Parchetul de bambus - o alegere inspirată

 •  Business OTS
4274 afişări

În cultura asiatică bambusul este considerat ca fiind simbolul longevității încă din cele mai vechi timpuri în timp ce în India semnifică prietenie. Țările Occidentale au preluat acest material cu calități excepționale și l-au prelucrat, astăzi fiind utilizat cu succes în foarte multe domenii de activitate începând de la producția de mobilă sau parchet până la medicina ayurvedică.

74aa529e-bfe5-4fdb-a75c-ba44b6daa153

Fiind un material ce provine din zonele tropicale, lemnul de bambus este extrem de rezistent în condiții de umiditate crescută. Dar în afară de acest avantaj suprem se remarcă multe altele la fel de surprinzătoare precum acesta. Parchetul din bambus masiv oferit de Decolandia.ro este un produs natural, unic, caracterizat prin variații dinstincte în esență și culoare. Aceste variații nu sunt defecte, așa cum consideră unii, ci constituie frumusețea și unicitatea parchetului din lemn masiv.

Dacă vorbim despre cât de benefic este pentru mediul înconjurător să se utilizeze lemnul de bambus se poate spune că este preitenos cu mediul înconjurător întrucît constituie o resursă ușor regenerabilă, în comparație cu arborii clasici. Alte specii de arbori au nevoie de cel puțin 50 — 100 de ani pentru a crește și să își formeze esența potrivită pentru a putea fi prelucrată astfel încât să devină acel minunat parchet din lemn masiv care să decoreze locuința. Bambusul reprezintă acel tip de lemn căruia îi sunt necesari 3 — 5 ani pentru a se regenera. O dată ce a fost tăiat bambusul nu trebuie replantat întrucât se regenereaza foarte ușor de la rădăcină.

Cu toate că bambusul este cunoscut mai mult ca fiind mâncarea preferată a urșilor panda dar și pentru că este prelucrat pentru a deveni parchet din bambus, a avut o contribuție solidă chiar și în domeniul științei întrucât Thomas Edison a folosit cu succes un filament din bambus carbonizat în experimentul său cu primul bec. Ar fi extrem de multe lucruri interesante de menționat despre acest lemn minune care a cucerit Occidentul și a devenit extrem de popular, dar este demn de menționat tehnologia de obținere a parchetului din bambus.

Tehnologia de realizare a parchetului de bambus

După cum am menționat, tehnologia de realizare a parchetului din bambus este relativ recentă. Practic, fâșii de din bambus sunt lipite obținându-se plăcile de parchet, care sunt lăcuite cu 3 — 5 straturi pentru a-i oferi protecție împotriva zgârieturilor și a razelor UV. Se poate interveni și cu presiune asupra lor pentru a se conglomera și pentru a se obține, astfel, un parchet cu proprietăți de duritate excepționale: parchetul de bambus densificat.

Această tehnologie a reușit să realizeze ceva cu adevărat revoluționar, atât în domeniul parchetului, cât și pentru mediul înconjurător.

Parchetul de bambus densificat intră în categoria tipurilor de parchet cu duritate ridicată, fiind la același nivel cu IPE-ul care este lemnul cu una dintre cele mai mari durități. În comparație cu stejarul, care are 617 kg forță duritate pe scara Janka a durității, sau fagul, ce are 590 kg forță, tekul brazilian are 1606 kg forță, IPE-ul are 1669 kg forță iar bambusul densificat 1644 kg forță. Așadar prin comparație cu celelalte tipuri de lemn utilizate pentru obținerea parchetului se poate constata cu foarte mare ușurință faptul că bambusul prezintă nu numai o duritate specifică dar și o rezistență greu de egalat înlocuind cu succes parchetul din lemn masiv. După cum va reieși din rândurile următoare, bambusul prezintă foarte multe avantaje în ceea ce privește montajul, sustenabilitatea sa, ce reprezinta o alternativă mult mai inteligentă atât din punct de vedere investițional cât și din punct de vedere al tipului de lemn pe care îl reprezintă.

Bambusul densificat cu lac satinat este folosit cu succes în spații cu trafic intens, precum săli de nunți, restaurante, aeroporturi, showroom-uri, magazine și multe altele.

Ca sistem de montaj, este disponibil sistemul clasic nut și feder cu adeziv, cât și varianta cu click. Parchetul de bambus cu click reprezintă o noutate în domeniul parchetelor din lemn masiv, majoritatea având sisteme de prindere nut și feder.

Sistemul click, chiar dacă presupune costuri de producție mai ridicate, datorită folosirii unor mainării diferite și al unor licențe suplimentare ce sunt necesare, reprezintă o soluție mult mai economică. Privită ca o investiție pe termen lung, avantajele pe care le prezintă sunt mult mai numeroase în acest caz întrucât nu vor fi necesare intervenții suplimentare pentru a-i reda aspectul de nou după o anumită perioadă de timp. De asemenea, acest parchet de bambus nu mai necesită utilizarea unor adezivi speciali în timpul montajului astfel că și manopera este mult mai ușor de realizat decât în cazul parchetului lipit.

