

COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului
Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul MADR a înmânat personal trofeele 'Modelul de business pentru România' companiilor: Transavia, Smithfield, Kosarom, Agricola, Cris-Tim, Meda, Caroli, Safir, Sergiana, CAI Curtici, C+C, Ferma Zootehnică, Scandia, Aaylex şi Nutrientul.
Cele 15 companii premiate s-au remarcat prin investiţii în siguranţa şi calitatea alimentelor pe întreg lanţul de producţie, asigurând controlul şi trasabilitatea produselor, de la producătorul de furaje până la produsul finit aflat pe raftul magazinelor, dar mai ales prin deschiderea pe care au arătat-o faţă de inovaţiile din domeniu şi implementarea celor mai exigente standarde europene, specifice industriei alimentare.
Costul de producţie reprezintă cel mai important determinant al competitivităţii mai ales într-un sector măcinat de evaziune fiscală şi concurenţă neloială. În acest context, capacitatea fiecărei companii de a-şi mări marja de profit depinde de abilitatea de a controla nivelul costurilor de producţie, rezultatul obţinut reprezentând un model de business pentru toate sectoarele economiei româneşti. Integrarea producţiei reprezintă răspunsul multor companii din sectorul industriei cărnii la variaţiile tot mai impredictibile ale cererii, la variaţii generate de dorinţa beneficiarilor de a dispune de un nivel cât mai redus al stocurilor şi de particularizarea produselor, potrivit cerinţelor specifice ale consumatorilor. Rapiditatea cu care producătorii români de carne şi preparate din carne, peşte şi conserve din carne au reuşit să atingă aceste deziderate, dar şi capacitatea de a reconstitui istoricul, începând de la materia primă până la producţie şi distribuţie, stabileşte diferenţa, atât în piaţa locală, cât şi pe piaţa externă.
'Producătorii români evoluează într-o piaţă europeană extrem de competitivă, care astăzi este afectată de embargoul rusesc. De aceea, operatorii români trebuie să găsească o formulă prin care să se adapteze mai bine cerinţelor pieţei.
Din punct de vedere al producţiei vegetale, situaţia la zi este mai bună comparativ cu anii precedenţi şi avem un plus de producţie, care ar trebui să se transforme în produse cu valoare adăugată mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor să îşi garanteze veniturile. Trebuie să găsim, alături de producători, soluţii pentru integrarea producţiei vegetale şi pentru a scurta lanţul de producţie, de la fermă la consumator, astfel încât să devenim mai competitivi, în special pe pieţele externe. Trebuie să ne concentrăm pe integrarea producţiei, pe procesare, astfel încât România să câştige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodată, trebuie să creştem capacitatea internă de producţie şi în sectorul zootehnic şi de stocare, dar şi să găsim noi mecanisme de reacţie rapidă în caz de criză, fie că vorbim de restricţii la export sau de apariţia unor boli sau dăunători'- a declarat în cadrul Seminarului Integrat INDUSTRIA CARNII.RO, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
La acest eveniment, dezbaterile au adus din nou în centru atenţiei subiecte de maxim interes pentru toate sectoatele industriei cărnii din România. Tema generală - 'Reinventarea industriei cărnii de la A la Z' - a provocat liderii de piaţă să trasmită autorităţilor un mesaj clar şi concis privind abordarea problemelor industriei, în contextul noilor provocări din mediul politic şi economic. La aceeaşi masă de discuţii s-au aşezat reprezentanţii autorităţilor, asociaţiilor profesionale şi cei mai importanţi jucători din toate sectoarele industriei cărnii, pentru a stabili împreună soluţii pentru rezolvarea situaţiei dificile cu care se confruntă astăzi acest sector.
"Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociaţiei Române a Cărnii, 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat este reprezentat de evaziunea fiscala. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne şi preparatele din carne", a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
Evaziunea fiscală pe TVA şi importurile masive determinate de embargoul impus de Rusia au dus sectorul avicol tot mai aproape de insolvenţă şi faliment, anul 2014 fiind primul din ultimii zece ani în care nu a fost înregistrată o creştere de producţie. În acelaşi timp, producatorii de carne din sectorul de creştere a porcinelor şi bovinelor consideră că, în viitorul apropiat am putea asista la falimentul fermelor de animale din ţară şi scăderea semnificativă a efectivelor de animale. Dacă nu vor fi găsite soluţii pentru reducerea TVA la carne, precum şi pentru stoparea bolii limbii albastre, producătorii români de carne şi preparate din carne vor fi nevoiţi să închidă fermele şi unităţile de procesare, ceea ce ar însemna un volum mai mare de produse importate pe rafturile magazinelor.
Sectorul care rulează anual afaceri de 3,5 miliarde de euro, prin reprezentanţii săi, fie că vorbim despre sectorul cărnii de porc, de pasăre, de peşte sau cel al conservelor din carne, solicită reducerea TVA pe întreg lanţul de producţie, menţionând ca 75% din actuala cotă TVA de 24% aplicată în România, în tot ceea ce înseamnă industrie şi consum, nu se încasează.
Seminarul Integrat INDUSTRIA CARNII.RO este un eveniment de excepţie marca INDUSTRIA CARNII.RO şi a reunit în perioada 19-20 noiembrie 2014, la Rin Grand Hotel în sala Bucureşti, cei mai buni specialişti din agricultură, zootehnie şi industrie alimentară. Peste 100 de companii din toata ţara şi peste 250 de invitaţi au fost prezenţi la cea de-a IV-a ediţie a evenimentului, desfăşurat în acest an sub titulatura 'Reinventarea industriei cărnii de la A la Z'.
Contact: Alina Constantin - tel: 0736.622.656 / e-mail: alina@industriacarnii.ro
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.
< | may 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< | june 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |