Cum pot asociațiile de proprietari recupera creanțele datorate de către locatari?

•  Business OTS
7365 afişări

Deși lunile de iarnă încă nu s-au sfârșit, reprezentanții Asociațiilor de Proprietari din București încep să simtă efectele negative ale acestei perioade ale anului, prin înregistrarea unui număr din ce în ce mai mare de restanțieri pe lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Pentru a nu fi periclitate buna funcționare a asociației, relațiile acesteia cu furnizorii săi sau chiar existența juridică a asociației de proprietari, Casa de Avocatură Dobrescu explică care sunt pașii pe care reprezentanții asociației trebuie să îi urmeze în vederea recuperării creanțelor reprezentate de cotele de întreținere, penalitățile de întârziere, precum și fondurile aferente asociației.

777cc393-abe8-4f5c-b949-c24136013174

În primul rând este bine de știut faptul că legea este cea care permite asociației să înceapă un proces în fața instanței de judecată împotriva datornicilor, așadar întreaga acțiune a reprezentanților asociaței de recuperare a cotelor de întretinere și a celorlalte creanțe datorate constă în respectarea prevederilor legale. Avem în vedere în acest sens art. 50 din Legea nr. 230/2007 conform căruia 'Asociația de proprietari are dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit. '

Cele 3 etape ce întregesc procedura de recuperare a cotelor de întreținere de la datornici sunt :
1.Punerea în întârziere, conform art. 1522 din Noul Cod Civil, în care se fac toate demersurile necesare pentru punerea în întârziere a debitorului, acordându-se un termen rezonabil pentru achitarea datoriei.
2. Chemarea în judecată. În această etapă se demarează procedurile uzuale privind chemarea în instanță a debitorului-pârât.
3. Executarea silită. Dacă după obținerea unei hotărâri judecătorești, datornicii refuză în continuare să achite sumele restante, se apelează la un executor judecătoresc. Această etapă corespunde recuperării debitului care se poate face prin executare silită mobiliară sau imobiliară.

'Procedura recuperării creanțelor datorate asociațiilor de proprietari este una simplă și rapidă, atata timp cât asociația cooperează cu noi. Această cooperare constă în punerea la dispoziție a actelor ce ne sunt necesare în vederea declanșării acțiunii și în menținerea unei bune relații de comunicare pe durata procesului.' Av. Dobrescu Bogdan

Actele necesare intentării unei acțiuni în instanță constau în :
—listele de întreținere ale perioadei aferente lunilor restante;
—centralizator;
—proces-verbal de numire a președintelului asociației;
—proces-verbal de stabilire a procentului penalizărilor și a fondurilor, în cazul în care acestea se percep.

'Fiind specializați în astfel de procese, cunoaștem foarte bine mersul unui astfel de dosar, de aceea garantăm clienților noștri cel mai înalt nivel de profesionalism în vederea recuperării cotelor de cotribuție la cheltuielile asociației de proprietari.' Av. Dobrescu Bogdan.

De asemenea, anul 2015 a adus cu el o veste mai puțin plăcută pentru bucureșteni, și anume faptul că gigacaloria s-a scumpit cu 10,2 %, având un impact direct asupra cetățenilor ce beneficiază de energia termică transmisă de către RADET București. Deși edilul capitalei a anunțat faptul că municipalitatea urmează să suporte banii necesari pentru acoperirea creșterii, aceasta este doar o acțiune temporară, pe perioada lunilor de iarnă, urmând ca odată cu terminarea anotimpului rece, majorarea să fie resimțită de către locuitorii municipiului București.

O astfel de majorare duce la îngreunarea situației asociațiilor de proprietari care se confruntă deja cu restanțe majore, ajungându-se în mod cert la nevoia asociatiilor de a-și recupera datoriile pe calea instanțelor judecătorești.

'Este foarte bine să se acționeze din timp, recomandabil dupa 90 de zile de la expirarea termenului de plata, așa cum prevede legea, întrucât acumularea unor datorii foarte mari duce la îngreunarea existenței asociației, având, de asemenea, consecințe negative asupra tuturor membrilor asociației.' Av. Dobrescu Bogdan.

Anul 2015 a adus până în momentul de față un număr remarcabil de cereri referitoare la recuperarea cotelor de întreținere în fața instanțelor din București, semn că reprezentanții asociațiilor de proprietari înțeleg necesitatea unei astfel de acțiuni și doresc o rezolvare legală și rapidă a situației.
CONTACT AVOCAT BOGDAN DOBRESCU
NR. TEL: 0766 88 38 75