15 companii importante din industria cărnii au primit trofeul 'Modelul de business pentru România'

•  Business OTS
625 afişări

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de organizatorii Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO, a premiat liderii de piață din industria cărnii și cele mai importante proiecte din România, cu sistem integrat de producție.

0293b51e-c32b-4c7f-ae79-ae089c81e3bf

Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul MADR a înmânat personal trofeele 'Modelul de business pentru România' companiilor: Transavia, Smithfield, Kosarom, Agricola, Cris-Tim, Meda, Caroli, Safir, Sergiana, CAI Curtici, C+C, Ferma Zootehnică, Scandia, Aaylex și Nutrientul.

Cele 15 companii premiate s-au remarcat prin investiții în siguranța și calitatea alimentelor pe întreg lanțul de producție, asigurând controlul și trasabilitatea produselor, de la producătorul de furaje până la produsul finit aflat pe raftul magazinelor, dar mai ales prin deschiderea pe care au arătat-o față de inovațiile din domeniu și implementarea celor mai exigente standarde europene, specifice industriei alimentare.

Costul de producție reprezintă cel mai important determinant al competitivității mai ales într-un sector măcinat de evaziune fiscală și concurență neloială. În acest context, capacitatea fiecărei companii de a-și mări marja de profit depinde de abilitatea de a controla nivelul costurilor de producție, rezultatul obținut reprezentând un model de business pentru toate sectoarele economiei românești. Integrarea producției reprezintă răspunsul multor companii din sectorul industriei cărnii la variațiile tot mai impredictibile ale cererii, la variații generate de dorința beneficiarilor de a dispune de un nivel cât mai redus al stocurilor și de particularizarea produselor, potrivit cerințelor specifice ale consumatorilor. Rapiditatea cu care producătorii români de carne și preparate din carne, pește și conserve din carne au reușit să atingă aceste deziderate, dar și capacitatea de a reconstitui istoricul, începând de la materia primă până la producție și distribuție, stabilește diferența, atât în piața locală, cât și pe piața externă.

'Producătorii români evoluează într-o piață europeană extrem de competitivă, care astăzi este afectată de embargoul rusesc. De aceea, operatorii români trebuie să găsească o formulă prin care să se adapteze mai bine cerințelor pieței.

Din punct de vedere al producției vegetale, situația la zi este mai bună comparativ cu anii precedenți și avem un plus de producție, care ar trebui să se transforme în produse cu valoare adăugată mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor să își garanteze veniturile. Trebuie să găsim, alături de producători, soluții pentru integrarea producției vegetale și pentru a scurta lanțul de producție, de la fermă la consumator, astfel încât să devenim mai competitivi, în special pe piețele externe. Trebuie să ne concentrăm pe integrarea producției, pe procesare, astfel încât România să câștige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodată, trebuie să creștem capacitatea internă de producție și în sectorul zootehnic și de stocare, dar și să găsim noi mecanisme de reacție rapidă în caz de criză, fie că vorbim de restricții la export sau de apariția unor boli sau dăunători'—a declarat în cadrul Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

La acest eveniment, dezbaterile au adus din nou în centru atenției subiecte de maxim interes pentru toate sectoatele industriei cărnii din România. Tema generală — 'Reinventarea industriei cărnii de la A la Z' — a provocat liderii de piață să trasmită autorităților un mesaj clar și concis privind abordarea problemelor industriei, în contextul noilor provocări din mediul politic și economic. La aceeași masă de discuții s-au așezat reprezentanții autorităților, asociațiilor profesionale și cei mai importanți jucători din toate sectoarele industriei cărnii, pentru a stabili împreună soluții pentru rezolvarea situației dificile cu care se confruntă astăzi acest sector.

"Producătorii și procesatorii români de carne sunt la limita profitabilității și situația s-a înrăutățit și mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociației Române a Cărnii, 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat este reprezentat de evaziunea fiscala. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat și astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne și preparatele din carne", a declarat Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.

Evaziunea fiscală pe TVA și importurile masive determinate de embargoul impus de Rusia au dus sectorul avicol tot mai aproape de insolvență și faliment, anul 2014 fiind primul din ultimii zece ani în care nu a fost înregistrată o creștere de producție. În același timp, producatorii de carne din sectorul de creștere a porcinelor și bovinelor consideră că, în viitorul apropiat am putea asista la falimentul fermelor de animale din țară și scăderea semnificativă a efectivelor de animale. Dacă nu vor fi găsite soluții pentru reducerea TVA la carne, precum și pentru stoparea bolii limbii albastre, producătorii români de carne și preparate din carne vor fi nevoiți să închidă fermele și unitățile de procesare, ceea ce ar însemna un volum mai mare de produse importate pe rafturile magazinelor.

Sectorul care rulează anual afaceri de 3,5 miliarde de euro, prin reprezentanții săi, fie că vorbim despre sectorul cărnii de porc, de pasăre, de pește sau cel al conservelor din carne, solicită reducerea TVA pe întreg lanțul de producție, menționând ca 75% din actuala cotă TVA de 24% aplicată în România, în tot ceea ce înseamnă industrie și consum, nu se încasează.

Seminarul Integrat INDUSTRIA CARNII.RO este un eveniment de excepție marca INDUSTRIA CARNII.RO și a reunit în perioada 19-20 noiembrie 2014, la Rin Grand Hotel în sala București, cei mai buni specialiști din agricultură, zootehnie și industrie alimentară. Peste 100 de companii din toata țara și peste 250 de invitați au fost prezenți la cea de-a IV-a ediție a evenimentului, desfășurat în acest an sub titulatura 'Reinventarea industriei cărnii de la A la Z'.

Contact: Alina Constantin — tel: 0736.622.656 / e-mail: alina@industriacarnii.ro

Etichete:
Trimite-ne comunicatul tau