COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 08:45 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Industria lemnului solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) să publice rezultate parţiale ale ciclului III al Inventarului Forestier Naţional (IFN) şi să clarifice discuţiile privind metodologia aplicată în această analiză pentru a avea o imagine obiectivă a evoluţiei stării pădurilor în România.

"Prejudiciile de imagine la adresa României în faţa partenerilor externi, dar şi a unui sector care reprezintă 3,5% din PIB-ul naţional, este enorm. Nu în ultimul rând, resursele publice şi private mobilizate în combaterea fenomenului tăierilor ilegale au fost pe măsură, cu efecte incalculabile asupra dezvoltării şi investiţiilor în sector. De aceea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are şansa de a repara această eroare prin transparenţă şi luciditate. Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn repetă invitaţia adresată dlui ministru Tanczos Barna să demareze o dezbatere necesară pe acest subiect. În acest sens, Asociaţia Industriei Lemnului a solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să publice rezultate parţiale ale ciclului III al Inventarului Forestier, care ar fi trebuit să înceapă să se deruleze imediat după finalizarea Ciclului II în 2018, să clarifice discuţiile privind metodologia IFN, astfel încât să avem o imagine obiectivă a evoluţiei stării pădurilor în România", notează sursa citată.

În viziunea preşedintelui Prolemn, Cătălin Tobescu, România are nevoie de o dezbatere transparentă, bazată pe raţiune şi pe argumente ştiinţifice, privind starea pădurilor. "Rezultatele dezbaterii trebuie asumate de decidenţi pentru a fundamenta politicile naţionale pentru domeniul pădurilor. Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn se poziţionează ferm împotriva tăierilor ilegale de pădure. Convingerea noastră este că pădurile trebuie gestionate responsabil, iar lemnul trebuie utilizat sustenabil pentru beneficiul naturii, comunităţilor şi economiei", a afirmat Tobescu.

Potrivit organizaţiei profesionale, cifra de 20 milioane de metri cubi, considerată ca fiind tăieri ilegale de lemn, este bazată pe confuzia dintre volumul de lemn extras din păduri, estimat de IFN la aproximativ 38 de milioane de metri cubi, anual, şi volumul comercial exploatat, măsurat de Institutul Naţional de Statistică (INS), de circa 18 milioane de metri cubi, pe an.

"Datele IFN arată pe ansamblu o evoluţie temporală pozitivă a suprafeţei pădurilor, o creştere a stocului de masă lemnoasă pe picior, un raport sustenabil de recoltă de maxim 65% între creşterea pădurii şi volumul de masă lemnoasă recoltată. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" a comunicat în permanenţă observaţii privind erorile de eşantionare şi viciile metodologice de evaluare a "volumului dispărut" din păduri şi a respins asimilarea acestui volum tăierilor ilegale (...) Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" a publicat tot în decembrie 2019 un punct de vedere similar, în care se menţiona că "valoarea estimată a volumului de lemn recoltat este departe de a fi stabilită pe informaţii şi proceduri corecte, astfel că ea nu poate fi luată în considerare la formularea unor concluzii pertinente referitoare la nivelul tăierilor din pădurile României" şi "compararea acestei valori estimate, prin tehnici de eşantionare statistică la parametri ce depăşesc cu mult valorile limită asumate în IFN, cu volumul de lemn - obţinut prin alte procedee dendrometrice - raportat la INS este lipsită de profesionalism"", se precizează în comunicatul Prolemn.

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale. Constituită în 2020, Asociaţia numără, în prezent, 30 de membri - companii din industria de prelucrare a lemnului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.