COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:




Datele primare au fost puse cu amabilitate la dispozitie de către conducerea Asociatiei Producătorilor de Mobilă si completate cu  date Eurostat  la zi, care evidentiază evolutiile la sfârşitul anului 2016 in privinta balantei export/import pe bustean, cherestea , semifabricate  si mobilă,  date obtinute cu ajutorul instrumentelor Fordaq de interogare a statisticilor Eurostat, un serviciu  exclusiv  rezervat  membrilor  Fordaq.



 Realizarea  indicatorilor  tehnico-economici  decembrie 2016 / 2015 - date cumulat 12 luni

 

Produsul: MOBILĂ si PĂRTILE ACESTEIA

Sursa: APMR



 De subliniat:

- valoarea productiei industriei mobilei  a continuat sa crească in 2016, atingând valoarea de  2,545 miliarde euro, in crestere de 6,7 %  fata de 2015 !

- cresterea a fost sustinută in primul  rând de creşterea exporturilor care au atins 2,189 miliarde euro, dar  si de cresterea pietei interne!



De subliniat:

- soldul balantei comerciale a industriei mobilei a atins 1,581 miliarde  euro, in creştere  fata de 2015 cu 3 %.

- valoarea exporturilor industriei mobilei reprezintă 3,81 din exporturile totale ale  României!



REALIZĂRILE  COMERTULUI  cu  PRODUSE  LEMNOASE

decembrie 2016 /2015 - date cumulate - 12 luni




Sursa: APMR



De subliniat:

- valoarea exporturilor industriei de prelucrare  a lemnului  este de 1,642 miliarde euro, in  scădere semnificativă fată de 2015 cand au totalizat 1,808 miliarde euro, datorită scaderii exporturilor de cherestea  cu 143 milioane euro!  Scaderea a fost atat pe cherestea de rasinoase  cat si pe cherestea de fag !

- concomitent cu scăderea exporturilor de cherestea, consemnăm   cresteri importante  ale importurilor de bustean  pana la valoarea de 109 milioane euro  si a importurilor de cherestea până la valoarea de 77 milioane euro !

- principalele categorii  de produse care au sustinut productia si exporturile industriei lemnului, altele decat mobila si cheresteaua  sunt  :

- panourile tehnice (PAL, OSB)-386 milioane euro.

- panourile din fibră (MDF) -104 milioane euro.

- placajele si lemnul furniruit- 75 milioane euro.

- binalele  - 183 milioane euro.

Sunt multe alte categorii de produse  care au sustinut productia si exporturile, produse care dau valoare lemnului ca resursă !

Soldul balantei comerciale- aportul  valutar net  al industriei lemnului, exclusiv mobila, este de 1,013 miliarde euro




Soldul comercial pozitiv total al industriei lemnului, inclusiv mobila, a fost in 2017 estimat la 2,594 miliarde euro!



INDICATORI - Industria Lemnului 

Sursa: APMR




De subliniat:

- ponderea in total exporturi  a lemnului brut si cherestelei a scăzut constant in ultimii  ani, situîndu-se in jur de 14 %, o scădere la jumătate aproape fată de ponderea pe care o aveau aceste  categorii de produse in 2010!

- criza de resursă de pe piata internă  si preturile foarte mari  au determinat o crestere  a importurilor  de bustean si cherestea pană la maxime istorice.

- cu importuri  totale de aproape 2 milioane mc bustean si 500 000 mc cherestea, Romania, prin performanta industriei  lemnului, a devenit un mare importator  de resursă !

 

Anul trecut au existat 2 mari momente de criză care au afectat aceasta ramură economică:

-criza licitatiilor lemnului pe picior vandut de  Romsilva, in primavară.

- suprareglementarea licitatiilor prin hg-617-2017 in toamnă  si suprareglementarea regimului contraventiilor silvice  care au condus la abuzuri ale controlului prin oug -51-2016 si blocaje in administrarea padurilor/exploatarea lemnului.

Rezultatele acestor  crize:

- criza aprovizionării   cu lemn de foc a populatiei, cu rezultat in cresterea preturilor  lemnului de foc, o criză atât de gravă încat a produs o criza socială in mediul rural.

-preturile foarte mari ale lemnului de foc au condus la redirectionarea unei parti semnificative, inclusiv din lemnul cu utilizări industriale, catre utilizarea ca lemn de foc.

