COD GALBEN: 14-12-2017 ora 11 Intre 11:00 si 13:00 se va semnala Ceață, care determină scăderea vizibilității, local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Botoșani, Județul Neamț, Județul Suceava;

CURS BNR

4.6327Down
3.9431Up
GBP
5.2626Up
CHF
3.9757Up
MDL
0.2277Up
BGN
2.3687Down
Sursa: Banca Naţională a României

Locuitorii mai multor sate din Gorj au participat pe 17 iunie 2017 la o dezbatere organizată de Bankwatch şi Greenpeace în Rovinari despre viitorul economic al judeţului. Oraşul găzduieşte o termocentrală şi este înconjurat de 4 cariere de lignit administrate de Complexul Energetic Oltenia. Nevoia de alternative economice în judeţ este acută, o mie de salariaţi fiind disponibilizaţi de la CEO doar anul acesta.

Dezbaterea a fost precedată de o întâlnire cu liderii judeţului în luna aprilie la Târgu Jiu. Primari, reprezentanţi ai partidelor, sindicatelor şi ai Complexului Energetic Oltenia au identificat atunci o parte din principalele nevoi ale oraşelor din Gorj. Evenimentul de sâmbătă a fost o continuare firească a discuţiilor, localnicii din apropierea carierelor de cărbune având ocazia să îşi comunice problemele. Locuitorii satelor cunosc cel mai bine dificultăţile create de operaţiunile industriale, care adesea au loc la câteva sute de metri de locuinţele lor.

Tranziţia justă este un model economic de dezvoltare ce constă în politici publice elaborate de jos în sus, menite să creeze condiţiile necesare pentru venituri corecte şi o viaţă decentă pentru toţi lucrătorii şi comunităţile afectate de reducerea activităţii industriale şi de măsurile de reducere a poluării.

La eveniment a fost lansată publicaţia Bankwatch '8 paşi către tranziţia justă', un ghid pentru începerea unui proiect de dezvoltare echitabilă pentru comunităţile monoindustriale. În acesta sunt descrise proceduri care pot fi aplicate oriunde, exemple de succes şi o parte din acţiunile ce au avut loc deja în judeţul Gorj. 'Consultarea comunităţilor reprezintă o etapă esenţială, care trebuie urmată de obţinerea sprijinului de la centru şi de identificarea fondurilor necesare', a declarat Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii Bankwatch România.

'Este important ca activităţile economice din judeţ să fie diversificate în paralel cu activitatea Complexului Energetic Oltenia. Pentru binele tuturor gorjenilor, caracterul monoindustrial trebuie depăşit fără întârziere', a completat Ion Cepraga, coordonator de campanii la Fundaţia Greenpeace România.

Pentru mai multe informaţii:

Alexandru Mustaţă, Bankwatch România

alexandru.mustata@bankwatch.org