COD GALBEN: 17-10-2021 Intre 07:20 si 11:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Maramureş, Județul Maramureş;

'Fenomenul' conferinţelor de învăţământ virtual, inclus de anul acesta şi în agenda UE, dovedeşte că educaţia românească încă poate propune, pentru întreaga lume, modele

Ajunsă la a XV-a ediţie, Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual (CNIV) reprezintă unul dintre cele mai longevive proiecte educaţionale din România.

Pasionaţii de eLearning din întreaga lume au fost prezenţi la Sibiu, la sfârşit de octombrie, la cea de a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Învăţământ Virtual, care s-a desfăşurat simultan cu a XII-a ediţie a International Conference on Virtual Learning (ICVL), sub auspiciile Ministerului Cercetării şi Inovării, Universităţii din Bucureşti şi Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu, cu sprijinul companiei SIVECO România.

În amfiteatrul Facultăţii de Inginerie de la Universitatea 'L. Blaga' din Sibiu s-au reunit şi anul acesta profesori din învăţământul superior şi preuniversitar, elevi şi studenţi, cercetători din mediul academic şi privat, dar şi din institutele naţionale de cercetare din diverse ţări, companii implicate în domeniul eLearning, decidenţi ai sistemului educaţional românesc. Manifestările au înglobat prezentări şi dezbateri; Concursul 'Proiecte & Software Educaţional' (jurizat de profesori şi elevi) şi Expoziţia de produse software, echipamente şi produse IT destinate educaţiei, cercetării şi inovării.

CNIV este evenimentul academic românesc care oferă tuturor celor implicaţi ocazia de a face schimb de experienţă, oportunităţi pentru proiecte comune viitoare, constituindu-se, într-o reală şi inspiraţională comunitate de practică a învăţământului virtual. Este 'unul dintre locurile în care o experienţă de atâţia ani este valorizată şi preţuită, spre deosebire de altele...', cum declară prof. Felicia-Stela Ionescu, din Târgu-Mureş, la încheierea evenimentului.

'Oameni care ne inspiră entuziasm, bucurie, prietenie; întâlnirea cu mentori, dialogul ideilor, împărtăşirea generoasă a căutărilor întru schimbarea perspectivei educaţiei sunt câteva dintre marile câştiguri ale elevilor care participă la asemenea evenimente ca cel de la Sibiu', a postat în Social Media profesoara Georgeta Cozma, coordonator al echipei 'Multitouchcnme', de la Colegiul Naţional 'M. Eminescu' din Satu Mare.

Cu ocazia celor 15 ani de activitate, în cadrul deschiderii Conferinţelor CNIV şi ICVL, au fost acordate 30 de diplome de excelenţă pentru cadrele didactice din mediul universitar şi din cel preuniversitar, pentru contribuţia lor la impactul acestui proiect asupra învăţământului românesc.

Proiectul CNIV a reuşit să pună bazele 'unei adevărate şcoli de eLearning, ce are impact în procesul educaţional românesc. Pentru că mii de profesionişti ai educaţiei au participat la prezentări, sute de lucrări au fost publicate. În 15 ani de activitate, proiectul CNIV şi-a demonstrat valoarea de inovare în educaţie şi cercetare. Iar conferinţele internaţionale, la rândul lor, au reunit până acum participanţi din ţări aflate pe 3 continente, aducând în atenţia actorilor din educaţia românească şi internaţională proiecte autohtone aliniate la trendurile educaţionale în eLearning', declară Conf. univ. dr. Marin Vlada, Universitatea Bucureşti, coordonatorul proiectelor CNIV şi ICVL.

Proiectele CNIV-ICVL au primit şi recunoaşterea Uniunii Europene, fiind înscrise de anul acesta în calendarul EU Agenda, la categoria 'Events in eLearning'. Este important de menţionat că în agenda UE sunt înscrise doar şapte evenimente româneşti!

SIVECO susţine excelenţa în educaţie

'Meritul rezistenţei acestui proiect atât de longeviv, într-o ţară în care aproape totul este fluid, este al oamenilor, si mă refer, în primul rând, la contribuţia profesorului Marin Vlada, iniţiatorul şi coordonatorul vizionar al ICVL şi CNIV. Apoi, mă gândesc la toţi cei pe care profesorul Vlada a reuşit, cu multă răbdare şi blândeţe, să îi ţină aproape, oameni ai şcolii din toată ţara, profesori formidabili din locuri de învăţătură despre care nu auziţi de la televizor', spune Radu Jugureanu, directorul departamentului eContent SIVECO România.

'Biblioteca de lucrări rezultate din aceste conferinţe (o parte dintre lucrări având statut de citare al agenţiei internaţionale Thomson Reuters!) reprezintă un adevărat tezaur public de cunoaştere', mai spune profesorul Jugureanu.

Evenimentele CNIV şi ICVL 2017 sunt organizate de Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu o universitate din ţară (anul acesta fiind rândul Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu, Facultatea de Inginerie, Departamentul de Calculatoare şi Inginerie Electrică), şi cu sprijinul SIVECO România.

Fenomenul CNIV în cifre:

- 53 de aplicaţii de software educaţional dezvoltate şi jurizate de elevi şi profesori au intrat luna aceasta în competiţia 'Proiecte & Software'

- Din 2003, peste 700 de evaluatori, elevi şi profesori, au jurizat lucrările înscrise în această competiţie

- Au fost 850 de lucrări publicate de-a lungul timpului de editura Universităţii din Bucureşti

- Dintre acestea, 166 de proiecte şi aplicaţii au fost premiate, unele dintre ele fiind aplicate în şcoală.

Biroul de presă SIVECO România

communication@siveco.ro