"Regiunea vest este în luna septembrie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, în această zonă a ţării piaţa neagră fiind în creştere fulminantă (cu 16 p.p., până la 42,1%). Următoarea regiune semnificativ afectată de contrabandă continuă să fie nord-est, cu o creştere de 1,8 p.p., până la 35,9%. Scăderi semnificative se înregistrează în regiunile nord-vest (minus 7,9 p.p. până la 11,8%), în  Bucureşti (minus 7,9 p.p. până la 7,9%), în sud-est (minus 6,9 p.p., până la 7,2%), precum şi în sud-vest (cu 2,6 p.p. până la 14,7%). Cele mai reduse niveluri ale pieţei negre se înregistrează în regiunile centru şi sud (3%). Din punct de vedere al provenienţei, 'cheap whites' continuă să deţină cea mai mare pondere (48,7%), mai mult decât Ucraina (24%) şi Moldova (16,6%) împreună.", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

'Scăderea pieţei negre notată în septembrie este rezultatul eforturilor  autorităţilor competente în combaterea contrabandei, sprijinite şi de companiile de tutun. Recent, a fost semnat un Protocol între ANAF şi producătorii de ţigarete, care se constituie într-un cadru pentru viitoare programe comune. JTI va continua parteneriatele de succes începute cu autorităţile în 2005, susţinând dezvoltarea profesională a lucrătorilor vamali, acordând suport pentru instruirea de noi echipe canine, precum şi prin derularea de campanii publice anticontrabandă în regiunile de frontieră ale ţării. O colaborare la fel de bună avem şi cu Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General al Poliţiei. Periodic, au loc întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor pentru discutarea unor măsuri punctuale (de exemplu operaţiunea comună a Vămilor din România şi Moldova, din iulie-august, ca urmare a rezultatelor îngrijorătoare ale studiului Novel în nord-est). De remarcat că, în ultimele săptămâni, au fost destructurate trei reţele de contrabandişti la Constanţa, Iaşi şi Timiş, iar în Bucuresti a fost descoperit un depozit ilegal. Pentru ca eforturile autorităţilor şi ale producătorilor, să nu se transforme în simple pierderi de resurse, este absolută nevoie de o politică fiscală coerentă. Reamintim că intrarea contrabandei pe un trend ascendent, începând cu finele anului trecut, a fost cauzată de indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală a accizei din aprilie, ceea ce a determinat creşterea diferenţei de preţ dintre produsele legale şi cele de pe piaţa neagră. În prezent, în pofida legii, cursul de schimb la care vor fi plătite accizele anul viitor este o necunoscută', a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

'În septembrie, contrabanda cu ţigarete a scăzut cu 1,6 puncte procentuale faţă de luna iulie. Este un fapt îmbucurător, dat fiind că vânzările legale cresc şi, implicit, cresc si taxele plătite. Un punct procentual de contrabandă recuperat de piaţa legală înseamnă sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 35 miloane de euro. Trebuie însă subliniat că aceşti bani la buget se obţin cu eforturi şi resurse suplimentare. Numai pentru valul de percheziţii şi arestări presupus de destructurarea grupării de la Constanţa a fost nevoie de o desfăşurare de forţe însumând 180 de poliţişti! Iar aceste eforturi ale Poliţiei, Vămii, Poliţiei de Frontieră, sprijinite şi de companiile de tutun, trebuie să continue, pentru ca piaţa neagră să nu intre din nou pe un trend ascendent. Reţelele de infractori se adaptează rapid, iar autorităţile sunt nevoite să acţioneze în mod corespunzător. Aceste eforturi trebuie însă susţinute şi de un cadru fiscal echilibrat. În acest sens, sperăm ca grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor să nu saboteze acţiunile Agenţiei de Administrare Fiscală, Direcţiei Generale a Vămilor, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General al Poliţiei, şi să găsească soluţia optimă pentru cursul de schimb la care se va calcula acciza, atât pentru buget, cât şi pentru producătorii legali', a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

'Sperăm ca descreşterea înregistrată de ultimul studiu să nu fie temporară şi eforturile autorităţilor pentru a securiza 'zonele fierbinţi' să fie de succes. De curând, a fost convenit acordul de mic trafic de frontieră între România şi Ucraina, iar consecinţele acestuia în materie de trafic ilicit nu vor întârzia să apară. De asemenea, conform studiului Novel, zona de Vest a devenit în septembrie cea mai afectată de piaţa neagră, după ce, pe tot parcursul anului 2014, regiunea nord-est  înregistrase cele mai mari cote ale comerţului ilegal cu ţigarete', a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania şi Bulgaria.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, peste 40% din încasările din accize au provenit din accize la tutun. Anul trecut, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.