COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 17-01-2018 Intre 01:00 si 02:00 se va semnala precipitatii mixte care local favorizeaza depunerea de polei in Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:
'Persoanele cu dizabilităţi prezintă un deosebit interes faţă de alegerile locale din 5 iunie şi implicit faţă de candidaţii propuşi. Numărul persoanelor cu nevoi speciale constituie o masă electorală deloc de neglijat. În anii precedenţi, una din problemele întâmpinate a fost accesul în secţiile de votare, nu toţi vrem să rămânem în casă şi să aşteptăm urna mobilă, dorim să facem parte din conştientul colectiv

.

Fiecare candidat ar trebui să aibă în programul electoral accesibilizarea spaţiului public, a produselor şi serviciilor, ceea ce înseamnă respectarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, respectiv a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap', a declarat Daniela Tontsch, preşedinta Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.

În urma discuţiilor din cadrul celor două mese rotunde organizate de Comisia pentru Afaceri Europene din Senatului României, Comisie în care se dezbate propunerea de directivă 'Actul European privind accesibilitatea' şi al cărei partener este Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, Preşedintele Comisiei a făcut sesizare către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi către Autoritatea Electorală Permanentă, referitor la problema accesibilizării secţiilor de votare şi a instiuţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România salută acest demers şi mulţumeşte doamnei senator Anca Boagiu pentru promptitudine şi profesionalism.Redăm răspunsul doamnei Ana Maria Pătru, preşedinta Autorităţii Electorale Permanente:Ca urmare a adresei dumneavoastră nr. LXII/155/29.02.2-16, înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă cu nr. 3372/29.02.2016, prin care ne solicitaţi să vă prezentăm stadiul accesibilizării secţiilor de votare pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii corespunzător normelor existente şi setul de măsuri luate de către instituţia noastră în acest sens, vă aducem la cunoştinţă că există în dezbatere un proiect de hotarâre al Autorităţii Electorale Permanente referitor la aprobarea setului de condiţii minimale pe care trebuie să le îndeplinească locaţiile în care funcţionează secţiile de votare, precum şi a dotării minimale a acestora în cadrul căruia există prevederi referitoare la accesibilitatea persoanelor cu handicap în cadrul secţiilor de votare astfel:
Art. 2 alin. (2) La stabilirea secţiilor de votare vor fi avute în vedere îndeosebi spaţii aflate la parterul clădirilor, amplasate în locuri publice accesibile, a căror configuraţie permite o cât mai bună organizare şi desfăş a operaţiunilor electorale, precum şi afluirea şi defluirea corespunzătoare a alegătorilor. Organizarea secţiilor de votare la etajul imobilelor se va face numai în condiţiile în care sunt prezentate, în scris, soluţii care să garanteze accesibilitatea persoanelor cu handicap.
Art. 3 alin. (3) Accesul în localul secţiei de votare se realizează prin coridoare, holuri, culoare, vestibuluri şi alte asemenea locuri de trecere, delimitate şi marcate corespunzător, prin care persoanele să se poată deplasa uşor. Pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenţionează să îşi exercite dreptul la vot, la secţia de votare trebuie asigurată accesibilitatea şi amenajarea rampelor speciale în conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Ordinului MDRAP nr. 189/2013 pentru aprobarea reglementării tehnice 'Normativ privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012-Revizuire NP 051/2000'.
Art. 7 alin. (3) Pe lângă norma de cabine calculată pentru o secţie de votare potrivit alin. (2), se asigură confecţionarea şi amplasarea unei cabine de vot pentru persoanele cu handicap locomotor, dimensionată şi marcată corespunzător.

Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art 100 că nerespectarea prevederilor art.61-64 din capitolul Accesibilitate constituie contravenţie şi se sancţionează de către inspectorii sociali cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei.

Menţionăm faptul că, verificarea modului în care au fost realizate rampele pentru accesul în instituţiile publice a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii se face de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin instituţiile publice aflate în subordine.Daniela Tontsch,

preşedinta Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România

tel : 0721447582

email : danielatontsch@yahoo.com

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.