Aldeza merge mai departe

 •  Business OTS
560 afişări

Georgiana Lincan are 22 de ani și e din Mizil. A făcut facultatea în Ploiești, la Universitatea de Petrol și Gaze, iar acum e masterandă în studii de gen la SNSPA. La începutul toamnei s-a mutat la București. În Ferentari. Pe Georgiana Lincan o mai cheamă și Aldeza, dar nu în acte, ci în comunitatea de romi din Mizil - care se numește Cartier, dar i se mai spune și țigănie. Povestea asta e a ei, a cartierului ei, a femeilor alături de care l-a schimbat - și a străzilor pe care azi pot să meargă prin cartier.

e2683fba-0a93-4822-a5f1-9bc01dd3ba43

În Mizil locuiesc 5.000 de romi, o treime din populația orașului. În 2015, în Cartier existau 13 străzi nepietruite, nicio stradă asfaltată, șase străzi fără iluminare, șase străzi fără canalizare și doar trei pompe de apă. Oamenii n-aveau și nu au acte de proprietate. Aveau o singură pompă, la care se mai oprea din când în când apa. Aveau prea mulți câini vagabonzi și locuri de muncă deloc, în tot orașul. O treime din populația Mizilului trăia, așadar, invizibilă pentru autorități: înotând prin noroaie ca-n secole demult trecute, izolată într-un ghetou cu granițe nevăzute, în care ambulanțele se împotmolesc în glod, iar singurele autorități care dau pe-acolo sunt jandarmii și polițiștii, trimiși de primar.

În povestea Georgianei-Aldeza, însă, schimbările încep, tot nevăzute, în 2013. La doar 18 ani, tânăra ajunge să se implice într-un grup de inițiativă civică, format de Carmen Gheorghe — care-i de loc din Mizil, și de fapt de la E-Romnja, o asociație pentru promovarea drepturilor femeilor rome. Au fost zece la-nceput, de la 16 la 47 de ani. Știau că-s multe de rezolvat în cartier — când e de orânduit bătătura, e nevoie de mână de femeie. Grupul a făcut sfat și-au hotărât: câinii, drumurile și apa. Cu planurile astea, dar fără jalbă-n proțap, s-au dus respectuos la Ședința Consiliului Local.

Primarul n-a stat la prea multe discuții, povestește Georgiana. Că de ce vin de-alde de-astea de la București să-i certe pe ei? Că o să se pietruiască drumurile. Când? Ei, când. Când o să fie bani. Că să mai pună mâna să facă și ele curat pe-acolo. 'S-a luat act de cereri', au zis aleșii, mulțumim, la revedere.

Aici ar fi putut să se termine povestea Georgianei-Aldeza, cu umilințe și ignorare. Din fericire, i se schimbă cursul. În 2014, Centrul de Resurse pentru Comunitate și Decât o Revistă demarează proiectul 'În pas cu justiția socială' al cărui scop e să învețe patru organizații care lucrează cu grupuri vulnerabile să facă advocacy. Să se reprezinte în fața autorităților. Să se facă auzite. Să-și ceară drepturile. Una dintre organizații este E-Romnja.

La cursurile de advocacy, membrele grupului din Cartier au învățat să facă demersuri legale pe lângă autorități. Să stea cu ochii pe ei. Și să-și spună povestea: au făcut photovoice, adică o serie de cartoline cu portrete ale oamenilor din comunitate și cererile lor pentru autorități. Au expus cartolinele la o școală din Mizil. Au continuat să meargă la Consiliul Local. Georgiana povestește revoltată că la expoziție ne-romii s-au mirat să afle cum se trăiește la ei în oraș. Dar povestește mândră și că l-a pus la punct pe primar, atunci când a încercat să constrângă una dintre membrele grupului de inițiativă civică.

Primarul s-a schimbat în 2016, dar cel dinainte pietruise deja aproape toate străzile. Pe noul primar l-au convins rapid să se țină de promisiunea de a balasta ultima stradă rămasă. Au convins chiar și scepticii din comunitate că se țin de treabă, nu de clacă. Grupul din Cartier s-a mărit și și-a sporit și ambițiile: 50 de femei din comunitate au beneficiat de testul Papanicolau, prin intermediul unei caravane medicale. Acum fac demersuri pentru soluționarea situației actelor de proprietate din Cartier — și visează la străzi asfaltate.

Georgiana-Aldeza n-a obosit. Mai are momente, dar o ridică la loc susținerea grupului. Advocacy și empowerment sunt niște cuvinte abstracte, poate, când nu le vezi la lucru. La Mizil, însă, se văd: pe drumurile pietruite și în determinarea unei tinere care contribuie la îmbunătățirea vieții unei comunități vulnerabile, dar din ce în ce mai unite.

Proiect finanțat prin Fondul ONG, parte a granturilor Spațiului Economic European 2009 — 2014. Mai multe detalii despre cele 390 de proiecte finanțate prin program se gasesc pe www.fondong.fdsc.ro.

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Business OTS

Cele mai citite din Business OTS

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe