COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
Ziua Europeană a Parcurilor, sărbătorită anual pe 24 mai, este marcată de administraţiile celor 22 de parcuri naţionale şi naturale din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva prin mai multe evenimente, precum acţiuni de educaţie ecologică şi conştientizare, cu o participare adaptată măsurilor de siguranţă sanitară.
Potrivit unui comunicat al Romsilva, transmis luni AGERPRES, Ziua Europeană a Parcurilor a fost instituită în 1999 la iniţiativa Federaţiei Europene a Parcurilor "EUROPARC", la nouă decenii de la înfiinţarea primului parc naţional din Europa. Sărbătoarea este un eveniment dedicat ariilor naturale protejate care are ca obiectiv apropierea oamenilor de natură, atragerea atenţiei asupra importanţei frumuseţilor din natură şi a managementului durabil al ariilor naturale protejate, precizează sursa citată.
Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este "Noua Generaţie", Federaţia Europeană a Parcurilor "EUROPARC" propunând o dezbatere privind viitorul parcurilor şi a ariilor naturale protejate în cadrul mai larg al planului european de redresare "Next Generation EU" şi, totodată, adaptarea ofertei parcurilor naţionale şi naturale la nevoile noilor generaţii.
România are o tradiţie bogată în protejarea patrimoniului natural şi administrarea parcurilor, în 1935 fiind înfiinţat Parcul Naţional Retezat. În prezent, în România sunt 29 de parcuri naţionale şi naturale.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă totală de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind în zone de protecţie, iar în aceste parcuri sunt 562.730 hectare de păduri.
Parcurile naţionale şi naturale administrate de Romsilva pun la dispoziţia iubitorilor de natură 436 de trasee turistice cu o lungime de 4.563 kilometri şi 231 de popasuri, o infrastructură turistică care permite drumeţiile în natură pe traseele amenajate, plimbări cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri în spaţii amenajate sau observarea faunei.
Administraţiile celor 22 de parcuri naţionale şi naturale din cadrul Romsilva asigură monitorizarea şi paza parcurilor, întreţin permanent infrastructura turistică, amenajează traseele şi potecile tematice, în colaborare cu Salvamont în zonele montane, locurile de campare şi popas, punctele de belvedere şi menţin marcajele, panourile informative şi indicatoarele de pe trasee şi poteci. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.