COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 02:00 si 05:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:




Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten.



La aceste persoane, ingestia unor cantităţi extrem de mici de gluten declanşază un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire, conducând la distrugerea vilozităţilor intestinale şi implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.



Boala celiacă poate apărea la orice vârstă, preponderent la femei faţa de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la subnutriţie şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfom intestinal.



Supranumită şi 'boala cameleon', boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate. Simptomele întâlnite cel mai frecvent le găsiţi aici: http://apaa.ro/Campanii/celiachie.pdf.



Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţa etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce. Dacă există diabet tip 1, anemie feripriva sau dermatită herpetiformă, ar trebui efectuate şi analize pentru depistarea bolii celiace.



Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copii mici anti-gliadina deamidată.



Fiind o boală cu predispoziţie genetică, rudele de gradul 1 ale pacienţilor diagnosticaţi cu boală celiacă au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiacă pe parcursul vieţii.



Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutriţională - Dieta fara gluten. Aceasta alimentaţie specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conţin grâu, orz, secara şi ovaz. Lista alimentelor permise şi interzise o găsiţi aici: http://apaa.ro/Docs/boala-celiaca-2017.pdf



Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:

Andreea Stoica, APAA, tel: 0737.902.953

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.