Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Un fost militar german va compărea în faţa instanţei, începând de joi, pentru un atentat cu motivaţii rasiste comis în urmă cu 18 ani la Dusseldorf şi care s-a soldat cu zece răniţi, dintre care şase evrei, şocând întreaga Germanie, informează AFP.

Ralf S., în vârstă de 51 de ani, personaj asociat neonaziştilor din acest oraş din vestul Germaniei, va fi judecat până în iulie pentru 12 tentative de omor. Suspectul, care contestă faptele, riscă închisoare pe viaţă.

Parchetul îl suspectează că a fabricat, plasat şi detonat o bombă în 27 iulie 2000, nu departe de o gară de la periferia Dusseldorfului. Bomba era ascunsă într-o pungă din plastic şi a fost plasată la intrarea într-o şcoală de limbă germană pentru străini.

Bomba a explodat în momentul în care trecea un grup de 12 persoane, originare din ţări ale fostei Uniuni Sovietice. Zece persoane au fost rănite, dintre care şase de confesiune iudaică. Una dintre victime, o ucraineancă însărcinată în cinci luni, şi-a pierdut copilul în atentat. Soţul ei, prezent şi el faţa locului, era cât pe ce să moară în acest atac.

Şcoala de limbă germană era situată nu departe de un magazin de echipamente militare al cărui proprietar era pe atunci Ralf S.. Acuzatul şi reprezentanţi ai şcolii avuseseră nişte dispute.

Audiat la scurt timp după atentat, suspectul a fost eliberat din lipsă de probe. Ulterior ancheta s-a împotmolit timp ce mulţi ani, cele circa 900 de probe şi aproximativ mie de interogatorii neducând spre nicio pistă solidă.

Mobilul rasist nu a fost nici el demonstrat imediat. Cu toate acestea, atacul a zguduit opinia publică germană, la 55 de ani după prăbuşirea celui de-Al Treilea Reich.

De asemenea, el a declanşat o amplă dezbatere asupra violenţei extremei drepte, cu care Germania este confruntată în mod regulat, cum s-a întâmplat şi în 2015, după ce sosirea a sute de mii de solicitanţi de azil în această ţară a dus la o explozie de atacuri care au vizat centre de refugiaţi.

Descoperirea, în 2011, a faptului că cele circa zece crime care datau din anii 2000 erau crime rasiste, comise de trei militanţi neonazişti membri ai unui grupuscul denumit 'Clandestinitate naţional-socialistă' (NSU), a zguduit de asemenea Germania şi a scos în evidenţă hibele din poliţie şi din sistemul serviciilor de informaţii interne, incapabile să neutralizeze un trio care a acţionat nestingherit ani de zile.

Tocmai acest caz i-a determinat pe poliţişti să relanseze ancheta asupra atentatului din Dusseldorf. În final, Ralf S. a fost arestat în februarie 2017, după ce poliţia a putut obţine mărturia unui alt deţinut din 2014 căruia el i-a mărturisit în timpul unei scurte încarcerări că 'a aruncat în aer nişte 'bronzaţi' într-o gară'.

Şi fosta iubită a acuzatului le-a dezvăluit anchetatorilor că văzuse la acea dată o bombă pusă pe masa din bucătărie.

Potrivit poliţiei, acuzatul are pe el tatuate o svastică şi o fortăreaţă nazistă.

Acuzarea susţine că Ralf S. a învăţat să fabrice bombe în armată şi prin urmare el a putut realiza bomba respectivă. Explozia a fost declanşată de la distanţă.

Cazul lui Ralf S. aminteşte de cel al lui Franco Albrecht, militar german suspectat de un an de zile că a pregătit un proiect rocambolesc de atentat dându-se drept refugiat sirian, pentru a întoarce Germania împotriva musulmanilor. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.