Căile legale de atac în cazul nerecunoașterii legale a dreptului privind pensiile militare de stat

 •  Business OTS
1577 afişări

Avocat Dobrescu explica legea 223/2015 În măsura în care un beneficiar al dreptului la pensie militară de stat se consideră prejudiciat de nerecunoașterea legală a acestui drept, din perspectiva noii legi privind pensiile militare de stat, Legea nr. 223/2015, intrată în vigoare la 01.01.2016 , are la dispoziție următoarele căi de atac astfel determinate.

968f6fcf-e26a-469f-a082-aedbdb748b78Deciziile de pensie emise de casele de pensie sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestații care funcționează în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații. Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezintă procedură administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicțional. Deciziile de pensie necontestate în acest termen sunt definitive. Termenul de soluționare a contestației este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia. În situația în care contestația nu este soluționată de comisiile de contestații în termenul de 45 de zile, deciziile de pensie pot fi atacate la instanța în a cărei rază teritorială își are domiciliul ori sediul reclamantul.

Hotărârile comisiilor de contestații pot fi atacate la instanța judecătorească în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul reclamantul, în termen de 30 de zile de la comunicare. Hotărârile comisiilor de contestații, care nu au fost atacate la instanțele judecătorești în termenul prevăzut, sunt definitive.

Cererile în fața oricăror organe sau instanțe, precum și toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi ori obligații de pensii militare de stat sau de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.

Jurisdicția în sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin tribunale și curți de apel. Litigiile privind stabilirea și plata drepturilor de pensii se soluționează în primă instanță de către tribunale. Cererile îndreptate împotriva caselor de pensii sectoriale se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul ori sediul reclamantul. Hotărârea tribunalului poate fi atacată cu apel.

În cursul judecării procesului, așadar, după parcurgerea procedurii prealabile obligatorii, de formulare a contestației împotriva deciziilor de pensie emise de casele de pensie sectoriale, se poate invoca o excepție de neconstituționalitate a dispoziției legale contestate. Această excepție privește situația în care temeiul de lege aplicabil în materie este cel care neagă dreptul care face obiectul judecății. Practic, instanța, învestită cu judecarea cauzei, în baza legislației existente în acel moment, nu ar putea pronunța o altă soluție.

Prin invocarea acestui mijloc procedural în fața instanței se iterează care sunt condițiile constituționale, prevăzute de ordinea juridică și recunoscute de jurisprudența în materie a Curții Constituționale care legitimează demersul procesual.

În măsura în care judecătorul admite această excepție, sesizarea Curții Constituționale de către instanța în fața căreia s-a ridicat excepția de neconstituționalitate se face printr-o încheiere distinctă, în original sau în copie certificată, care trebuie să cuprindă punctele de vedere ale părților și opinia instanței asupra excepției, și să fie însoțită de dovezile depuse de părți. Suspendarea procesului aflat pe rol este facultativă.

Potrivit art.147 alin.(1) lit.c) din Constituție, dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

Autor articol: Avocat Dobrescu Bogdan
Tel: 0766883875
e-mail: avocat@raspunsurijuridice.ro
www.avocatdobrescu.ro

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Business OTS

Cele mai citite din Business OTS

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe