Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Doi piloţi ai unui bombardier rusesc Su-34, care s-a ciocnit vineri dimineaţă cu un altul de acelaşi tip deasupra Mării Japoniei, au fost recuperaţi în viaţă de către echipele de salvare din mare, avionul lor prăbuşindu-se în Strâmtoarea Tătară (care desparte insula Sahalin de Asia continentală şi care leagă Marea Ohotsk la nord cu Marea Japoniei) în regiunea Habarovsk (Extremul Orient rus), informează agenţiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Anterior, media ruse au relatat că două bombardiere tactice de tipul Suhoi Su-34 s-au ciocnit în văzduh în timpul unui zbor de antrenament în timp ce survolau Strâmtoarea Tătară (Marea Japoniei).

Ministerul Apărării rus anunţase mai devreme că ambele echipaje au reuşit să se catapulteze, dar mai multe agenţii de presă ruse au indicat, citând surse, că un avion s-a prăbuşit în mare, iar celălalt a reuşit să aterizeze cu motorul defect la baza de pe aeroportul militar Hurba (Komsomolsk pe Amur).

Incidentul s-a produs la ora locală 08:07 (05:07 GMT) când cele două avioane, aparţinând unităţii Forţelor Aerospaţiale din Extrem Orient rus, 'efectuau un zbor de antrenament de rutină deasupra Mării Japoniei (Marea de Est)', menţionează un comunicat al Ministerului Apărării rus.

'Ele s-au atins în aer în timp ce executau o manevră la 35 de kilometri de coastă', potrivit comunicatului oficial.

Niciunul dintre cele două avioane implicate în incident nu avea muniţie la bord, a indicat Ministerul Apărării de la Moscova.

Potrivit datelor preliminare, la originea coliziunii ar fi o eroare comisă de unul dintre echipajele Su-34, conform postului de radio Eho Moskvî, care citează surse.

La operaţiunea de salvare au fost mobilizate şase nave ale flotei ruse, două elicoptere Mi-8 şi un avion special de supraveghere maritimă An-12, eforturile decurgând în 'condiţii meteorologice dificile din cauza vântului puternic', precizează autorităţile ruse.

Acestea din urmă indică faptul că echipamentul piloţilor le permite teoretic să supravieţuiască cel puţin douăsprezece ore în apele reci, conform AFP.

 

ORA 11.20 Rusia: Două bombardiere Su-34 s-au ciocnit în aer în Extremul Orient; Moscova consemnează la sol întreaga sa flotă de Su-34

 

Două bombardiere ruseşti de tipul Su-34 s-au ciocnit vineri în aer în timp ce survolau Strâmtoarea Tătară (care desparte insula Sahalin de Asia continentală şi care leagă Marea Ohotsk la nord cu Marea Japoniei) în regiunea Habarovsk (Extremul Orient rus), în urma incidentului comandamentul Forţelor aeriene ruse decizând să consemneze la sol întreaga flotă de bombardiere Su-34, informează TASS, Interfax şi Vedomosti.

'Potrivit datelor preliminare, incidentul s-a produs în timpul unui zbor de antrenament peste Strâmtoarea Tătară. Două avioane Su-34 au dispărut de pe radare nu departe de localitatea Nelma (raionul Sovetsko-Gavanski), se pare că s-au ciocnit în aer', a indicat o sursă din cadrul armatei ruse, precizând că accidentul s-a produs în jurul orei locale 09:00.

Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat producerea incidentului, dar susţine că cele două bombardiere s-au atins doar şi nu s-au ciocnit.

'La 18 ianuarie, în jurul orei 08:00 (ora Moscovei), două avioane de tipul Su-34 dintr-o unitate aeriană din Extremul Orient s-au atins în aer în timpul efectuării unei manevre în cursul unui zbor de antrenament planificat deasupra Mării Japoniei, la 35 km de ţărm', se menţionează într-un comunicat al ministerului, citat de BBC în limba rusă. Echipajele celor două avioane s-au catapultat, se mai spune în comunicat.

În prezent, echipe de salvare au fost mobilizate la locul unde se presupune că s-a produs incidentul şi încearcă să localizeze echipajele.

Anterior, agenţia de presă TASS, citând o sursă anonimă, transmitea că echipajul unuia dintre bombardiere ar fi reuşit să se catapulteze, dar nu se ştie nimic despre soarta celui de-al doilea echipaj.

Cauza incidentului nu este cunoscută deocamdată, o anchetă urmând să elucideze circumstanţele producerii coliziunii. Una din versiunile luate în considerare este că piloţii nu au reuşit să calculeze distanţa dintre cele două avioane care să nu le pună în pericol în timpul survolului, iar o altă vizează o situaţie de urgenţă la bordul unuia dintre bombardiere, ceea ce a dus la coliziune, potrivit Interfax.

În acelaşi timp, unele media ruse informează că unul din bombardiere s-ar fi prăbuşit în Strâmtoarea Tătară, iar celălalt ar fi putut să aterizeze cu motorul defect.

Su-34 (cod NATO: Fullback) este un bombardier avansat cu dublă comandă, conceput pentru a înlocui avionul Suhoi Su-24, fiind capabil să distrugă ţinte terestre, aeriene ziua şi noaptea, indiferent de condiţiile meteorologice. Bombardierul, care are la bord armament cu ghidare din clasa 'aer-sol' şi 'aer-aer' cu rază lungă de acţiune, are autonomie pentru 4.000 km de zbor, cu o viteză de până la 1.900 km/h şi putând să transporte o încărcătură de circa 8 tone.

În momentul producerii accidentului, cele două Su-34 - care făceau parte din Regimentul 277 de bombardiere, cu baza la Hurba (Komsomolsk pe Amur), - nu aveau armament de luptă la bord, adaugă agenţiile de presă ruse.

Ca urmare a acestui incident, toate bombardierele Su-34 de pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost consemnate la sol, a indicat o sursă din cadrul Ministerului Apărării rus, citat de TASS.

La operaţiunile de căutare au fost mobilizate avioane An-12 şi elicoptere Mi-8, conform unor surse oficiale. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.