COD GALBEN: 14-02-2025 ora 10 Intre 15 februarie, ora 05 – 15 februarie, ora 18 se va semnala ninsoare viscolită

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:







Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a achiziţionat, în cursul lunii septembrie, 52 tipuri de pâine feliată din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricată/distribuită de 19 producători, cu gramajul cuprins între 240 g si 700 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de pâine feliată fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar din Rm Vâlcea, SC Boromir Prod Sa din Buzău, SC Patisgal SRL din Galati, SC Dobrogea Grup SA din Constanta, SC Karamolegos Bakery România SA din Ilfov, SC Onix Panificatie SRL din Bucuresti, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din Bucuresti, SC Good Milles România Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele - Arges, SC Velrom SRL din Târgoviste, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland si Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria.




Studiul a fost realizat de către o echipă de experti ai APC România, coordonati de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.







România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine. Astfel, un român consumă în medie circa 97 de kilograme de pâine pe an.




Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere. În afara tipurilor de făinuri din cereale, în compozitia sortimentelor de pâine feliată  analizată, s-au identificat si alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal (nu se mentionează tipul), ulei de rapită, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.




La 96% dintre produsele analizate, nu se respectă reteta traditională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare).




La 90% dintre produsele analizate, s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de păstrare a produsului (exemplu: a se păstra la loc uscat, aerisit, răcoros si ferit de razele soarelui).  Mentiunea corectă si înteleasă de consumator pentru păstrarea acestui tip de produs este următoarea: A se păstra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius.




La 73% dintre produsele analizate s-au  identificat în compozitia lor conservanti alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat câte 2 tipuri de conservanti alimentari.

La 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii feliate sunt sărace în proteine, au o capacitate redusă de hidratare, deci au o calitate inferioară.

La 56%  dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoză (indice glicemic 100) si sucroză (zahăr - indice glicemic 70). Glucoza si sucroza sunt carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapidă, fapt ce obligă pancreasul să secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sânge. Oferind mai multă energie organismului de cât are nevoie, excesul de glucoză se depune sub forma de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, fapt ce provoacă pe termen lung boli precum constipatia cronică, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare.

La 47% dintre produsele analizate s-au identificat în compozitia pâinii uleiul de palmier si uleiul de rapită.

La 46% dintre produsele analizate nu se mentionează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii.  

La 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a îmbunătăti artificial calitatea făinii. 

La 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de făinuri decât cele obtinute din grâu cum ar fi: făina de soia, făina de fasole, făina de orez si făina de porumb.







Analiza denumirii produselor si al mentiunilor nutritionale si de sănătate atât din punctul de vedere al claritătii mesajului transmis consumatorului cât si din punctul de vedere al respectării prevederilor legale din actele normative aplicabile.




Mentiunea 'Cu continut redus de sare' de pe ambalajul produsului 'Pâine cu grâu încoltit', fabricat de Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria, nu respectă cerinta Regulamentului CE Nr. 1924/2006 cu privire la acest tip de mentiune, deoarece în declaratia nutritională a acestui produs elementul sodiu are valoarea de 0,99 grame per 100 grame produs, iar tot în declaratia nutritională apare mentionat elementul natriu cu o valoare de 0,39 grame per 100 grame produs. Ambele valori înmultite cu 2,5 ne dau 2,475 grame sare, respectiv 0,975 grame sare, si dacă ar fi o eroare de traducere, sodiul si natriul însemnând acelasi lucru, tot nu se încadrează în cerinta prevăzută în Regulament, adică în produs să nu existe mai mult de  0,12 grame de sodiu sau valoarea echivalentă de sare pentru 100 grame.

 

 'Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea pâinii traditionale. În compozitia ei există ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belsug. Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală si pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor si fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si să fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip' Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC România.


AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.