COD GALBEN: 15-12-2017 ora 11 COD GALBEN: 15-12-2017 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor atinge și depăși 55...65 km/h in Județul Timiş, Județul Arad, Județul Caraş-Severin;

CURS BNR

4.6346Up
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României

Cea de a treia ediţie a expo-conferinţei 'Smart Cities of Romania', desfăşurată sub egida Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret si sport şi a Comisiei pentru administraţie publica si organizarea teritoriului a Senatului României, s-a bucurat de un succes de audienţă, reunind în cele două zile de desfăşurare peste 500 de participanţi. În cadrul evenimentului au fost dezbătute subiecte de actualitate din domeniul problematicii 'Smart City' şi au fost prezentate modele de bune practici şi exemple concrete de implementare ale soluţiilor inteligente.

În deschiderea conferinţei, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a anunţat intenţia ministerului de a crea un grup de lucru inter-ministerial, alături de Ministerul Mediului, Energiei şi al altor instituţii implicate în dezvoltarea oraşelor inteligente. 'Cred că este momentul ca MCSI, împreună cu oraşele care au demarat iniţiative Ťsmartť, dar şi cu mediul privat - care deţine o arie de expertiză pe care noi, în zona publică, nu o avem -, să stabilească o serie de principii de funcţionare a soluţiilor inteligente şi de standarde de interoperabilitate', a precizat, secretarul de stat.

Importanţa standardizării în proiectele 'Smart City' a fost subliniată şi de către reprezentantul Asociaţiei de Standardizare din România prezent la eveniment, care a invitat administraţiile publice care doresc să dezvolte strategii 'smart' şi specialiştii implicaţi direct în procesul de implementare să participe la localizarea standardelor existente la nivel internaţional. Procesul a fost demarat deja prin intermediul comitetelor tehnice şi grupurilor de lucru constituite la nivel naţional, din care fac parte şi CNR-CME şi ARTS (coorganizatori alături de ITS Events Management ai ciclului de conferinţe 'Smart Cities of Romania').

Pentru că oraşele inteligente nu înseamnă însă doar standarde şi tehnologie, ci au şi o importantă componentă umană, Marin Florea, preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România a anunţat că, în curând, cu sprijinul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi al Institutului Naţional de Administraţie, va fi deschisă prima şcoală dedicată ocupaţiei de City Manager. Programa noii instituţii de învăţământ va include cinci module de pregătire profesională, unul dintre acestea fiind dedicat problematicii 'Smart City'.

Printre cele mai intens dezbătute subiecte în cadrul 'Smart Cities of România 2017' s-au numărat: • modalităţile practice de aplicare a noii Legi a Parteneriatului Public Privat, ale cărei norme metodologice se lasă încă aşteptate; • condiţiile de finanţare oferite de către Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) • exemple concrete despre cum şi când poate fi folosită procedura de consultare a pieţei în conformitate cu noile prevederi ale Legii achiziţiilor publice; • modelele de bune practici în domeniul 'smart' prezentate de municipalităţile din Timişoara, Sibiu şi Cluj.

În finalul evenimentului, fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării ?tiinţifice profesorul Adrian Curaj a lansat un apel către mediul privat de a participa la crearea şi dezvoltarea unui 'smart territory' la Măgurele, participând la dezvoltarea proiectului 'Laser Valley - Land of Lights'.

În cadrul celor două zile de desfăşurare ale 'Smart Cities of România 2017' au susţinut dezbateri şi prezentări reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, ai Academiei Române şi instituţiilor de învăţământ superior, ai organizaţiilor locale şi internaţionale cu rol de reglementare în domeniul transportului, energiei, securităţii etc., precum şi 14 asociaţii profesionale şi 21 de companii din mediul privat.

______________________

Expo-conferinţa 'Smart Cities of România 2017' face parte din ciclul de evenimente organizat la nivel naţional de către Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), Organizaţia Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport (ITS SA), Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi ITS Events Management.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie