Pe data de 15 iunie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Justiţiei Sociale pentru Lucrătorii din Securitate şi Curăţenie. În această zi se comemorează evenimentele care au avut loc în Los Angeles în 15 iunie 1990 cand lucrătorii din sectorul curăţeniei si securităţii au ieşit în stradă pentru a cere condiţii de muncă decente, dar au fost atacaţi de forţele de ordine.

În urma acestor evenimente Confederaţia Sindicală Internaţională UNI GLOBAL UNION a luat iniţiativa marcării acestei zile în fiecare an îndemnând sindicatele din aceste sectoare economice din toată lumea să se solidarizeze pentru a susţine lupta pentru condiţii de munca decente, siguranţă şi respect.

Cu ocazia acestei zile, Federaţia Protector doreste sa atragă atenţia asupra situaţiei deosebit de grele a lucrătorilor români din aceste domenii care sunt cele mai defavorizate la nivelul întregii economii naţionale şi în care îşi desfăşoară activitatea aproximativ 200.000 de persoane.

De exemplu conform statisticilor oficiale, în sectorul securităţii private peste 90% dintre angajaţi lucrează la nivelul salariului minim pe economie. Mai mult decât atât, într-o proporţie covârşitoare angajaţilor din securitate şi curăţenie nu le sunt respectate drepturi elementare, nu le sunt acordate zile libere şi concedii plătite, nu le sunt plătite sporuri legale, lucrează în condiţii grele, expuşi la intemperii şi riscuri de securitate în muncă fără să li se acorde o protecţie adecvată şi echipament corespunzator.

Munca la negru şi munca la gri este însă cel mai grav fenomen cu care se confruntă angajaţii din sectoarele curăţeniei şi securităţii. Pentru că provin în special din zone fără alte opţiuni şi perspective de angajare, angajatori fără scrupule sub privirea îngăduitoare a autorităţilor practic îi obligă pe aceşti lucrători să accepte să fie platiţi cu bani negri, nefiscalizaţi.

Angajaţii trebuie să ştie ca în momentul în care acceptă să fie plătiţi la negru le sunt grav afectate drepturile la asistenţa medicală, indemizaţie de şomaj şi altele. Mai mult decât atât pentru că munca lor nu este declarată de catre angajatori necinstiţi, angajaţilor li se diminuează drepturile de pensie ori le creşte vârsta până la care trebuie să muncească pentru a completa stagiul minim de cotizare şi a obţine o pensie cât de cât decentă. Nu în ultimul rand angajaţii care acceptă să fie plătiţi la negru se poate spune că devin în mod indirect complici ai unor fărădelegi, pentru că banii cu care sunt plătiţi 'în plic' sau 'din sacoşă' sunt cu certitudine produsul unor fapte de evaziune fiscală.

Cu ocazia Zilei Justiţiei Sociale pentru Angajaţii din Securitate şi Curăţenie Federatia Sindicala Protector face un apel ferm către autorităţile competente să se implice pentru respectarea legislaţiei muncii în sectoarele securităţii private şi curăţeniei. Suntem în acest sens deschişi la orice colaborare cu orice organizaţie guvernamentală sau non-guvernamentala care doreşte să se implice în combaterea încălcărilor drepturilor legale ale angajaţilor din sectoarele curăţeniei şi securităţii private.

De asemenea facem un apel la solidaritate către toţi angajaţii din aceste sectoare. Trebuie să ne cerem şi să ne apărăm drepturile legale! Nu mai acceptaţi condiţii de muncă demne de epoca sclavagistă.

În urmatoarea perioadă Federaţia Protector se va implica cu hotărâre pentru apărarea drepturilor legale angajaţilor din sectoarele securităţii private şi curăţeniei prin recursul la toate căile legale existente. Pe aceasta cale încurajăm toţi angajaţii care sunt victime ale abuzurilor şi nedreptăţilor la locul de muncă să sesizeze aceste situaţii la adresa de email sesizari@fsprotector.ro sau pe pagina de facebook a federaţiei

Federatia PROTECTOR a Sindicatelor din Industria de Securitate