COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunţat marţi, la Oradea, că, pe lângă cele şapte şapte staţii meteo funcţionale în judeţ, pentru a mări densitatea punctelor de observaţii şi a programului de agrometeorologie, ar putea fi instalate alte cinci staţii noi, precum şi un radar nou, de tip Dopller şi un sistem de detecţie a fulgerelor.

"Până în anul 2023, activitatea de supraveghere meteo în judeţ va fi asigurată de cele două radare din Oradea şi Timişoara, care vor fi upgradate începând din aprilie, timp de trei-patru luni, plus cele şapte staţii meteo funcţionale, la care vom face dotările de ultimă generaţie. Nu au fost probleme care să mă aducă în Bihor, dimpotrivă am vrut să vă prezentăm situaţia aşa cum este ea.(...) Pe lângă cele şapte şapte staţii meteo funcţionale din Bihor, pentru a mări densitatea punctelor de observaţii şi a programului de agrometeorologie, vom analiza şi instala cinci staţii noi, pentru că modelele de rezoluţie fină, de 2,8 km, impun o mai mare densitate a staţiilor în teritoriu", a declarat, marţi, în conferinţă de presă, Elena Mateescu.

Bihorul va mai beneficia, prin proiectul POIM, de un radar nou, în valoare de circa cinci milioane de euro, în locul celui din dealul Vântului, Oradea, care este pus în conservare, deoarece este depăşit tehnic. De asemenea, va primi un sistem de detecţie a fulgerelor, în valoare de circa 500.000 de euro, dar şi alte dotări tehnice precum senzori de timp prezent şi vizibilitate orizontală, traductori specifici pentru măsurarea stratului de zăpadă etc.

Directorul general al ANM, Elena Mateescu, alături de directorul CMR Banat-Crişana, Silvia Barbu, a făcut o prezentare a proiectului de modernizare, în valoare de 48 de milioane de euro.

În context, ea a precizat că, în decembrie 2019, a fost semnată aplicaţia tehnică de finanţare, etapa a treia, pentru achiziţionarea a şapte radare noi, Dopller, dual polarimetrice în bandă S, ce vor fi instalate în diferite locaţii din ţară, la Bobohalma, Timişoara, Caracal, Bucureşti-Băneasa, Medgidia, Iaşi, inclusiv la Oradea. Până la 15 februarie, se va încărca pe SEAP achiziţia privind realizarea studiului de fezabilitate, pentru cele şapte radare meteo, a menţionat Mateescu.

De asemenea, conform lui Mateescu, ANM va achiziţiona 16 sisteme de detecţie a fulgerelor, din care unul la Oradea.

În context, Elena Mateescu a amintit că, la Bucureşti, se va înfiinţa Centrul European Regional de Agrometeorologie, ce va deveni operaţional în anul 2023. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.