șeful statului a subliniat importanța acordului privind exploatarea zacamantului Shahdeniz, precum și punerea în aplicare a proiectelor Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum, Baku-Novorossiysk și Baku-Supsa. Potrivit Președintelui, împreună cu construirea celor mai avansate instalații de foraj și platforme, Azerbaidjanul a reușit să modeleze "aurul negru" în capital uman. "Petrolul a adus stabilitate și progres Republicii, prin urmare, industria petrolului și a gazelor va juca un rol mai important în dezvoltarea Azerbaidjanului pe viitor", a spus Ilham Aliyev.

Șeful statului a atras atenția și asupra cooperării dintre SOCAR și BP.

Astăzi, cooperarea BP-SOCAR este un exemplu pentru multe țări. Contractul secolului, precum și contractul semnat și executat in cadrul zacamantului Shah Deniz, au transformat SOCAR într-o companie internațională importantă. Astăzi, Compania de Stat a Petrolului din Azerbaidjan are o vasta activitate atât în țară, cât și peste hotare. Investiția pe care am făcut-o în străinătate este estimată la miliarde de dolari. Se estimează investirea a aprox. 20 de miliarde de dolari în proiecte numai în Turcia, dintre care jumătate au fost deja investite. SOCAR a făcut investiții uriașe în diverse țări. Guvernul azerbaidjan a sprijinit activitățile SOCAR, a declarat Președintele Republicii Azrebaijan, Ilham Aliyev.

Ulterior, președintele SOCAR Rovnag Abdullayev a luat cuvântul. De asemenea, el a vorbit despre strategia petrolieră a liderului național Heydar Aliyev și a mulțumit Președintelui Ilham Aliyev pentru atenția acordată angajaților din industria de petrol și gaze. Rovnag Abdullayev a subliniat importanța proiectelor implementate de SOCAR astăzi.

La rândul său, președintele regional al BP pentru Azerbaidjan, Georgia și Turcia, Gary Jones, a spus că extracția a 2 miliarde tone de titei a fost o pagină onorabilă și de succes în istoria republicii. Este rezultatul unei politici de perspectivă. Gary Jones a reamintit de meritele liderului național Heydar Aliyev în atragerea investitorilor în Azerbaidjan și a vorbit cu satisfacție despre activitățile BP din țară.

Vicepreședintele SOCAR, Khoshbakht Yusifzade, a menționat că Președintele Ilham Aliyev este bine familiarizat cu munca lucrătorilor din industria petrolieră și că îi apreciază foarte mult.

Prin ordinul Președintelui Ilham Aliyev, Khoshbakht Yusifzade a fost decorat cu Ordinul Muncii de gradul I pentru meritele sale in sectorul petrolului și al gazului. Șeful statului a înmânat Ordinul lui Khoshbakht Yusifzade.

La finalul evenimentului, a fost vizionat un film despre istoria formării și dezvoltării industriei petroliere din Azerbaidjan. În film se relatează despre succesele țării, care au fost obținute datorită implementării corespunzătoare a strategiei din domeniul petrolier.

Embassy of the Republic of Azerbaijan
in Romania

Grigore Gafencu 10, Sector 1,
014132, Bucharest, Romania
Tel: +40 21-233.24.66 (84)
Fax: +40 21-233.24.65

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Business OTS

Cele mai citite din Business OTS

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe