Foto: (c) Adrian Holerga

Timp de două zile, bucureştenii care au trecut prin Parcul Herăstrău au avut ocazia să afle mai multe despre cele peste 160 de organizaţii neguvernamentale participante la ONGFest 2015, organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Un prilej de informare, fie că a fost vorba de modalităţi de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, programe pentru mame şi sugari, probleme legate de discriminare, sau oportunităţi de dezvoltare personală. Au schimbat contacte, au semnat petiţii, şi-au amintit de 2%. Plimbarea, statul în iarbă, participarea la jocuri şi ateliere s-au împletit constant cu interacţiunea cu proiectele organizaţiilor şi aproape nimeni nu pleca acasă fără un pliant şi, în unele cazuri, micro-revelaţii.

Ana, Ruxandra şi Silvia, trei eleve de liceu, veniseră duminică în căutarea unor organizaţii unde să fie voluntare. Le-au atras atenţia organizaţiile de mediu, cele din zona ştiinţelor politice, dar şi coaliţia pentru egalitatea de gen. 'Mi s-a părut impresionant că există un număr atât de mare de organizaţii în România,' a spus una dintre ele. 'Festivalul ăsta ne-a ajutat să vedem că există multe locuri unde putem să ne implicăm activ.'

Foto: (c) Adrian Holerga

Mulţi vizitatori, prieteni ai expozanţilor sau membri ai comunităţilor reprezentate, au făcut corturile să pară nişte sufragerii vesele, mereu aşteptând musafiri. Aşa s-a întâmplat la standul Aromânilor sau la VINCERO. 'Cunoşteam nişte oameni din Asociaţia VINCERO şi chiar am trecut să-i salutăm şi să participăm şi noi cu o donaţie,' a spus Cristina, de 46 de ani. 'M-a impresionat că fiecare a încercat să facă cât mai mult pentru organizaţia lui şi să se pună în valoare.'

Spre finalul evenimentului, când răcoarea ploioasă a zilei de duminică mărise parcă lentoarea paşilor, făcând parcul să pară o staţiune, o trupă de pici de la Şcoala de Patinaj săreau încă cu zâmbete de la un vizitator la altul, încercând să-i convingă să cumpere mici suveniruri de la ei sau să vină la stand şi să pună personal donaţii în cutie şi să afle mai multe despre cum se face patinaj într-un Bucureşti fără patinoar olimpic. Trecătorii ascultau, râdeau, se lăsau îmbiaţi. Încă era timp pentru descoperiri.

Gabriela Piţurlea