

La 7 iunie 1886 se năştea Henri Coandă, inventatorul de mai târziu a primului avion echipat cu propulsor prin reacţie, strămoşul turboreactorului de astăzi.
Dacă Henri Coandă este cunoscut doar pentru această invenţie epocală, atunci nu mai este vina lui, ci a noastră!
Avionul cu propulsie prin reacţie, prezentat la al II-lea Salon Aeronautic de la Paris, în 1910, a fost realizat pe când Henri avea 24 de ani. Totuşi, el a trăit până la 86.
În tot acest răstimp de 62 de ani, a creat şi activat în multiple domenii ale cunoaşterii, având realizări notabile.
Astfel au mai fost realizate: sania cu reacţie,
primul avion bimotor, dar cu o singură elice, imobilul cruciform-piramidal de 100m înălţime, având 700 de locuinţe sociale,
construcţii ieftine modulare şi prefabricate, cisterne din beton armat, ejectoare şi propulsoare care folosesc efectul Coandă, transportul în tub cu ajutorul containerelor de mare viteză propulsate prin depresiune, rezervorul petrolier oceanic de 20 metri înălţime şi 500.000 de barili din Emiratul Dubai,
studii asupra modului de cristalizare a apei în diverse locuri din lume, studii asupra creativităţii umane, aerodina lenticulară, cunoscută ca farfuria zburătoare fără elice, studii de antigravitaţie, laserul de mare putere, sistemul de desalinizare a apei mare cu ajutorul energiei solare şi altele.
Poate ne mirăm că sunt mult mai multe aspecte inedite decât cele pe care le cunoşteam despre Henri Coandă, dar poate întelegem totuşi că Henri Coandă reprezintă ceva mai mult decât denumirea unui aeroport, fie el internaţional. Cum, nu ştiam asta? Ghinion!
Cu răbdare însă aflăm că, începând cu 1969, familia Coandă a donat Statului Român un imens patrimoniu cultural, imobil şi mobil, care constă în vila familiei, de 4 nivele în centrul Bucureştiului, peste 500kg documente, fotografii, brevete, rapoarte tehnice, scrisori, reviste, cărţi, obiecte de artă şi alte obiecte personale.
Toate acestea au fost lăsate Statului Român, în mod conştient, pentru a se face un muzeu Coandă, pentru prezentarea realizărilor genialului inginer, dar, în acelasi timp, şi pentru a ilustra unele aspecte ale vieţii tatălui său General Constantin Coandă, prim-ministrul României în noiembrie 1918, un personaj deosebit de important în pregătirea paşilor finali ai Marii Uniri.
Un muzeu de importanţă republicană a înfiinţat statul comunist în 1970, prin hotărâre de guvern, muzeu care a funcţionat până în 1977, imediat după cutremur, când a fost desfiinţat.
Astăzi, la 131 de ani de la naştere şi la 48 de ani de la primele donaţii de patrimoniu Coandă, către Statul Român, noi, în România, NU AVEM ÎNCA UN MUZEU COANDĂ.
Asociaţia Henri Coandă a demarat procedura de înfiinţare a CASEI MEMORIALE COANDĂ încă din 2011!
În ultimii 6 ani, după demersuri şi soluţii oferite de Asociaţia Henri Coandă distinselor autorităţi române, după 12 miniştri ai culturii şi aproape două mandate de conducere a Academiei Române, imobilul Casa Coandă, care a aprţinut familiei Coandă şi donat în 1969 Statului Român, se află plin de istorie, dar gol ca activitate, în stare de aşteptare strategică a unor oameni care să poarte responsabilitatea tainică a deciziei de înfiinţare a CASEI MEMORIALE COANDĂ, oameni providenţiali, care să accepte valoarea intelectuală a academicianului Henri Coandă şi nivelul moral al generalului de corp de armată Constantin Coandă.
Tocmai de aceea, după mai bine de 300 de adrese oficiale trimise autorităţilor statului de către Asociaţia Henri Coandă, am recomanda să avem bunul simţ să-l respectăm pe Henri Coandă, dar şi pe noi, cei care căutam să aflăm adevărul despre savantul român.
Oamenii au dreptul să-l cunoască pe Henri Coandă la el acasă, aşa cum şi-a dorit chiar el.
CASA MEMORIALĂ COANDĂ merită să fie înfiinţată astfel încât să existe şi să funcţioneze ca instituţie independentă, administrând unitar întregul patrimoniu Coandă care există în România, foarte puţin sau deloc valorificat, deţinut de Ministerul Culturii, Academia Română, Ministerul Apărări Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Asociaţia Henri Coandă.
CASA MEMORIALĂ COANDĂ, în viziunea Asociaţiei Henri Coandă, este concepută ca o facilitate culturală, ştiinţifică, educaţională şi turistică, de importanţă internaţională prin unicitatea patrimoniul Coandă existent şi prin conceptul expoziţional interesant şi atractiv. Documentele unice şi prezentarea novativă, folosind holograme, touch screen-uri, lasere şi machetele funcţionale interactive, aduc un inedit şi o expresivitate într-o facilitate unică în peisajul cultural românesc.
Asociaţia Henri Coandă a recuperat deja o parte a patrimoniului cultural Coandă care a fost identificat pe piaţa liberă din ţară şi din spaţiul internaţional.
Recent, organizaţia noastră a identificat un lot de 15 piese de mobilier, care au aparţinut familiei Coandă şi care este necesar a fi achiziţionate urgent, pentru a fi restaurate, clasate şi pregătite pentru a se reîntoarce în Casa Coandă, de unde au plecat acum aproape 70 de ani. Redarea acestora publicului reprezintă o datorie morală obligatorie. Suma de care mai este nevoie pentru a se putea întregi patrimoniul Coandă cu aceste piese de mobilier, este de 35000 euro, mult prea mică pentru valoarea memorială şi importanţa istorică a acestora.
Printre aceste piese unice este şi biroul de lucru al Generalului Coandă.
Astăzi, 7 iunie 2017, este ziua de naştere a lui Henri Coandă, în această toamnă se împlinesc 45 de ani de la plecarea lui Henri Coandă în lumea de dincolo, iar anul viitor se împlinesc 100 de ani de când generalul Coandă (tatăl lui Henri Coandă) a purtat cu demnitate funcţia de prim-ministru al Romaniei, ţară pentru care a trăit, pe care a slujit-o şi pentru care s-a sacrificat.
Asociaţia Henri Coandă consideră că a venit timpul ca Henri Coandă să se întoarcă la el acasă, să se întâlnească cu ai noştri tineri creativi, în Casa Gândirii Româneşti.
A venit timpul să înfiinţăm CASA MEMORIALĂ COANDĂ, la ea acasă.
A venit timpul ca România să aibă un brand de ţară echivalent cu măsura valorii ei. Deranjează pe cineva? Ne cerem scuze, dar avem dreptul să existăm şi noi, în ţara străbunilor noştri!
dr. ing Sorin Dinea, preşedinte
Asociatia Henri Coandă
www.jet100.com
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.