COD GALBEN: 18-01-2018 ora 17 Intre 19 ianuarie, ora 0 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori în general moderate cantitativ și viscolite COD GALBEN: 19-01-2018 Intre 08:30 si 14:00 se va semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 80...90 km/h in Județul Buzău;

Sărbătoarea Tuberozelor, un eveniment-concept care reprezintă prima sărbătoare culturală a florilor de tuberoze din România, a adus la Hoghilag, lângă Sighişoara, în weekend-ul 5-6 august, aproximativ 2.500 de turişti din ţară şi din străinătate. Publicul din oraşe precum Bucureşti, Constanţa, Cluj dar şi din Franţa, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Canada şi Brazilia s-a bucurat de un tur al culturilor de tuberoze în 20 dintre gospodăriile în care sătenii cultivă florile, unic în România.

Satul Hoghilag de lângă Sighişoara, denumit şi Tărâmul Tuberozelor, este primul loc din România unde se cultivă tuberoze încă din anii '60. Din cei 2.500 de turişti prezenţi, peste 500 s-au înscris la un tur unic în România al culturilor de tuberoze în grădinile localnicilor. În premieră, în cadrul evenimentului Sărbătoare Tuberozelor, sătenii din Hoghilag şi-au deschis porţile şi pentru a caza turişti - în regim de pensiune sau de camping. Organizatorii au realizat în premieră şi harta Tărâmului Tuberozelor care include toţi cultivatorii din comuna Hoghilag.

În zilele de 5 şi 6 august, în cadrul evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor, publicul a participat şi la numeroasele ateliere si workshop-uri creative cu valoare culturală desfăşurate în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag.

Biserica Evanghelica din Hoghilag atestată încă din anul 1446 a fost redată, astfel, circuitului turistic, la 27 de ani de când saşii au fost nevoiti sa părăsească Transilvania.

În curtea Bisericii, atelierul de gătit cu flori organizat de Romana Rista, Fata Care Găteşte Cu Flori, atelierul Parfumul de vin, de la moft la pasiune, susţinut de somelierul Delia Banga de la Crama Noastră, atelierul de bijuterii florale cu Ioana Mihai Nechifor, un florist premiat la nivel international, dar şi cel de creaţii parfumate cu Iulia-Victoria Neagoe, precum şi Alchimia plantelor cu Sava Raul, şi atelierul de împletituri florale pentru copii susţinut de Livia Dumitru s-au numărat printre principalele atracţii ale evenimentului. Curtea Bisericii Evanghelice a găzduit, de asemenea, şi un târg de bucate locale intitulat Slow food din Hoghilag, Valchid şi Prod.

În interiorul Bisericii au avut loc un recital de fluier şi poezie susţinut de Bogdan Copeţchi, din Vaideeni, un pop-up muzeu de cămăşi tradiţionale coordonat de Asociaţia Culturală Moştenitorii, precum şi proiecţia documentarului Orgile Transilvaniei, despre orgile vechi de sute de ani ale Bisericilor Fortificate din Transilvania.

Participanţii la tururile nocturne de vizitare a grădinilor de tuberoze au fost întâmpinaţi cu o degustare de vin cu zmeură, băutură specifică satului Hoghilag. Turiştii dornici au beneficiat şi de un tur pe bicicletă al culturilor de tuberoze, vizitând totodată Bisericile Evanghelice din Valchid, Prod şi Hoghilag şi Biserica Armenească din Dumbrăveni. Iar Fanfara Săsească a oferit un moment original de muzică tradiţională.

'Succesul evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor este o confirmare a valorii acestor ţinuturi şi a imensului potenţial turistic pe care îl are comuna Hoghilag. Ne propunem să prezentăm, an de an, cât mai mult din specificul acestor locuri, să îi punem pe localnici în lumină şi să ne deschidem porţile pentru turişti. Mai mult, Hoghilag va deveni o destinaţie turistică de excelenţă, atestată la nivel european.', a declarat pentru presă Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

'Ne-am dorit să abordăm Sărbătoarea Tuberozelor ca pe un eveniment de tip concept în primul rând pentru că bogăţia tradiţională şi culturală din Hoghilag este atât de diversă! În plus, prin alăturarea tradiţiilor, dar şi a modernităţii - am avut inclusiv un atelier de parfumerie al unei doamne care îşi dă doctoratul la Viena în acest domeniu -, am reuşit să demonstrăm că excelenţa nu are, de fapt, graniţe. Mobilizarea a fost una excepţională, în linia rigorilor săseşti care s-au imprimat în structura acestor locuri şi a oamenilor de aici.'', a declarat Claudia-Romana Rista, director executiv al evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor.

'După ce am participat la acest eveniment şi m-am plimbat prin grădinile de tuberoze, m-am gândit că putem spune pur şi simplu că Hoghilagul este o Toscana a României.', a mărturisit Alin Gălăţescu.

'Este o experienţă cu adevărat unică să te poţi plimba seara printr-un lan de tuberoze în floare ... Cei prezenţi la Sărbătoarea de anul acesta de la Hoghilag sunt sigură că şi-o vor aminti ani de-a rândul de aici înainte. Mulţumesc pentru această ocazie şi să ne revedem la anul.', a scris pe pagina sa de Facebook Denisa Năstase, una dintre turistele care au participat la Sărbătoarea Tuberozelor.

Sărbătoarea Tuberozelor este un eveniment desfăşurat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Consiliului Judeţean Sibiu şi organizat de Primăria din Hoghilag, în colaborare cu Claudia-Romana Rista (Fata Care Găteşte Cu Flori). Acest eveniment cultural este trecut şi în agenda anului 2018, tot în primul weekend din august, care va fi în datele de 4 şi 5 ale lunii.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Brotherie, Luviane, Organic Joy, Colinele Transilvaniei, Asociaţia Culturală Moştenitorii, City Flowers, Franke

Parteneri media: AGERPRES, Eva.ro, Mediaş News, Radio Son, Radio Ring

Contact pentru relaţia cu presa:

Claudia-Romana Rista, 0721.984.782, sarbatoareatuberozelor@gmail.com;