COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Guvernul irlandez a anunţat luni seară o înăsprire a măsurilor preventive pentru a încerca să contracareze al doilea val al pandemiei de COVID-19, dar fără a merge până la izolarea strictă recomandată cu o zi înainte de consilierii săi medicali, notează AFP.

Echipa Naţională de Urgenţă a Sănătăţii Publice (NPHET) a recomandat duminică seară ca întreaga ţară să treacă la nivelul cel mai ridicat de restricţii, măsuri similare celor luate cu prilejul izolării totale din martie.

Premierul Micheal Martin a anunţat însă că începând de marţi la miezul nopţii (23.00 GMT) irlandezii nu vor mai putea părăsi comitatul în care locuiesc. Evenimentele festive în interior sunt anulate, serviciile religioase se vor desfăşura online, restaurantele vor putea servi numai în exterior, iar angajaţii sunt încurajaţi să meargă la birou doar în caz de "absolută necesitate".

 

 

Foto: (c)  GERARD MCCARTHY/EPA


Restricţii similare sunt deja aplicate în capitala Dublin şi în comitatul Donegal (nord-vest).

"Tendinţele recente dintr-o mare parte a ţării sunt foarte îngrijorătoare", a comentat Micheal Martin într-o intervenţie televizată.. "Dacă nu schimbăm cursul lucrurilor, consecinţele vor fi foarte grave, fără îndoială", a adăugat el.

Aceste decizii pun executivul irlandez, instalat la putere în iunie, într-o poziţie dificilă.

Guvernul irlandez a urmat în trecut recomandările autorităţilor sanitare în lupta împotriva noului coronavirus, impunând restricţiile de călătorie în străinătate cele mai severe din Uniunea Europeană.

Refuzând să introducă noile restricţii recomandate de oamenii de ştiinţă, executivul de la Dublin riscă să fie acuzat că este responsabil de noile contaminări şi decese ce ar putea surveni. O nouă izolare totală este o decizie greu de luat pe plan politic, impopulară în rândul publicului şi devastatoare economic.

Irlanda are o rată de contaminare mai mică decât a Israelului, prima ţară care a trecut din nou la izolarea totală luna trecută, cu 38.032 de cazuri, dar Dublinul a înregistrat mai multe decese (1.810), în timp ce populaţia este mai redusă.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.