COD GALBEN: 23-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala Ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita, Județul Sibiu, Județul Mureș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:
Au mai rămas două zile până când mai se poate comanda mustul direct din viile de pe Valea Târnavelor, aşa că specialistul Ioan Buia, cel care coordonează întreaga activitate a cramelor Jidvei, are câteva sfaturi pentru cei care vor face vinul de casă cu must de la Jidvei.Directorul de vinificaţie de la Jidvei, inginerul Ioan Buia, este recunoscut ca un specialist care nu acceptă compromisuri când vine vorba despre calitatea vinului. Acesta susţine că procesul tehnologic trebuie urmat pas cu pas şi nici o verigă nu trebuie sărită, mai ales atunci când vorbim despre vinul de casă ce reprezintă, până la urmă, mândria gospodarilor care cumpără must de la Jidvei. Iar secretul calităţii pleacă direct din vie, de la culesul manual, urmând ca strugurii să fie transportaţi la crama gravitaţională ce se află în mijlocul plantaţiei, iar zdrobirea boabelor să se facă într-un timp foarte scurt de la recoltare.Gospodarii care îşi fac vinul de casă cu must de la Jidvei îl primesc deja deburbat, sau limpezit, mai simplu spus. Este unul dintre procesele care asigură succesul produsului finit.

'Deburbarea este un procedeu foarte important prin care se elimină din musturile obţinute o serie de compuşi care nu sunt necesari în vinul finit, cum ar fi resturi de praf, de pământ, uşoare frânturi e pieliţă, uşoare frânturi de ciorchine. Deburbarea este un procedeu care poate fi realizat prin foarte multe feluri: gravitaţional, prin rotaţie, prin filtrare şi nu în ultimul rând, prin centrifugare. Procedeul cel mai des folosit în cadrul companiei Jidvei este cel gravitaţional. Este un procedeu care se poate aplica datorită tehnicilor moderne pe care le avem. Odată realizat mustul, el se răceşte la o temperatură în jur de 10 grade Celsius, se menţine între 24-48 de ore după care el este separat de depozitul de care vă spuneam. Totodată, aş sublinia că temperatura de deburbare este foarte importantă, pentru că ea trebuie astfel menţinută încât să nu se declanşeze procesul de fermentaţie atâta timp cât mustul este în această operaţie de limpezire', explică specialistul Jidvei.

Diferenţa între un vin bun şi unul mai puţin bun o face mustul limpezit, deoarece un must fără burbă favorizează un proces de fermentaţie alcoolică într-un mediu controlat şi într-un ritm lent pentru a dezvolta aromele specifice. Gospodari din 12 judeţe ale ţării vor primi, astfel, un must limpezit şi vor descoperi tainele producerii vinului făcut în casă. Procesul de vinificare nu ar trebui să includă adăugarea zahărului , subliniază inginerul Ioan Buia: 'Eu nu recomand. Să fie clar. Mustul Jidvei are suficient zahăr din dulceaţa strugurelui pentru a se obţine un vin sănătos, aşa cum se făcea şi odinioară'.În final, maestrul Buia face câteva recomandări şi pentru păstrarea vinului. 'Un gospodar care face 500 de litri de vin, nu îi poate bea pe toţi odată. Şi atunci, dacă cumpără o cantitate mai mare, el va trebui să se îngrijească ca la tragerea de pe drojdie să aibă nişte vase mai mici. Şi a bea dintr-un vin înseamnă a bea din vasul cel mai mic. Când se termină vasul cel mic, împarte vasul cel mare în două vase şi continuă să bea din următorul. Dar niciodată, niciun vin din lume nu poate fi păstrat fără o igienă desăvârşită. Igiena este cel mai important lucru pentru realizarea unui vin de casă de calitate. Curăţenia aduce un vin bun. Nu se poate să avem un vin de calitate fără curăţenie - a vaselor, a furtunelor, a pâlniilor, a tuturor ustensilelor folosite în procesul de vinificaţie', este mesajul ferm al ing. Ioan Buia.
Ultimele zile pentru a comanda must de la JidveiŞi în acest an, gospodarii pot comanda must de la Jidvei pentru a-şi produce singuri vinul de casă de cea mai bună calitate. Campania 'Vin de casă din must de la Jidvei' a început din 10 august, iar ultima zi pentru înscriere este vineri, 15 septembrie. Comenzile se realizează prin completarea formularului de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro, telefonic la numărul 0755.70.60.00 (apel cu tarif normal) sau prin completarea şi trimiterea gratuită prin Poşta Română a formularului de comandă distribuit în localităţile din cele 12 judeţe unde se face livrarea mustului: Alba, Sibiu, Mureş, Cluj, Braşov, Hunedoara, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Covasna şi Prahova (până la Comarnic).În privinţa transportului, compania Jidvei precizează că toate comenzile de minimum 100 kg vor fi preluate din puncte fixe de distribuţie din localităţile vizate, în timp ce comenzile de minimum 250 kg vor fi livrate la adresa de livrare precizată de cumpărător în comandă, în măsura posibilităţilor.Mustul de la Jidvei se transportă în recipiente speciale, urmând ca fiecare client să fie pregătit cu propriile vase în care se va realiza transferul. Toate cantităţile vin însoţite de declaraţie de conformitate, iar mustul este deja limpezit (deburbat), pentru a facilita procesul de obţinere a vinului de casă.Preţul unui kilogram de must de la Jidvei este de 4,5 lei şi include TVA.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.