COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:




" Într-o economie ecologică în plină evoluţie, industria europeană de prelucrare a lemnului joacă un rol-cheie, reprezentând coloana vertebrală a sectorului de bioeconomie. Într-adevăr, reziduurile rezultate din procesele de prelucrare a lemnului, pot fi convertite într-o gamă larga de produse pe bază de lemn, inclusiv materiale biocompozite, bioplastice, textile şi biocombustibili neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon. În acelaşi timp, producţia de buşteni pentru gater, precum şi corelarea utilizării produselor secundare cu cele reziduale - în conformitate cu principiul utilizării eficiente a resurselor - garantează cea mai mare rentabilitate pentru proprietarii de păduri li asigură materiile prime necesare pentru dezvoltarea bioeconomiei' .



Acesta a fost mesajul de final care a încheiat Adunarea Generală EOS, eveniment care a avut loc în data de 16 iunie la Braşov şi care a fost găzduit de Asociaţia Forestierilor din România - ASFOR, în calitatea sa de membru EOS, precum şi de dl. Gerald Schweighofer, membru asociat al EOS, care a deschis membrilor şi invitaţilor speciali EOS (compania Elshal Timber, Camera Economică Poloneză pentru Industria Lemnului, firma Möhringer şi compania IKEA prin dl. Otto Zvagins) porţile noii sale fabrici de la Reci, dotată cu cele mai avansate tehnologii de prelucrare a lemnului.





Membrii EOS au recunoscut unanim că " know-how-ul în utilizarea resurselor de lemn brut şi a reziduurilor rezultate din procesul de producţie al industriei de prelucrare a lemnului, reprezintă un rol esenţial pentru bioeconomie". În abordarea provocărilor la nivel global, cum ar fi schimbările climatice, deficitul tot mai mare de resurse şi populaţia în creştere, Europa trebuie sa găsească metode de a produce bunuri, alimente şi energie prin utilizarea pe scară mai largă a materialelor organice regenerabile. În acest sens, promovarea construcţiilor din lemn este ancorată în conceptul bioeconomic.



Nu există nicio îndoială că orice strategie care vizează stimularea bioeconomiei ar trebui sprijinită prin măsuri care să asigure o aprovizionare durabilă cu biomasă în special prin reîmpăduriri, împăduriri şi soluţii de mobilizare identificate în cadrul gestionării durabile a pădurilor.



În cadrul Adunării Generale, preşedintele EOS, dl. Sampsa J. Auvinen, a salutat noul membru EOS în Consiliul Director, Dl. Herbert Jöbstl, CEO al Stora Enso Wood Products din Austria, precum şi pe noul vicepreşedinte EOS pe latura de răşinoase, Dl. Ernest Schilliger de la firma Schilliger Holz.



Dl. Auvinen a deschis discuţia cu privire la dezvoltarea pieţei lemnului şi a prezentat noua ediţie a Raportului Anual al EOS. Au fost aprofundate în mod deosebit pieţele de cherestea la nivel global (atât pentru lemnul de răşinoase, cât şi pentru cel de foioase), trecându-se în revistă în special ţările membre EOS, care reprezintă 26% din producţia globală de lemn de esenţă moale şi aproape 5% din producţia globală de lemn de esenţă tare. "După un an 2015 în general pozitiv, producţia de răşinoase a crescut cu aproape 1%, comparativ cu 2014, iar piaţa lemnului de esenţă tare a înregistrat o creştere de 3%. Ţările membre EOS preconizează un an 2016 stabil în ceea ce priveşte producţia de răşinoase, în timp ce pentru lemnul de esenţă tare se anticipează o scădere de 4%. În ceea ce priveşte consumul de lemn de esenţă moale, acesta a crescut cu 3,7 % în 2015, comparativ cu anul precedent, în timp ce consumul de lemn de esenţă tare a crescut de 3,4 %. Pentru 2016, se estimează o creştere de peste 1% la consumul lemnului de estenţă moale, în timp ce consumul pentru esenţele tari, va scădea probabil cu cca. 3%" .





Preşedintele ASFOR, dl. Nicolae Ţucunel, a prezentat o analiză detaliată a pieţei lemnului din România: "În România 65% din păduri sunt deţinute de către stat, în timp ce restul se află în mâinile sectorului privat. În 2014 , au fost recoltaţi 17,9 milioane metri cubi de lemn, din care 8,5 milioane a fost lemn de esenţă moale, iar 9,4 milioane au reprezentat lemn de esenţă tare. S-au produs 3,5 milioane metri cubi de cherestea de răşinoase, în timp ce producţia de lemn de esenţă tare a ajuns la 1,7 milioane metri cubi." Cu privire la tendinţele pieţei pentru 2016, dl. Ţucunel a estimat că anul acesta vom asista la o diminuare a exporturilor şi la o majorare a importurilor. Volumul de lemn industrial din piaţă va scădea dar, în general, piaţa locală va dispune de cantitatăţile de lemn necesare, însă se anticipează o creştere a preţurilor.



Ibrahim Elshal, CEO al Elshal Timber şi invitat special la Adunarea Generală EOS, a oferit o prezentare cuprinzătoare a pieţei lemnului din Egipt. Dânsul a subliniat că piaţa construcţiilor din Egipt are un remarcabil potenţial de creştere, datorită unei populaţii aflate în creştere rapidă - populaţia actuală din Egipt depăşind 93 de milioane de oameni, estimându-se că în 2050 va ajunge la 170 de milioane. Egiptul nu are o industrie de prelucrare primară, astfel cererea sa de lemn este pe deplin satisfăcută de importuri: ţara reprezintă deja o destinaţie de export importantă pentru unele ţări europene, inclusiv pentru Suedia (mai mult de 1,3 milioane metri cubi de lemn de esenţă moale, cu 14 % mai puţin, comparativ cu 2014) şi Finlanda (mai mult de 1,2 milioane metri cubi de lemn de esenţă moale, cu 3 % mai mult faţă de 2014) . În total, în 2015 Egiptul a importat 5 milioane metri cubi de lemn de esenţă moale, cu 3 % mai mult decât în 2014.



Aşteptând cu nerăbdare întâlnirea membrilor EOS cu ocazia Conferinţei Internaţionale de Răşinoase, care va avea loc la Paris în perioada 13-14 octombrie 2016, preşedintele EOS, dl. Auvinen, a încheiat Adunarea Generală.

Raportul Anual EOS 2016 a fost sponsorizat de Woodstat, Spanner RE2, HewSaw şi Möhringer şi include o serie de analize care se concentrează în special pe ţări precum China, Japonia, Rusia şi ţările balcanice din vest.



Pentru informaţii suplimentare cu privire la Raportul Anual EOS 2016, sau despre Conferinţa Internaţională de Răşinoase 2016, vă rugăm să contactaţi secretariatul EOS: [email protected] şi/sau [email protected]

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.