COD PORTOCALIU: 31-07-2021 ora 10 Intre 31 iulie se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat COD PORTOCALIU: 31-07-2021 ora 10 Intre 31 iulie, ora 13:00 – 31 iulie, ora 23:00 se va semnala vijelii puternice, grindină, averse torențiale COD PORTOCALIU: 31-07-2021 ora 10 Intre 1 august se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat COD PORTOCALIU: 31-07-2021 ora 13 Intre 13:30 si 14:30 se va semnala vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale ce vor acumula peste 35...40 l/mp. in Județul Vrancea;

Bucureşti, 18 iunie 2014.

Asociaţia Interlan, organism care reprezintă furnizorii mici şi mijlocii de servicii de comunicaţii electronice doreşte să semnaleze în mod public problemele legate de implementarea proiectului Netcity, reţeaua subterană de telecomunicaţii a Municipiului Bucureşti.

În data de 30 mai 2013, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a emis Avizul pentru Reţeaua metropolitană de fibră optică a Municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii Netcity. Avizul prevede implementarea anumitor măsuri de către Netcity Telecom în urma sesizărilor făcute din partea operatorilor şi organizaţiilor de profil inclusiv Asociaţia Interlan, relevând faptul că ansamblul condiţiilor tehnice şi economice de acces la reţeaua Netcity nu întruneşte condiţiile legale de nediscriminare, proporţionalitate şi obiectivitate. Acest aviz stabilea un termen de patru luni pentru realizarea modificărilor şi completărilor solicitate de Autoritate în cuprinsul Ofertei cadru Generale şi al Contractelor Cadru pentru acces la reţeaua Netcity.

Totodată, pentru ca tarifele serviciilor de acces la infrastructura Netcity să fie stabilite pe baze obiective, ANCOM a stabilit un termen de maxim şase luni pentru realizarea unui model de calculaţie a costurilor, urmând ca acesta să fie comunicat către Autoritate. Măsurile cuprinse în aviz urmăreau asigurarea accesului deschis la infrastructura metropolitană a furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice în condiţii nediscriminatorii, proporţionale şi obiective, în vederea dezvoltării unei concurenţe sustenabile la nivelul pieţelor cu amănuntul, asigurând astfel furnizarea de servicii competitive, în beneficiul utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice din Capitală.

Cu toate acestea, Netcity Telecom refuză să aplice măsurile impuse de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii solicitând în instanţă alături de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PGMB) suspendarea şi respectiv anularea sa. Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile Netcity Telecom şi PGMB, astfel că Asociaţia Interlan a solicitat intervenţia Consiliului Concurenţei pentru a dispune aplicarea de măsuri intermediare în vederea implementării Avizului ANCOM de către cele două instituţii.

Analiza efectuată de ANCOM a scos la iveală nereguli în contractele încheiate de Netcity Telecom cu furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, de aceea Asociaţia Interlan solicită implementarea măsurilor prevăzute în Avizul ANCOM de către Netcity Telecom şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, nerespectarea acestora fiind un abuz de putere din partea autorităţilor locale.

Asociaţia Interlan solicită în mod public intervenţia organelor abilitate din România, în mod special Consiliului Concurenţei, să efectueze investigaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 21/1996, să dispună aplicarea măsurilor prevăzute de lege şi să impună sancţiuni în legătură cu nerespectarea prevederilor legale din domeniul concurenţei. Totodată, Asociaţia Interlan solicită în mod public către ANCOM să se implice în acest caz, astfel încât Netcity Telecom şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti să respecte prevederile Legii nr. 154/2012.

Asociaţia Interlan solicită Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti şi Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti să suspende orice acţiune de distrugere a reţelelor existente aparţinând operatorilor de servicii de comunicaţii electronice amplasate pe stâlpi şi pe faţadele imobilelor până când Netcity Telecom nu va implementa condiţiile nediscriminatorii, proporţionale şi obiective stabilite prin avizul emis de către ANCOM.

Totodată, Asociaţia Interlan sesizează în mod public autorităţilor locale faptul că branşamentele instalate de Netcity Telecom care asigură racordarea imobilelor din Bucureşti la reţeaua de transport Netcity deşi au o autorizaţie generală de construire, acestea nu îndeplinesc cerinţele prevăzute în Regulamentul Local de Urbanism al Municipiului Bucureşti, acestea fiind amplasate pe faţadele imobilelor şi nu în interiorul acestora, aşa cum prevede acest Regulament. Aceste deficienţe provoacă în multe cazuri disfuncţionalităţi în operarea reţelelor de către operatori datorită distrugerilor cauzate în situaţii precum implementarea programelor de reabilitări termice derulate de Primăriile de Sector. Solicităm autorităţilor locale ale Municipiului Bucureşti verificarea modului în care aceste branşamente au fost autorizate şi construite şi în acelaşi timp modificarea proiectelor din programele de reabilitare astfel încât acestea să prevadă accesul furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice în interiorul imobilelor şi nu pe faţadele acestora.

Asociaţia Interlan este o organizaţie profesională, non-guvernamentală şi non-profit constituită în anul 2005 la iniţiativa unor furnizori de servicii de acces la internet. În prezent, Asociaţia numără 25 de membri, având scopul de a sprijini şi de a promova interesele furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice din România. Asociaţia Interlan operează un important nod naţional de interconectare al operatorilor de telecomunicaţii din România, Interlan Internet Exchange, în care sunt conectaţi peste 50 de furnizori de servicii din România dar şi din străinătate, iar începând cu anul 2008 este membră cu drepturi depline a organizaţiei Euro-IX, Organizaţia europeană a Internet Exchange-urilor.

Preşedintele Asociaţiei Interlan,

Eric Andrei Băleanu