COD GALBEN: 20-01-2018 ora 22 Intre 22:30 si 02:00 se va semnala Ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Arad;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:
Industria noastră petrolieră, care a inregistrat progrese semnificative, în anii de independenţă serveşte dezvoltării ţării şi prosperităţii poporului nostru. Producţia de 2 miliarde de tone de titei în aceşti ani lasă amprentă pe istoria Azerbaidjanului ca fiind un alt succes al ţării.

Ceremonia solemnă pentru sărbătorirea celor două miliarde de tone de producţie de titei din Azerbaidjan a avut loc la sediul Centrului Heydar Aliyev. Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a participat la ceremonie.Şeful statului a ţinut un discurs, menţionând că astăzi a fost o zi remarcabilă în viaţa ţării noastre, deoarece 2 miliarde de tone de titei au fost extrase în Azerbaidjan. Preşedintele a felicitat lucrătorii din domeniul petrolier şi pe toţi oamenii din Azerbaidjan.Acesta este un eveniment istoric. Muncitorii din domeniul petrolier din Azerbaidjan au servit tot timpul populaţia din Azerbaidjan. De-a lungul anilor independenţei, Azerbaidjanul a reuşit să creeze un mare potenţial economic, datorită muncii lor. Profesia de petrolist este foarte respectată şi dorită în Azerbaidjan şi aşa a fost dintotdeauna. Apreciez foarte mult rolul petroliştilor din Azerbaidjan în dezvoltarea generală a Azerbaidjanului, a spus Preşedintele Republicii Azrebaidjan Ilham Aliyev.

Vorbind despre pagubele provocate economiei şi industriei ţării, Preşedintele Azerbaijanului a spus că strategia petrolieră a lui Heydar Aliyev a jucat un rol important în asigurarea dezvoltării ţării, reamintind că "Contractul secolului" semnat în anul 1994 a fost un reper care a dat putere republicii şi a asigurat investiţii în economie.Semnarea "Contractului secolului" a fost un eveniment istoric. În acel moment, Azerbaidjanul era un tânăr stat independent, care se confrunta cu provocări foarte mari, economia fiind distrusă aproape complet. Într-o astfel de situaţie, aducerea investiţiilor străine în Azerbaidjan a fost un act de mare înţelepciune, iar strategia petrolieră a lui Heydar Aliyev a răspuns acestor provocări. "Contractul secolului" semnat în anul 1994 cu partenerii străini a fost o cale de ieşire pentru noi. Azerbaidjanul a reuşit să se facă cunoscut în lume, a declarat preşedintele Azrebaijanului, Ilham Aliyev.

Preşedintele a reamintit, de asemenea, că, în urma implementării acestui contract, în ţară au fost implementate proiecte de infrastructură. Şeful statului a subliniat importanţa acordului privind exploatarea zacamantului Shahdeniz, precum şi punerea în aplicare a proiectelor Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum, Baku-Novorossiysk şi Baku-Supsa. Potrivit Preşedintelui, împreună cu construirea celor mai avansate instalaţii de foraj şi platforme, Azerbaidjanul a reuşit să modeleze "aurul negru" în capital uman. "Petrolul a adus stabilitate şi progres Republicii, prin urmare, industria petrolului şi a gazelor va juca un rol mai important în dezvoltarea Azerbaidjanului pe viitor", a spus Ilham Aliyev.Şeful statului a atras atenţia şi asupra cooperării dintre SOCAR şi BP.Astăzi, cooperarea BP-SOCAR este un exemplu pentru multe ţări. Contractul secolului, precum şi contractul semnat şi executat in cadrul zacamantului Shah Deniz, au transformat SOCAR într-o companie internaţională importantă. Astăzi, Compania de Stat a Petrolului din Azerbaidjan are o vasta activitate atât în ţară, cât şi peste hotare. Investiţia pe care am făcut-o în străinătate este estimată la miliarde de dolari. Se estimează investirea a aprox. 20 de miliarde de dolari în proiecte numai în Turcia, dintre care jumătate au fost deja investite. SOCAR a făcut investiţii uriaşe în diverse ţări. Guvernul azerbaidjan a sprijinit activităţile SOCAR, a declarat Preşedintele Republicii Azrebaijan, Ilham Aliyev.

Ulterior, preşedintele SOCAR Rovnag Abdullayev a luat cuvântul. De asemenea, el a vorbit despre strategia petrolieră a liderului naţional Heydar Aliyev şi a mulţumit Preşedintelui Ilham Aliyev pentru atenţia acordată angajaţilor din industria de petrol şi gaze. Rovnag Abdullayev a subliniat importanţa proiectelor implementate de SOCAR astăzi.La rândul său, preşedintele regional al BP pentru Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, Gary Jones, a spus că extracţia a 2 miliarde tone de titei a fost o pagină onorabilă şi de succes în istoria republicii. Este rezultatul unei politici de perspectivă. Gary Jones a reamintit de meritele liderului naţional Heydar Aliyev în atragerea investitorilor în Azerbaidjan şi a vorbit cu satisfacţie despre activităţile BP din ţară.Vicepreşedintele SOCAR, Khoshbakht Yusifzade, a menţionat că Preşedintele Ilham Aliyev este bine familiarizat cu munca lucrătorilor din industria petrolieră şi că îi apreciază foarte mult.Prin ordinul Preşedintelui Ilham Aliyev, Khoshbakht Yusifzade a fost decorat cu Ordinul Muncii de gradul I pentru meritele sale in sectorul petrolului şi al gazului. Şeful statului a înmânat Ordinul lui Khoshbakht Yusifzade.La finalul evenimentului, a fost vizionat un film despre istoria formării şi dezvoltării industriei petroliere din Azerbaidjan. În film se relatează despre succesele ţării, care au fost obţinute datorită implementării corespunzătoare a strategiei din domeniul petrolier.Embassy of the Republic of Azerbaijan

in RomaniaGrigore Gafencu 10, Sector 1,

014132, Bucharest, Romania

Tel: +40 21-233.24.66 (84)

Fax: +40 21-233.24.65Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.