Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:
Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea şi susţinerea satelor româneşti păstrătoare de tradiţii, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii. La această ediţie, a şaptea, satele maramureşene au înţeles importanţa mesajului acestuia şi au decis să se implice, prezentându-şi fiecare specificul local.
'Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant şi remarcabil la nivel naţional, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment - mai mic sau mai mare - unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradiţional.' - declară Peter Hurley.
'S-a pregătit o serie impresionantă de interacţiuni, noi le zicem micro-călătorii, concepute pentru oameni cu interese diferite şi specifice, dar toţi conectaţi la un scop comun: descoperirea şi aprecierea culturii satului tradiţional viu, o călătorie plăcută şi sănătoasă către propriile obârşii. Creăm PUNŢI! Punţi între rural şi urban - fie acesta urban românesc sau străin. Punţi între generaţii - mai ales generaţii din zona rurală, mai ales în Maramureş. Vrem să confirmăm că valorile autentice au relevanţă pentru tineri, din oraş şi din sat.'Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediţia 2016, deschide o cale de comunicare, între România rurală şi România urbană, transmiţând un mesaj naţional de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.Ediţia a şaptea se desfăşoară în perioada 14 - 21 august şi prezintă conceptul Satele Unite ale Maramureşului, cu patru componente:
1. Festivalul Satelor - microevenimente, 14 - 20 august 2016
Toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului participă la festival, fiecare cu câte un microeveniment - fără microfon, fără staţie de sonorizare - evenimente autentice, despre oameni, obiceiuri şi viaţa satului. O seară de muzică şi cântece, o vizită cu căruţa la o stâna de oi, un recital la biserică, o şezătoare, o vizită la un meşter popular etc.
Fiecare microeveniment se regăseşte pe o hartă a comorilor vii, realizată în cadrul festivalului, tipărită în 10.000 de exemplare şi disponibilă online pe www.drumullung.ro.
Vă rugăm să consultaţi pe www.drumullung.ro programul microevenimentelor care începe chiar de dimineaţă, duminică, 14 august şi continuă toată săptămâna, în toate cele 63 de sate.
2. Şcoala de vară 'Moş Pupăză' - ateliere, 14 - 20 august 2016Pentru cei care doresc să stea într-un singur sat, să aprofundeze cunoştinţe într-un domeniu, inaugurăm în acest an, în onoarea lui Petru Godja, supranumit 'Moş Pupăză', în satul natal Valea Stejarului, Şcoala de vară 'Moş Pupăză', cu o extensie la Săpânţa. Este un proiect pedagogic de transmitere şi preţuire a tradiţiilor strămoşeşti, de explorare a aspectelor specifice vieţii de zi cu zi din satul tradiţional. O săptămână de seminarii, conferinţe şi ateliere de punere în practică a tradiţiilor vii - lemn, şesut, muzică, dans, munca în gospodăria ţărănească.Moş Pupăză a fost un maestru al artei cioplitului în lemn. Şcoala de vară îi poartă numele în semn de omagiu, considerându-l o figură emblematică pentru meşteşugurile tradiţionale, ridicate la rang de artă.


3. Sus pe Bradova - concerte, 17 - 20 august 2016
Patru seri de concerte amplificate, pe o scenă într-un amfiteatru natural, Sus pe Bradova, în Bârsana, cu o privelişte fabuloasă, pe iarba proaspăt cosită, sub lună plină!Scena se va deschide în fiecare seară în jurul orei 19:00. Recomandăm turiştilor să fie adecvat încălţaţi şi echipaţi cu o pătură şi o haină groasă pentru a sta pe iarbă. Programul va fi completat cu participarea mai multor muzicieni din Ţara Maramureşului, însă numele deja anunţate, pentru fiecare seară, sunt:17 august - Nicu Covaci & Arhaic Rock cu Maria Casandra Hauşi şi Adrian Naidin - în deschidere Ad Hoc şi spectacolul de teatru 'Autentic România', în regia Monei Gavrilaş, cu Diana Giubernea şi Sergiu Boldor. Această seară poate fi numită 'de unde am pornit!'18 august - 'Subcarpaţi sub lună plină' - în deschidere legendarii Mircea Florian & DJ Vasile şi multi-instrumentistul Andrei Dinescu, într-o călătorie muzicală care poate fi numită 'unde am ajuns!'19 august - Grupul Iza şi invitaţii săi, o dovadă clară despre 'cum petrecem noi pe aici!'20 august - Grigore Leşe şi invitaţii săi, Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Maria Chifu (fagot), despre 'cine suntem, de fapt!'4. Reuniunea satelor la Săpânţa, 21 august 2016În ziua de duminică, 21 august, toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului sunt invitate la Săpânţa. Toţi cei care doresc să se bucure de o zi de sărbătoare autentic maramureşeană sunt invitaţi. Petrecerea se întinde pe toate uliţele din jurul Cimitirului Vesel, un loc în care arta populară transmite o adevărată filosofie a vieţii şi a morţii. Pe la ora 18 facem hora satului! O hora epică, gigant, pe străzile din jurul Cimitirului Vesel, o horă a întreg Maramureşului prezent la Săpânţa.
Deschiderea oficială a Reuniunii satelor are loc duminică, 21 august, la ora 15:30.
Drumul: de unde porneşte această călătorie?
Recomandăm celor care pot să ajungă în Maramureş duminică, 14 august, să participe la slujbe, recitaluri de pricesne şi procesiuni anunţate în program, pe www.drumullung.ro.
La ora 14:00, în satul Crăciuneşti se organizează o întâlnire de suflet cu bătrânii ucrainieni ai satului. Cântecele, poveştile şi istoria satelor româno-ucrainiene vor fi dăruite de păstrătorii lor, ca într-un ritual.
De la ora 20:00, vă invităm să fiţi prezenţi în Valea Stejarului pentru deschiderea oficială a festivalului. Va avea loc proiecţia în aer liber a unui film despre cioplitorii din Valea Stejarului, special realizat pentru festival - 'Poarta' (2016, reg. Vasile Mathe, Bogdan Neagota), urmat de un concert solemn Grigore Leşe închinat sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.Trenul Festivalului pleacă din Gara de Nord!
Anul acesta, cea mai potrivită şi spectaculoasă cale de ajuns la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este cu trenul festivalului. În seara zilei de 13 august, la ora 18:00, va pleca din Gara de Nord, Bucureşti, un tren al festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant şi muzică tradiţională live. Pentru detalii, tel. 0758.539.351.
Scopul Proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel
Scopul festivalului este de a păstra şi a aduce în actualitate valorile tradiţionale, prin ritualuri, obiceiuri şi meşteşuguri, de a apropia ruralul şi urbanul, de a crea punţi invizibile între sate şi oraşe, de a căuta rădăcinile ancestrale care ne unesc pe toţi, indiferent de naţionalitate, preocupări, profesii etc.Contact:

Peter Damian Hurley

Preşedinte Asociaţia Interculturală de Tradiţii

Iniţiator proiectul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Tel: +40.766.311.353 / +40.744.649.687

Email: [email protected]

Site: www.drumullung.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.