16 mai este Ziua Mondială a Bolii Celiace

 •  Business OTS
836 afişări

4a0b70b4-249b-48e2-90fa-f2214958b8ce

Boala celiacă, numită și enteropatie glutenică sau intoleranță la gluten, este o afecțiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziție genetică și este declanșată de consumul alimentelor ce conțin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantități extrem de mici de gluten declanșază un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subțire, conducând la distrugerea vilozităților intestinale și implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienții.

Boala celiacă poate apărea la orice vârstă, preponderent la femei fața de bărbați. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la subnutriție și chiar la complicații severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumită și 'boala cameleon', boala celiacă are peste 300 simptome și afecțiuni asociate. Simptomele întâlnite cel mai frecvent le găsiți aici: http://apaa.ro/Campanii/celiachie.pdf.

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greață, flatulența etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere și simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, întârzieri de creștere, abdomen mărit, dificultăți de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce. Dacă există diabet tip 1, anemie feripriva sau dermatită herpetiformă, ar trebui efectuate și analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază și anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copii mici anti-gliadina deamidată.

Fiind o boală cu predispoziție genetică, rudele de gradul 1 ale pacienților diagnosticați cu boală celiacă au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiacă pe parcursul vieții.

Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutrițională — Dieta fara gluten. Aceasta alimentație specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conțin grâu, orz, secara și ovaz. Lista alimentelor permise și interzise o găsiți aici: http://apaa.ro/Docs/boala-celiaca-2017.pdf

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
Andreea Stoica, APAA, tel: 0737.902.953

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Business OTS

Cele mai citite din Business OTS

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres