COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 08-05-2025 ora 22 Intre 22:00 si 23:00 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vijelie, averse torențiale (15...20 l/mp), frecvente descărcări electrice. in Județul Giurgiu;
SUA reiau presiunea asupra aliaţilor lor europeni din NATO pentru a stabili o misiune de instruire şi consiliere pe termen lung în Irak, au afirmat mai mulţi diplomaţi, readucând în atenţie un subiect care provoacă disensiuni în cadrul alianţei, relatează joi Reuters.
Ministrul apărării american Jim Mattis a trimis o scrisoare la cartierul general al NATO, în ianuarie, cerând o misiune oficială a NATO în Irak cu o comandă semipermanentă sau permanentă pentru a pregăti forţe irakiene, au afirmat cinci înalţi diplomaţi ai NATO.
După un război de trei ani cu Statul Islamic, Washingtonul doreşte să se asigure că militanţii nu reapar. Cu toate că NATO are deja instructori în Irak, aceştia nu depăşesc 20 de persoane. Miniştrii Apărării din NATO urmează să discute cererea SUA la Bruxelles săptămână viitoare, o posibilă decizie urmând a fi luată la un summit în iulie.
În scrisoarea sa, Mattis a lăsat multe detalii nelămurite, dar a sugerat crearea unor academii militare şi a unei doctrine militare pentru Ministerul Apărării irakian, au afirmat diplomaţii citaţi. Alte idei menţionate de diplomaţi includ instruire pentru eliminarea bombelor, întreţinerea de vehicule datând din epoca sovietică şi pregătirea medicală.
'SUA insistă pentru un rol NATO în Irak, nu un rol de luptă, ci o misiune pe termen lung', a afirmat un înalt diplomat al NATO sub rezerva anonimatului.
'Aceasta seamănă în mod suspect cu un alt Afganistan', a declarat diplomatul, referindu-se la conflictul de lungă durată în care NATO finanţează şi antrenează forţe afgane. 'Puţini aliaţi doresc aceasta', a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Johnny Michael, a refuzat să comenteze dacă Mattis a trimis o scrisoare la NATO, dar a afirmat: 'Administraţia continuă să caute modalităţi în care aliaţii să poată face mai mult împotriva organizaţiilor teroriste'.
Amiralul american James Foggo, comandant al Comandamentului forţelor aliate ale NATO cu baza la Napoli, în Italia, a vizitat Bagdadul joi şi a declarat Reuters că scopul vizitei a fost să discute cu privire la acordarea de mai mult sprijin pentru Irak, între care un 'centru de excelenţă' pentru explozibili şi instruire lingvistică.
'NATO poate face mai mult şi cred, dacă mă întrebaţi, că ar trebui să facem mai mult, dar această decizie ţine doar de conducerea politică de la Bruxelles', a declarat Foggo.
Lideri ai apărării din NATO vor oferi aliaţilor o serie de opţiuni pentru o misiune în Irak, în timp ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a discutat problema cu premierul irakian Haider al-Abadi, care este în favoarea unei astfel de misiuni, au afirmat diplomaţii citaţi.
Demersul SUA se înscrie în linia solicitărilor formulate de preşedintele Donald Trump ca Alianţa Occidentală să meargă dincolo de misiunea sa principală de apărare a aliaţilor şi să contribuie la combaterea militanţilor islamişti.
'Acesta este un domeniu în care am putea dovedi că noi chiar contăm', a spus un al doilea diplomat, remarcând că aliaţii au fost destul de conştienţi de criticile lui Trump din timpul campaniei prezidenţiale din 2016 potrivit cărora NATO este 'depăşită' deoarece nu a făcut mai mult pentru a combate militanţii.
Însă crearea unei misiuni oficiale a NATO ar însemna un efort bugetar suplimentar. Alte chestiuni problematice se referă la instructorii militari: necesită sau nu protecţie şi, dacă da, cine le oferă această protecţie?
Totodată, ar fi nevoie ca Irakul să solicite în mod oficial o misiune a NATO, au spus diplomaţii citaţi. Un astfel de demers ar putea fi făcut doar dacă premierul Abadi va câştiga un nou mandat, în luna mai, în contextul în care candidaţi rivali sprijiniţi de Iran sunt ostili trupelor americane rămase în ţară.
Dar presiunea este cu atât mai mare cu cât NATO nu a fost capabilă nici până acum să dea curs unei cereri similare de instruire şi consiliere din partea guvernului libian de la Tripoli susţinut de ONU, au menţionat surse diplomatice, deoarece Libia este controlată încă de facţiuni rivale. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.