

Şeful OMS a cerut marţi o nouă anchetă asupra ipotezei privind o posibilă scurgere a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator din China pentru a explica originea pandemiei de COVID-19 şi a criticat datele insuficiente oferite de partea chineză în cadrul misiunii experţilor internaţionali din această iarnă, relatează France Presse.
Experţii OMS, trimişi în perioada 14 ianuarie - 9 februarie în China, unde au apărut primele cazuri de boală în decembrie 2019, au apreciat anterior că ipoteza unei scurgeri de laborator este cea mai puţin probabilă.
Dar 'aceasta necesită o cercetare mai aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor', a asigurat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă cu ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra raportului publicat oficial marţi.
El a subliniat, de asemenea, că experţii internaţionali 'au comunicat despre dificultăţi în accesarea datelor brute' în timpul misiunii lor în China. O critică publică rară la adresa modului în care Beijingul a gestionat această anchetă comună, comentează AFP.
Potrivit elementelor raportului, din care AFP a obţinut luni o copie, autorii acestuia consideră de la 'probabilă la foarte probabilă' transmiterea virusului SARS-CoV-2 la om de către un animal intermediar. În schimb, ipoteza unui incident de laborator este calificată ca fiind 'extrem de improbabilă'.AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
Originea COVID-19: Fostul secretar de stat Mike Pompeo denunţă o 'mascaradă' a OMS şi Beijingului
Misiunea OMS privilegiază ipoteza orginii animale a SARS-CoV-2 (raport)
Misiunea OMS afirmă că nu există dovezi că pandemia a început la Wuhan (raport)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.