COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din centrul Dobrogei şi nord-vestul Banatului, unde izolat se vor semnala deficite moderate de umiditate în sol, respectiv o secetă pedologică moderată, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 15 - 21 ianuarie 2021.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, pe ansamblu, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. De asemenea, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistenţă a plantelor (-10...-15...-20 grade Celsius), precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături).

Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general medie şi bună, îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă. La speciile pomicole şi viticole din majoritatea plantaţiilor se va menţine stadiul de repaus vegetativ.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice se vor desfăşura cu dificultate, însă specialiştii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Potrivit ANM, din punct de vedere termic, în perioada analizată va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -15 şi 0 grade Celsius, mai scăzute cu 1 - 8 grade în raport cu mediile climatologice, în majoritatea zonelor de cultură.

Astfel, temperatura maximă a aerului va oscila între -10 şi 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -20 şi -4 grade Celsius, local producându-se îngheţ la sol.

De asemenea, meteorologii prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.