COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 02:00 si 05:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Dolj;

Out of the Box

17 iunie - 17 iulie 2015

Evenimentul va avea loc miercuri, 17 iunie 2015, ora 11.00, în Sala 'Ovidiu' a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu nr. 12.

Vor prezenta proiectul:

- Gabriel Custurea, director al M.I.N.A.C.

- Cristina Anisescu, coordonator ştiinţific proiect, C.N.S.A.S.

- Radu Bogdan Matei, consilier, Consiliul Local Municipal Constanţa

- Marian Cojoc, profesor universitar, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice,

- Universitatea 'Ovidius' Constanţa

- Andrei Galiţă, consilier C.N.S.A.S.

- Felicia Bugnariu, C.N.S.A.S.

- Delia Roxana Cornea, muzeograf M.I.N.A.C.

La ora 11.45 va avea loc o dezbatere cu elevii şi profesorii.

Demersul nostru aduce la lumină experienţele celor care au trăit copilăria şi tinereţea în comunism în condiţii de constrângere şi cenzură, în condiţiile unei dezvoltări personale configurate ideologic. În acest sens am ilustrat prin intermediul documentelor păstrate în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi AGERPRES modalităţile prin care partidul comunist şi Securitatea supraveghea, influenţa şi controla viaţa tinerilor, precum şi dimensiunile evadării adolescentine în lumile posibile ale imaginaţiei, ale experienţelor interzise.

Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ´70-´80, expoziţia este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvenţa din această perioadă: cu interdicţii, cu teama că 'vine Securitatea!', cu excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu emsiuni radio şi TV dedicate 'împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur', cu "Europa Liberă" ascultată pe ascuns, cu alimentele la raţie şi rândul păstrat la coadă pentru carne şi ouă, dar, în acelaşi timp, cu micile bucurii ale tânărului de ATUNCI.

În spaţiul expoziţional se va asculta muzica anilor '70 - '80 şi se vor proiecta interviuri cu tinerii supravegheaţi de Securitate, se vor spune poveşti despre fiecare obiect expus în camera tânărului- reconstituire, se vor lectura reviste şi cărţi publicate în comunism.

Proiectul a fost realizat de: Cristina Anisescu (coordonator), Florentina Budeancă, Andrei Galiţă şi Felicia Bugnariu

Au colaborat: Florin Maghiar, Georgeta Bălău, Ionel Bălău (consilier în cadrul CNSAS); Diana Barbu şi Sorin Mărgărit (consilier general, Municipiul Bucureşti).

Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 - 17.00, în perioada 17 iunie -17 iulie 2015, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu nr. 12. Coordonarea evenimentelor: Delia Roxana Cornea (MINAC)