Din punct de vedere al opțiunilor cromatice bambusul densificat este disponibil într-o varietate de nuanțe, începând de la nuanțe de cafeniu natural (culoarea stejarului auriu) până la alb.

Avantajele prezentate, teste de duritate și montaj

Spre deosebire de parchetul masiv, acest tip de parchet de bambus prezintă câteva avantaje care merită să fie luate în calcul atunci când vine vorba despre achiziționarea parchetului. În primul rând acest tip de parchet este gata finisat și nu necesită lăcuire. După cum bine se știe parchetul din lemn masiv după trecerea unei anumite perioade de timp necesită rașchetare și lăcuire pentru a i se reda aspectul. Dar alegând parchetul de bambus această cheltuială suplimentară este tăiată complet întrucât acesta nu necesită nici un fel de intervenții de-a lungul timpului pentru a i se reda aspectul estetic plăcut pe care l-a avut în momentul achiziționării. În plus, rezistența lacului utilizat în fabrică poate fi cu mult mai superioară față de cel aplicat în mod standard la montajul unui parchet nefinisat. Acest lucru depinde, desigur, de fabricantul parchetului.

Prezintă un aspect atractiv, inconfundabil care oferă întrgului design interior o eleganță aparte reprezentând un tip de parchet care se acomodează oricărui stil de amenajări interioare s-ar alege. O dată ce se vizualizează fibrele și textura care compun acest tip de parchet este imposibil să nu creeze o atracție cumpărătorilor.

Din punct de vedere al rezistenței și al durității crescute, fibra de bambus este mai rezistentă la tensiuni decât oțelul. Parchetul de bambus este unul dintre cele mai dure materiale naturale disponibile pentru podele. Parchetul din bambus reprezintă o alternativă excelentă la parchetul din lemn masiv. Cea mai folosită metodă de măsurare a durității podelelor de lemn este testul Janka. Duritatea Janka reprezintă forța necesară pentru a înfige o bilă de oțel cu diametrul de 11.28 mm până la jumătatea diametrului său.

Cea mai mare duritate o are bambusul densificat, având o duritate similară cu cele mai tari esențe de lemn din lume, de exemplu nucul brazilian. În ceea ce privește raportul calitate — preț, balanța se înclină în favoarea bambusului.

De asemenea, tot din punct de vedere al avantajelor pe care le prezintă bambusul acesta are o stabilitate dimensională foarte bună în timp. Spre deosebire de lemnul obținuit care în timp lucrează mai mult, parchetul de bambus este mai stabil în timp, fiind mult mai puțin predispus la dilatări, contractări sau deformări de orice natură.

O dată montat unul din modelele de parchet de bambus, dacă sunt și trepte, este recomandat ca acestea să se realizeze tot din bambus de aceeași nuanță. Primul avantaj este că se folosește o nuanță unitară atât în camere, living cât și pe scară. Al doilea avantaj din acest punct de vedere, este că, uneori prețul pentru scările din bambus sunt de 2 — 3 ori mai mici decât în cazul scărilor din stejar, care se fac numai la comandă. Treptele de bambus vin gata finisate și se îmbină perfect cu nut și feder pentru a obține treptele.

Modalități de întreținere și alegere a tipului de parchet în amenajări interioare

Ca mod de întreținere, cu parchetul de bambus se procedează similar ca și în cazul altor tipuri de parchet masiv. Se recomandă amplasarea barierelor de praf sau a prețurilor la intrarea în spațiul amenajat cu parchet de bambus pentru a reține într-o mare măsură praful și mizeria.

În concluzie, parchetul de bambus este o bună alternativă la parchetul din lemn masi, având un aspect unic, putând fi propus chiar și pentru utilizarea în baie sau bucătărie (a nu se uita caracteristica lemnului de bambus și anume rezistența ridicată la condiții de umiditate). Oferă în același timp și o foarte bună izolare termică și acustică. Se recomandă montarea parchetului după efectuarea unui test de umiditate în șapă, atât în profunzime, cât și la suprafață. Umiditatea maximă pe care trebuie să o prezinte este de 2%. În condițiile utilizării unor rășini împotriva umidității, se poate instala parchetul chiar dacă umiditatea este de până la 4%. De asemenea, există posibilitatea utilizării unor aparate de dezumidificare înainte de a se instala parchetul. Și, nu în ultimul rând este foarte important ca în momentul în care se achiziționează acest tip de parchet, să se selecteze cu atenție furnizorul. Ca și în orice alt domeniu de activitate nu trebuie să se facă rabat la calitate în favoarea prețului mic. În primul rând contează ca materialul din care este realizat să fie materie primă de o calitate optimă, trestiile de bambus să fie ajunse la maturitate, să aibă umiditatea corespunzătoare și parchetul să fie realizat din speciile de bambus cu fibra cea mai rezistentă. În al doilea rând contează ca lacul utilizat să fie unul de trafic intens, ceea ce poate face procesul de producție mai scump. Dar este foarte important pentru un parchet finisat să aibă un lac rezistent la zgârieturi și la trafic.

Sorin Mocanu
General Manager
0722 615 951
www.decolandia.ro

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Business OTS

Cele mai citite din Business OTS

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres