Piatra Neamţ, 13 aprilie 2016 - Astăzi s-a lansat la Biroul Vamal din Piatra Neamţ, campania publică de conştientizare a efectelor negative ale comerţului ilicit cu produse din tutun 'Rupe lanţul! Contrabanda cu ţigarete este ilegală!'. Realizată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră, cu sprijinul JTI, campania se derulează în perioada martie-iunie în zece judeţe din apropierea graniţelor din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum şi în Bucureşti. Mesajul, care va ajunge la public prin presă, panotaj stradal şi spot TV, îşi propune să atragă atenţia că traficul ilegal poate fi oprit dacă fumătorii refuză să cumpere ţigarete provenite din comerţul ilegal, stopând astfel perpetuarea unui sistem corupt. Aşadar, cumpărătorul poate 'rupe lanţul' contrabandei!

'Şi în ianuarie 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a pieţei negre de 36,8%, cu toate că se află în scădere faţă de noiembrie 2015, cu peste 10 p.p. Regiunile nord-vest şi vest deţin, de asemenea, cote importante, deşi se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%)', a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

'Lansăm noua campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. Mesajul ŤRupe lanţul!ť urmăreşte să transmită că un sistem nu poate funcţiona fără rotiţele care îl pun în mişcare, iar cumpărătorul este una dintre aceste rotiţe. Fiecare dintre noi are puterea să stopeze traficul ilicit cu ţigarete dacă refuză să cumpere produse de contrabandă. Putem rupe lanţul! Astfel, va avea de câştigat întreaga societate, pentru că o reţea de contrabandă înseamnă crimă organizată şi bani în minus la bugetul de stat. În ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, preţul unui pachet de ţigarete este şi de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandiştilor este imens, iar pierderile comunităţii pe măsură', a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

'Faptul că potrivit Studiului Novel Research, nivelul traficului ilicit cu ţigarete este în uşoară creştere, implică necesitatea intensificării eforturilor de combatere a fenomenului. Contrabanda cu ţigarete este principalul curent de fraudă la frontiera internaţională de nord şi nord-est. În primele două luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucăţi ţigarete, cele mai importante capturi fiind înregistrate la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova (de ex. 230.000 ţigarete la biroul vamal Siret, 150.000 la biroul vamal Halmeu, 10.000 ţigarete la birou vamal Albiţa etc.). Pe lângă intensificarea activităţilor operative punctuale, este necesar să derulăm şi în acest an, în judeţele de graniţă, împreună cu producătorii de tutun, campanii publice de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei. De asemenea, urmărim instruirea şi perfecţionarea profesională a echipelor mobile canine special antrenate în depistarea ţigaretelor, precum şi a numerarului', a declarat recent Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcţia Generală a Vămilor, cu ocazia anunţării ultimului studiu Novel.

'Poliţia de Frontieră Română acţionează în sistem integrat alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun. Acţiunile Poliţiei de Frontieră în zona de competenţă nu se limitează doar la captura propriu-zisă, fiind continuate activităţile specifice, prin cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, până la destructurarea reţelelor de contrabandă cu tutun', a precizat comisarul şef Bodoga Valeriu, şeful Serviciului Combaterea Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

'În Suceava şi Botoşani, în multe sate şi comune, ponderea produselor ilegale ajunge şi la 90%. Un pachet de ţigarete care costă în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de graniţă cu 8 lei. Astfel de campanii publice au efecte vizibile şi determină scăderi semnificative ale pieţei negre, dar numai în perioadele şi în regiunile unde se desfăşoară astfel de acţiuni. De aceea, este nevoie de o Strategie Naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, care să prevadă măsuri concrete pentru următorii ani. Această Strategie a fost cerută public, în mai multe rânduri, de autorităţile de aplicare a legii, dar şi de Consiliul Concurenţei care, în 2014, la încheierea investigaţiei pe piaţa de profil a solicitat înfiinţarea unui Grup de lucru care să implice atât factorii decidenţi în materie de politici fiscale, cât şi autorităţile de reglementare, dar şi industria şi instituţiile operative. Contrabanda la nivel naţional se situa în ianuarie la 17,8%, ceea ce înseamnă pierderi la buget de peste 600 de milioane de euro. Aşadar sunt absolut necesare politici coerente şi realiste în domeniul tutunului care, reamintim, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate în 2015, sumă însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. În acest sens, salutăm iniţiativa Vămii de a relansa Strategia naţională de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete', a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Campania 'Rupe lanţul! Contrabanda cu ţigarete este ilegală!' va fi difuzată în parteneriat cu TVR şi Amos News şi va avea o importantă componentă de afişaj stradal în judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Maramureş, Timiş Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în Bucureşti.

Cele mai importante informaţii şi materiale de comunicare sunt postate pe www.faracontrabanda.ro 'Rupe lanţul! Contrabanda cu ţigarete este ilegală!' este cea mai recentă campanie publică regională iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi semnificative ale comerţului ilegal cu ţigarete în regiunile în care au fost lansate şi în perioadele în care s-au derulat.

****************

Euromonitor Business Consulting Services furnizează de peste 10 ani servicii de consultanţă în domeniul politicilor şi strategiilor de dezvoltare a afacerilor în Europa Centrală şi de Est, servicii de interim management în zona afacerilor corporatiste şi a managementului crizei, precum şi programe de mentoring şi coaching pentru top manageri pe probleme de leadership şi dezvoltare profesională. Din 2010, sub egida Euromonitor Conferences, compania a organizat în România şi în străinătate o serie de evenimente menite a atrage atenţia opiniei publice asupra unor fenomene îngrijorătoare care pun în pericol consolidarea unui mediu economic sănătos în regiune, contrabanda cu ţigarete fiind un exemplu concret al unui astfel de pericol. Din 2010, Euromonitor Business Consulting Services găzduieşte site-ul www.faracontrabanda.ro

Alice Taudor

Communications Manager