Daca la nivelul anului 2016, pe ansamblu, rezultatele industriei lemnului sunt pozitive, sfîrsitul anului 2016 , datorită efectelor evolutiilor mentionate , a adus o inrautatire a mediului de afaceri  si o incetinire a activitatii.  Scaderea a fost atat de puternica incât a fost simtită la nivel macroeconomic, dupa cum a arătat Primul Ministru  Sorin Grindeanu: "O să vă dau un exemplu vizavi de fiscalitatea în două domenii, anul trecut şi care s-au răsfrânt şi la începutul acestui an. Lucrurile au scăzut drastic ca încasări, ca plăţi de impozite până la urmă, în două domenii sensibile, mai ales spre sfârşitul anului: tutun şi zona de prelucrare a lemnului", a subliniat prim-ministrul.

O să incercam pe baza datelor disponibile, disponibile prin sistemul  de interogare  a statisticilor Eurostat al Fordaq,să  vedem ce s-a intamplat in industrie in ultimele luni ale  anului 2016 .

 

Importuri  busteni de brad/ molid, calitate gater, in Romania




De subliniat:

- importurile de bustean de molid  au atins maxime in ultimele luni ale anului 2016, atingand 45 000 mc in decembrie!

-industria lemnului din Romania a gasit solutii pentru importuri din Belarus  si Rusia, care au inlocuit importurile din Ucraina, tara care a impus o interdictie a exportului  de bustean industrial.

 

Exporturi cherestea de fag  din Romania

De subliniat:

- in decembrie, exporturile de cherestea de fag au scazut la nivele minime istorice, practic la jumatate fata de decembrie 2015!

- cauza acestei scăderi: preturile extrem de mari ale busteanului de fag, preturi  mentinute la un nivel artificial de ridicat de preturile lemnului de foc pentru populatie.

- sortimente inferioare de lemn industrial  dar si bustean de gater propriu-zis  a fost tocat ca lemn de foc in lunile de iarnă !

-scăderea  exporturilor  de cherestea de fag este doar exemplificarea crizei de resursă  si a preturilor excesive, care bineinteles a afectat  si aprovizionarea industriei mobilei din Romania !

 

Importuri cherestea profilata-  semifabricate

De subliniat:

-industria mobilei din Romania a încercat sa depaseasca criza de resursa prin importuri  de cherestea si semifabricate, importuri  care au atins maxime in noiembrie-decembrie !!!

- aria geografica a importurilor s-a extins foarte mult  cuprinzand Polonia, Cehia, Serbia,  Ucraina, Croatia, etc, ceea ce arată eforturile  industriei  lemnului  din Romania de a depăsi criza de resursă !



Exporturi  mobilă   din Romania




De subliniat:

-desi pe ansamblul anului 2016 vorbim despre o crestere a productiei si exporturilor industriei mobilei, decembrie 2016  marchează o scădere abrupta fata de noiembrie 2015  si  scadere chiar si fata de decembrie 2015!

-pentru ca industria mobilei lucreaza cu stocuri si cicluri lungi de frabricatie, este foarte probabil ca situatia de criza de resursa si preturile foarte mari să afecteze cel putin in primele luni din 2017  rezultatele si potentialul industriei mobilei.

-preturile transportului fac putin viabile importurile, desi preturile resursei de lemn  in Europa, in special la fag, sunt semnificativ mai mici decat in Romania,  costul de transport  adaugă costuri  greu de sustinut  de către industria lemnului din Romania.

 

Concluziile acestei prime parti a analizei:

- performantele industriei lemnului din Romania  sunt exceptionale, prin aportul in PIB-ul Romaniei, locurile de munca create, aportul la dezoltarea rurala si sustinerea balantei comerciale a Romaniei prin aportul valutar net.

-industria lemnului  din Romania a reusit, bazata pe performantele  sale economice, sa suplineasca partial minusul  de resursa de pe piata interna prin importuri  de bustean , cherestea si semifrabricate.

-criza lemnului de foc mentine preturile  resursei de lemn  in Romania  la nivele excesiv de  ridicate, sortimente de lemn industrial fiind redirectionate de  piata  catre acoperirea acestui necesar;  utilizarea  lemnului  industrial  ca lemn de foc inseamna pierderi economice uriase in PIB-ul Romaniei, prin prelucrare industriala valoarea lemnului creste in medie de 10 ori! 

- prin suprareglementare si supracontrol, dublate de lipsa investitiilor in domeniul padurilor, lipsa de sustinere a exporturilor, Romania  se mentine intr-o zona de politici publice stupide! Si de denigrare a acestei industrii !

O sa inchei  cu o declaratie a rectorului Universitătii  din Brasov, prof.  dr.ing. Ioan  Vasile Abrudan: "Arătaţi-mi o altă industrie in România cu o proportie mai mare a capitalului autohton, cu aport valutar net mai mare, cu valoare adăugată bruta mai mare, cu număr atât de mare de angajaţi?"

Este o intrebare retorica.

Ce face statul roman?

Blochează  aceasta industrie prin suprareglementare si supracontrol.  Si o denigrează ! 



Fordaq

Catalin Tobescu

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.