Comunitățile din Gorj pregătesc tranziția justă a județului

•  Business OTS
149 afişări

dbf5d04c-2d68-44ab-a3d9-6c000485ff1b

Locuitorii mai multor sate din Gorj au participat pe 17 iunie 2017 la o dezbatere organizată de Bankwatch și Greenpeace în Rovinari despre viitorul economic al județului. Orașul găzduiește o termocentrală și este înconjurat de 4 cariere de lignit administrate de Complexul Energetic Oltenia. Nevoia de alternative economice în județ este acută, o mie de salariați fiind disponibilizați de la CEO doar anul acesta.

Dezbaterea a fost precedată de o întâlnire cu liderii județului în luna aprilie la Târgu Jiu. Primari, reprezentanți ai partidelor, sindicatelor și ai Complexului Energetic Oltenia au identificat atunci o parte din principalele nevoi ale orașelor din Gorj. Evenimentul de sâmbătă a fost o continuare firească a discuțiilor, localnicii din apropierea carierelor de cărbune având ocazia să își comunice problemele. Locuitorii satelor cunosc cel mai bine dificultățile create de operațiunile industriale, care adesea au loc la câteva sute de metri de locuințele lor.
Tranziția justă este un model economic de dezvoltare ce constă în politici publice elaborate de jos în sus, menite să creeze condițiile necesare pentru venituri corecte și o viață decentă pentru toți lucrătorii și comunitățile afectate de reducerea activității industriale și de măsurile de reducere a poluării.

La eveniment a fost lansată publicația Bankwatch '8 pași către tranziția justă', un ghid pentru începerea unui proiect de dezvoltare echitabilă pentru comunitățile monoindustriale. În acesta sunt descrise proceduri care pot fi aplicate oriunde, exemple de succes și o parte din acțiunile ce au avut loc deja în județul Gorj. 'Consultarea comunităților reprezintă o etapă esențială, care trebuie urmată de obținerea sprijinului de la centru și de identificarea fondurilor necesare', a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

'Este important ca activitățile economice din județ să fie diversificate în paralel cu activitatea Complexului Energetic Oltenia. Pentru binele tuturor gorjenilor, caracterul monoindustrial trebuie depășit fără întârziere', a completat Ion Cepraga, coordonator de campanii la Fundația Greenpeace România.

Pentru mai multe informații:

Alexandru Mustață, Bankwatch România
alexandru.mustata@bankwatch.org