Documentarul "Biserici de lemn din România", invitat la Festivalul Cronograf din Chișinău

 •  Business OTS
407 afişări

52df6559-732b-49b1-b198-58ab04ff5a67

Publicul din Republica Moldova este invitat de echipa East Movies la o explorare a unor monumente excepționale: bisericile de lemn construite în secolul XIX în România. Invitația de a descoperi elemente de istorie comuna este pentru zilele de 27 și 28 mai, când documentarul 'Biserici de lemn din România' va fi proiectat în cadrul Festivalul Internațional de Film documentar Cronograf. Organizat anual la Chișinău, începând cu 2001, 'Cronograf ' este unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova.

Documentarul 'Biserici de lemn din România' se va difuza sâmbătă, 27 mai, în cadrul proiecției speciale de la 'Apartamentul Deschis' și duminică, 28 mai, la Muzeul Național de Istorie, în cadrul proiecției speciale 'Cronograf la muzeu'. La proiecție vor participa, din partea casei de producție 'East Movies' și cu sprijinul Institutului Cultural Român din Chișinău, producătoarea Cristina Iordache și regizorul Kiki Vasilescu. Cei doi vor propune participanților o discuție despre istorie, arhitectură și patrimoniu.

'Documentarul este un film de prezentare a unor construcții relevante pentru specificul istoric și cultural comun al României și Republicii Moldova. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insista și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici', explică regizorul Kiki Vasilescu.

Printre lăcașurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (jud. Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784, biserica de lemn 'Trei Ierarhi', din Troaș (jud. Arad), biserica de lemn din Lunca Moților (jud.Hunedoara), cea din Deleni, (jud. Hunedoara), biserica de lemn din Urși (jud. Vâlcea), alături de cea din Leleasca (jud. Olt), din Igoiu (jud. Valcea), din Mlaceni și din Copaceni (ambele din Vâlcea). Proiectul este o producție East Movies, cu regia semnată de Kiki Vasilescu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România. Filmul a fost selectat în cadrul South Eastern European Festival, Los Angeles și Prvi Kadar International Festival, Serbia.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Business OTS

Cele mai citite din Business OTS

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe