COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Serviciile de informaţii militare olandeze au dejucat o operaţiune rusă care a vizat în aprilie Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, şi a expulzat patru agenţi ruşi, a anunţat joi ministrul apărării olandez Ank Bijleveld, citat de Reuters şi dpa.

Mai exact, autorităţile olandeze au dejucat o tentativă de piratare informatică a OIAC, a precizat ministrul citat.

Într-o conferinţă de presă la Haga, Ank Bijleveld a chemat Rusia să pună capăt activităţilor sale cibernetice destinate să 'submineze' democraţiile occidentale.

Potrivit Agenţiei de informaţii militare olandeză, patru ruşi au sosit la 10 aprilie în Olanda şi au fost prinşi cu echipament de spionaj la un hotel situat lângă sediul OIAC.

La acea vreme, OIAC avea în lucru verificarea substanţei utilizate în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). În acelaşi timp, experţii organizaţiei încercau să stabilească ce fel de substanţă fusese utilizată în atacul chimic de la Douma (Siria).

Cei patru ruşi sosiţi în Olanda au fost reţinuţi în data de 13 aprilie şi expulzaţi din ţară, a confirmat generalul olandez Onno Eichelsheim. Ei plănuiau să se deplaseze şi la laboratorul Spiez din Elveţia, utilizat de OIAC pentru a analiza eşantioane de arme chimice.

Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) este 'activ aici în Olanda (...) unde îşi au sediul numeroase organizaţii internaţionale', a menţionat generalul Eichelsheim. Agenţia de informaţii militare a Olandei a făcut publice numele celor patru spioni ruşi şi le-a publicat fotografiile.

Cei patru agenţi ruşi vizau de asemenea un atac informatic pentru a sustrage date din ancheta despre zborul MH17 al Malaysian Airlines doborât în estul Ucrainei în 2014.

Experţi internaţionali au declarat că sistemul antiaerian BUK care a fost implicat în doborârea avionului aparţinea armatei ruse.

Săptămâna aceasta, Centrul naţional de securitate cibernetică din Marea Britanie a transmis că GRU ar fi implicat în atacuri cibernetice împotriva Agenţiei Mondiale Antidoping, a reţelei de transporturi a Ucrainei şi alegerilor prezidenţiale din SUA în 2016.

SUA au inculpat 12 agenţi GRU pentru atacuri cibernetice împotriva calculatoarelor echipei de campanie a candidatei democrate Hillary Clinton şi altor entităţi într-un efort de a influenţa alegerile din 2016.AGERPRES/(AS-autor.Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.